Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην έγκαιρη διάγνωση στοχεύει η Εθνική Επιτροπή Καρκίνου

Offsite Team -
09.12.2021 - 06:00

Στην έγκαιρη διάγνωση στοχεύει η Εθνική Επιτροπή Καρκίνου

''Εξαιρετικές οι υπηρεσίες για καρκίνο στην Κύπρο-Όσο μειώνονται οι καπνιστές, μειώνονται και τα περιστατικά καρκίνου''

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης κατά του καρκίνου, υπογράμμισε ο Δρ. Παύλος Δράκου, Ογκολόγος Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τον καρκίνο μιλώντας στην εκπομπή Offsite On Air, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στις αναβαθμισμένες πλέον υπηρεσίες που προσφέρει η Κύπρος, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τις αδυναμίες που εντοπίζονται.

Αρχικά αναφέρθηκε στο έργο και στόχο της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο στην Κύπρο, σημειώνοντας πως είναι ένα έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη Εθνική Επιτροπή και τώρα καλείται η νέα επιτροπή να το συνεχίσει με την ίδια αφοσίωση.

''Είμαστε τυχεροί, αν μπορούμε να το πούμε, που είναι η κα Στέλλα Κυριακίδου η Επίτροπος Υγείας στην ΕΕ η οποία έχει θέσει, ίσως με την επιμονή της, τον καρκίνο στις προτεραιότητες στα θέματα υγείας και υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται στην ΕΕ για την αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και τη μείωση των περιστατικών''

Όπως ανέφερε μείωση περιστατικών σημαίνει έγκαιρη διάγνωση και είναι σε αυτή την κατεύθυνση που θα στηριχθεί η δική μας εθνική επιτροπή και παράλληλα θα υλοποιήσουμε τα καθοδηγητικά σημειώματα που σημειώματα που έρχονται από την ΕΕ.

Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου

Στόχος της Επιτροπής, σημείωσε, είναι η Ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου του καρκίνου, το οποίο θα είναι το συντονιστικό εργαλείο το οποίο θα χαρτογραφεί ανάγκες και προτεραιότητές και θα υλοποιήσει και στόχους που έχουν τεθεί.

Ρωτηθείς να απαντήσει πότε θα υλοποιηθεί η Ίδρυση του Ινστιτούτου σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και στην πορεία θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση του για να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του. «Θα είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα του καρκίνου», επεσήμανε.

Εξαιρετικές οι υπηρεσίες για καρκίνο στην Κύπρο – Που εντοπίζονται αδυναμίες

Οι ογκολογικές υπηρεσίες στην Κύπρο όσον αφορά την διάγνωση και τις θεραπείες είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, σημείωσε ο Δρ Δράκος. «Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα», όσον αφορά τον τομέα των θεραπειών, τόνισε ο Δρ. Δράκος .

Όπως ανέφερε, είναι παλιά πρακτική όπου επέλεγαν για παράδειγμα την Αγγλία για μια θεραπεία και αυτό οφείλεται στην αναβάθμιση των υπηρεσιών θεραπείας στην Κύπρο, αλλά και την εμπιστοσύνη που έχουν πλέον οι ασθενείς στους γιατρούς. «Ο ασθενής που μεταβαίνει σήμερα στο εξωτερικό είναι αυτός που χρειάζεται μια εξειδικευμένη επέμβαση για μια ειδική μορφή καρκίνου ή δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις που σπάνια εμφανίζονται εδώ», πρόσθεσε.

Ακόμη όμως και σε προηγμένες χώρες στην Ιατρική, όπως Αμερική, Ισραήλ, ζητάνε δεύτερη και τρίτη γνώμη από το εξωτερικό και δεν είναι κακό αυτό, ανέφερε.

Σχετικά με το θέμα της πρόληψης, παίρνοντας κάποιος για παράδειγμα την Αγγλία, όπου ένας καρκινοπαθής ξεκινά ακτινοβολία από την ημέρα της διάγνωσης, είναι τεράστιο το διάστημα σε σχέση με την Κύπρο και τις επεμβάσεις. Αυτό που χρειάζεται στην Κύπρο, είναι ένας συντονισμός των ογκολογικών υπηρεσιών και ειδικά των εξειδικευμένων υπηρεσιών. 

Παράλληλα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο ανέφερε, στο κομμάτι της ανακουφιστικής φροντίδας αλλά και στο θέμα της επανένταξης των καρκινοπαθών στην κοινωνία.

Αναφερόμενος στις αδυναμίες που εντοπίζονται, πρόσθεσε ότι Πανευρωπαϊκά, αλλά και ειδικότερα στην Κύπρο, υπάρχουν αδυναμίες σε σχέση με την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση, καθώς όπως ανέφερε η πρόληψη είναι θεμελιώδης παράγοντας αν θέλουμε να μειώσουμε τα περιστατικά, άρα να έχουμε εξοικονόμηση πόρων ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά όταν έρθουν. 

«Είναι ρεαλιστικό το να μειώσουμε τα περιστατικά», υπογράμμισε ο Δρ Δράκος.

Μειώνονται κατά εκατομμύρια τα ποσοστά καρκίνου από την μείωση καπνιστών

Ειδικότερα ο Δρ. Δράκος σημείωσε ότι, «ξέρουμε ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 60% αν εστιάζαμε σε μια σωστή στην διατροφή και φυσική δραστηριότητα.

Μέχρι το 2040 επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας είναι να περιοριστεί στο 5% της κοινότητας οι καπνιστές, οι οποίοι αυτοί την στιγμή είναι στο 23%.

Μειώνοντας το ποσοστό των καπνιστών, μειώνονται κατά εκατομμύρια τα περιστατικά του καρκίνου, ανέφερε. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το κάπνισμα έχει άμεση επίπτωση και στην υγεία μας τόσο με τον καρκίνο όσο και με άλλες νόσους.

Με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα περιστατικά και έχουμε και πρόληψη αλλά παράλληλα με την καλή διατροφή και άσκηση δημιουργείται μια ομπρέλα που θα μας προστατέψει από αυτό που λέγεται «καρκίνος».

Οι εκστρατείες ενημέρωσης

Επίσης σημείωσε ότι γίνονται εκστρατείες ενημερώσεις, ενεργοποιείται η εθνική φρουρά, τα σχολεία κ.α ενώ στο πλαίσιο της έγκαιρης διάγνωσης υπάρχουν προγράμματα τα οποία σιγά σιγά αρχίζουν να υλοποιούνται, πρόσθεσε.

Πρόληψη, κατά τον Δρ Δράκου σημαίνει απομακρύνω τους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο, ενισχύω τον οργανισμό μου. Την ίδια ώρα αν δω κάτι περίεργο στον οργανισμό μου, κάτι που με προβληματίζει, επισκέπτομαι άμεσα τον γιατρό μου και δεν περιμένω ένα χρόνο. Σήμερα,  πρόσθεσε ο Δρ Δράκου, λόγω της πανδημίας ο κόσμος έχει περιοριστεί, φοβάται και δεν επισκέπτεται τον γιατρό του. 

Επιπλέον, καλεί τον κόσμο να συμμετέχει σε όλους τους Πανεπιστημιακούς ελέγχους, οι οποίοι  εντοπίζουν έγκαιρα τον καρκίνο, όπως είναι οι εξετάσεις μαστογραφίας, κολονοσκοπήσεις, ΠΑΠ τεστ, η ειδική αξονική για τους πολύ βαριά καπνιστές.

Δείτε όσα ανέφερε ο Δρ. Παύλος Δράκου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home