Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην Επ. Παιδείας το ζήτημα της μη έγκαιρης στελέχωσης σχολείων

Offsite Team
- 02.10.2019

Στην Επ. Παιδείας το ζήτημα της μη έγκαιρης στελέχωσης σχολείων

Thumbnail
Η Επιτροπή Παιδείας ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο μέσα στο επόμενο δίμηνο να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση

Τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων και οι τρόποι αντιμετώπισης τους, συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής.

Η Επιτροπή Παιδείας ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο μέσα στο επόμενο δίμηνο να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα της μη έγκαιρης στελέχωσης των σχολείων.

Από πλευράς μελών της Επιτροπής Παιδείας εκφράζεται απογοήτευση, αφού όπως λένε, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας προέβησαν σήμερα κατά τη συνεδρία σε διαπιστώσεις, χωρίς να δίδουν λύσεις στο πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής άκουσαν για άλλη μια φορά από το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώσεις ότι η στελέχωση στα σχολεία μας βρίσκεται στο 99,9% ετοιμότητας.

«Το οξύμωρο», είπε, «είναι όταν συζητήσαμε για πρώτη φορά στη Βουλή ζητήματα έναρξης της σχολικής χρόνιας, στις 28 Αυγούστου του 2019, και τότε η αναφορά από το Υπουργείο σε σχέση με το βαθμό ετοιμότητας ήταν η ίδια, δηλαδή ότι κατά 99,9% τα σχολεία μας ήταν έτοιμα» κάτι που, όπως είπε, αποδείχτηκε στην πορεία ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού ακόμα και μέχρι την περασμένη εβδομάδα γινόταν μετακινήσεις και τοποθετήσεις.

Είπε πως η Επιτροπή Παιδείας ανέμενε από το Υπουργείο Παιδείας να έρθει και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε όλα τα ζητήματα, ώστε να βελτιωθεί το κεφάλαιο «στελέχωση των σχολείων».

Ωστόσο, σημείωσε «μένει σε απλές διαπιστώσεις, γεγονός που δεν επιλύει το πρόβλημα».

Εξάλλου, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν υποβάλει εισηγήσεις, που αφορούν στη μη έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων, ενώ αναμένουν από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας να τους καλέσει, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους επί τους θέματος.

Διαβεβαιώνουν, παράλληλα, ότι αν και του χρόνου η στελέχωση δεν είναι έγκαιρη και επαρκής θα διαμαρτυρηθούν και πάλι.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας είπε ότι η στάση εργασίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα οφείλεται στη νέα μορφή αξιολόγησης των μαθητών, στη μη τοποθέτηση των κλιματιστικών εντός των αιθουσών διδασκαλίας, στο πρόγραμμα που εκκρεμεί εδώ και οκτώ χρόνια και το οποίο αφορά το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών που μονιμοποιούνται μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011, καθώς και η μη έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων.

Όπως είπε «το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας αφορούσε ακριβώς τη μη έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στις σχολικές τους μονάδες από την πρώτη εργάσιμη μέρα».

«Συζητήσαμε», είπε, «τους διάφορους λόγους οι οποίοι οφείλονται στη μη έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων και υποβάλαμε κάποιες εισηγήσεις, για τις οποίες ουσιαστικά αναμένουμε από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας να μας καλέσουν, να καταθέσουμε τις απόψεις μας, έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή για να μειωθούν ενδεχομένως εκείνα τα χρονοδιαγράμματα και να βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί στη σχολική τους μονάδα από τις πρώτες εργάσιμες μέρες τους Σεπτέμβριου».

Σε σχέση με τη μη έγκαιρη στελέχωση, ο κ. Χατζησάββας είπε πως αυτή οφείλεται σε ένα συνδυασμό γεγονότων, που πρέπει να μελετηθεί και βρεθούν λύσεις.

Ανέφερε, εξάλλου, πως  πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες έτσι ώστε να βελτιωθούν και τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στα σχολεία τους τις πρώτες εργάσιμες μέρες τους Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε πως για να γίνεται έγκαιρα και στη βάση των πραγματικών αναγκών η στελέχωση των σχολείων, πρέπει να εφαρμοστεί η ψηφίσθεισα νομοθεσία με τις τροποποιήσεις που έγιναν το 2016.

«Όλα όσα αναφέρθηκαν σήμερα στη Βουλή επιλύονται», είπε, για να προσθέσει ότι «αυτά συζητήθηκαν διεξοδικά το 2016 και δυστυχώς βλέπουμε σήμερα ότι το Υπουργείο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόβλημα βρίσκεται εκεί, δηλαδή στο ότι Υπουργείο Παιδείας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα, για να συμπληρώσει ότι η εισήγηση των εκπαιδευτικών είναι πως πρέπει να εφαρμοστεί πιστά η νομοθεσία.

Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενδεχομένως η απεργία να μην έπρεπε να γίνει και να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, αφού τα πράγματα φέτος ήταν πιο βελτιωμένα, ο κ. Φυλακτού διαβεβαίωσε ότι και του χρόνου, αν η στελέχωση δεν είναι έγκαιρη και δεν είναι επαρκής, και πάλι θα διαμαρτυρηθούν, προσθέτοντας πως «οι νομοθεσίες ψηφίζονται για να εφαρμόζονται».

«Την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τα σχολεία νομίζω ότι μόνοι οι εκπαιδευτικοί, οι διευθύνσεις και τα παιδιά μπορούν να την αντιληφθούν, δηλαδή το τι σημαίνει να ανοίγουν τα σχολεία και να μη είναι πλήρως στελεχωμένα», είπε.

Κάλεσε, τέλος, το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του, λέγοντας πως οφείλει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του.

ΚΥΠΕ

Home