Στην κάλπη οι δάσκαλοι - Οι θέσεις των οργανώσεων

Στην κάλπη οι δάσκαλοι - Οι θέσεις των οργανώσεων

Τι λένε οι παρατάξεις στην Offsite

Σε ρυθμούς εκλογών είναι η ΠΟΕΔ με τους δασκάλους να πάνε στις κάλπες την Πέμπτη(24/09) με σκοπό να εκλέξουν την ηγεσία που θα τους εκπροσωπεί από εδώ και στο εξής. 

Η Offsite επικοινώνησε με τις τέσσερις παρατάξεις της ΠΟΕΔ, οι οποίες κλήθηκαν να μας απαντήσουν τι θα διεκδικήσουν και με ποιους στόχους κατέλθουν στις εκλογες

Προοδευτική - Απόστολος Σκουρουπάτης 

Βασικότερη επιδίωξη της Προοδευτικής είναι η δημιουργία μιας μαχητικής, αγωνιστικής και διεκδικητικής ΠΟΕΔ που θα πρωτοστατεί στους αγώνες των εκπαιδευτικών αλλά και της κοινωνίας, θα διεκδικεί σθεναρά το δίκαιο καθενός από αυτούς, θα αφουγκράζεται τις απαιτήσεις, τις ανάγκες και τις ανησυχίες της βάσης και θα αγωνίζεται για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο. Μιας ΠΟΕΔ που να δείχνει τον δρόμο για σχολεία αυτόνομα, για συνεχή αναζήτηση της ποιότητας, για συμμετοχικότητα σε όλα τα επίπεδα στη λήψη αποφάσεων, που να συμβάλλει στη δημιουργία εκπαιδευτικών ιδεολόγων, ελεύθερων, ευαισθητοποιημένων, αναμορφωτών του κόσμου και της κοινωνίας.

Διεκδικούμε τη δημιουργία μιας ΠΟΕΔ που θα είναι δίπλα στον/στην κάθε εκπαιδευτικό, η οποία θα αγωνίζεται σθεναρά τόσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου, όσο και για νέες κατακτήσεις που θα οδηγήσουν σε καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Μιας ΠΟΕΔ που θα συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά σε κάθε διάλογο που αφορά εκπαιδευτικά θέματα, αλλά και θέματα κοινωνικής φύσης με θέσεις και τεκμηριωμένες απόψεις. Μιας ΠΟΕΔ που να εκπροσωπεί επάξια τη βάση των εκπαιδευτικών και να την εκφράζει σε κάθε της ενέργεια. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας ισχυρής ΠΟΕΔ που θα αντιστέκεται σε πολιτικές που στοχεύουν σε περικοπές στη δημόσια εκπαίδευση ή στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και γενικότερα των εργαζομένων.  Μιας ισχυρής ΠΟΕΔ που θα αγωνίζεται για βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών και υιοθέτηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα βελτιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία προς όφελος των παιδιών. 

Για την Προοδευτική, οι αγώνες κερδίζονται με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Εκεί και όπου σταματά ο διάλογος, εκεί και όπου η εργοδοτική πλευρά προχωρεί σε μονομερείς αποφάσεις, εκεί και όπου καταπατούνται τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και εξευτελίζεται ένας ολόκληρος κλάδος, όταν απειλείται το δημόσιο σχολείο, η απάντηση και ο τρόπος αγώνα είναι αυτονόητα: δυναμικές κινητοποιήσεις. Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ  μπορεί να δώσει αυτό το χρώμα στην ΠΟΕΔ. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι εκπαιδευτικοί είναι μπροστάρηδες στους αγώνες της κοινωνίας. Μέσα από την Προοδευτική, σταματούμε τις αντιπαιδαγωγικές πολιτικές, δημιουργούμε μια πανίσχυρη μαχητική ΠΟΕΔ, θωρακίζουμε τον/την δάσκαλο/α και το δημόσιο σχολείο.  

Α.Κί.ΔΑ. - Απόστολος Αποστολίδης

Οι εκλογές συνιστούν μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία ενός οργανισμού, ιδιαίτερα ενός συνδικαλιστικού φορέα  στα χρόνια που διάγουμε. 

Μέσα σε ένα πλαίσιο εντεινόμενης αμφισβήτησης της αξίας του εκπαιδευτικού και του έργου του αλλά και του Δημόσιου Σχολείου εν γένει, μέσα από την εκλογική διαδικασία: 

  • αφενός αξιολογείται (α) η ορθότητα κάθε πρότασης για το πώς η ΠΟΕΔ έπρεπε να ελιχθεί μπροστά σε κάθε θέμα, (β) η δράση της κάθε Κίνησης, τόσο αυτόνομα όσο και ως μέρος της ΠΟΕΔ και η παρουσία των στελεχών της στα συλλογικά όργανα καθώς και ο τρόπος πραγμάτωσης της ευθύνης στις θέσεις που κατείχαν, όπως επίσης και ο βαθμός ανταπόκρισής τους στον ρόλο που είχαν να διαδραματίσουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, 
  • αφετέρου κρίνεται ποια δύναμη είναι ικανή να ηγηθεί της Οργάνωσης μας για να συντονίσει (α) το ολοένα και πιο απαιτητικό έργο προάσπισης του εκπαιδευτικού, (β) τη διεκδίκηση της βελτίωσης διαβίωσης στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικών και μαθητών, (γ) τον εσωτερικό διάλογο για τη διαμόρφωση της πλέον αντιπροσωπευτικής θέσης της Οργάνωσης απέναντι στα ζητούμενα, (δ) το έργο ανασυγκρότησης, αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της εσωτερικής λειτουργίας της ΠΟΕΔ, έτσι ώστε αυτή να απαντά με επιτυχία στις σύνθετες απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Οι συνάδελφοι μας παρακολούθησαν καθ’ όλη την τριετία τον τρόπο που η Α.Κί.ΔΑ. πολιτεύθηκε. Ήταν η πιο ταραχώδης τριετία στον χώρο της Δημόσια Εκπαίδευσης. Η απαξίωση του εκπαιδευτικού, η καταστρατήγηση των δημοκρατικών θεσμίων, η ξεκάθαρη προσπάθεια υλοποίησης της πολιτικής περιθωριοποίησης της συνδικαλιστικής έκφρασης όρισαν ένα πεδίο δράσης πρωτόγνωρο και ιδιαίτερα απαιτητικό για την υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας στην Πολιτεία μας. Η Α.Κί.ΔΑ. συνέβαλε με τον δικό της τρόπο, με θέσεις και πλήρη ενεργοποίηση στην απάντηση που η ΠΟΕΔ κλήθηκε να δώσει στη συγκεκριμένη περίοδο. 

Παράλληλα με τα πιο πάνω, στην τριετία 2017 – 2020 η Α.Κί.ΔΑ. ανέδειξε, προώθησε και απαίτησε να διεκδικηθούν από την ΠΟΕΔ ένα πολυδιάστατο φάσμα ζητημάτων που αφορούσε τη σχολική καθημερινότητα, τα εργασιακά ζητήματα, την ενίσχυση του Δημόσιου Σχολείου, την ευημερία εκπαιδευτικών και μαθητών, την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων στον σχολικό χώρο, τα εργαλεία της μαθησιακής διαδικασίας και στις τρεις βαθμίδες.

Όλα τα πιο πάνω είναι πρόσφατα και οι συνάδελφοί μας τα έχουν υπόψη τους. Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουν με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα να τα κρίνουν, να τα συγκρίνουν και να διακρίνουν, στο τέλος της μέρας, εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν την ειδοποιό διαφορά της Α.Κί.ΔΑ. έναντι των υπολοίπων και αν αξίζει αυτή την ειδοποιό διαφορά να την καταστήσουν βάση για ανασυγκρότηση της ΠΟΕΔ.

Ως εκπαιδευτικός, που συνδικαλίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες και ως Πρόεδρος της Α.Κί.ΔΑ. κρίνω κι εκτιμώ ότι οι Εκλογές της ΠΟΕΔ του 2020 είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Οργάνωσης μας. Ως εκ τούτου ο στόχος μου δεν μπορεί να είναι άλλος από το να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η Α.Κί.ΔΑ. να τύχει εκείνης της εμπιστοσύνης των συναδέλφων μας, που να είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα νέο ύφος και ήθος του συνδικαλίζεσθαι αλλά και της ηγεσίας του εκπαιδευτικού κόσμου.

Μετά τις εκλογές έχω υποχρέωση κι ευθύνη να συντονίσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συλλογική διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος και του μεγέθους της εμπιστοσύνης που θα αποδώσουν με την ψήφο τους οι συνάδελφοι μας στην Α.Κί.ΔΑ. Είναι καθήκον μου να συντονίσω με σύνεση και έγνοια για την επόμενη μέρα τη διαμόρφωση της εκπροσώπησης της Α.Κί.ΔΑ. και του κόσμου που θα την εμπιστευθεί στα συλλογικά όργανα και την ηγετική πυραμίδα της ΠΟΕΔ. 

Πέραν αυτών, σε ό, τι με αφορά προσωπικά, σκέψεις θα γίνουν μετά την 24η Σεπτεμβρίου 2020 και στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος και το τι απορρέει από αυτό, πάντα μέσα από τη βάσανο της αναζήτησης του τι υποβάλλει το κοινό καλό. 

 ΔΗ.ΑΝ.Α  - Κώστας Κωνσταντίνου 

Η ΔΗ.ΑΝ.Α (ΔΗ.ΚΙ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ – ΑΓΩΝΑΣ ) είναι ένας συνδυασμός που διεκδικεί τον εκσυγχρονισμό της ΠΟΕΔ, με τρόπο που να μπορεί να διεκδικεί αποτελεσματικότερα το καλύτερο δυνατό για τα μέλη της αλλά και την εκπαίδευση γενικότερα. Για να το πετύχουμε αυτό ζητούμε τη στήριξη των συναδέλφων. Μόνο αν δυναμώσει η φωνή των όσων ζητούν ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ , ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΘΗΤΕΙΕΣ για τους αξιωματούχους της Οργάνωσης θα μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε το καταστατικό της Οργάνωσης και να πάμε ένα βήμα μπροστά. 

Όσο οι Κινήσεις που ηγούνται εδώ και χρόνια της Οργάνωσης διατηρούν τα ψηλά ποσοστά που είχαν, η οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής μπλοκάρεται αφού δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία . Κύριος στόχος λοιπόν είναι η αύξηση των ποσοστών μας με τρόπο που να μπορέσουμε να πιέσουμε και τις υπόλοιπες κινήσεις να αποδεχτούν την πρόταση για ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Είναι στα χέρια των συναδέλφων να μας δώσουν την δύναμη να το πετύχουμε. Είναι στα χέρια των συναδέλφων να δυναμώσουν αυτούς που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ στον τρόπο λειτουργίας της Οργάνωσης.

Παράλληλα η αύξηση των ποσοστών και συνεπώς και των εδρών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, θα μας δώσει την ευκαιρία να σπρώξουμε την ΠΟΕΔ στην υλοποίηση των θέσεων μας σε σχέση και με τα υπόλοιπα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και για τα οποία έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις.

Ζητούμε από τους αντικαταστάτες , τους συμβασιούχους, τους αορίστου χρόνου συμβασιούχους, τους μόνιμους δασκάλους, τους συναδέλφους της Προδημοτικής Εκπαίδευσης , τους συναδέλφους της Ειδικής Εκπαίδευσης και τους Μουσικούς να γνωρίσουν τις θέσεις μας και με τη ψήφο τους να μας δώσουν την ευκαιρία να παλέψουμε για αυτές!

ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία - Μύρια Βασιλείου 

Σε μια πρωτόγνωρη για όλους μας περίοδο πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων εκπροσώπων μας στα συνδικαλιστικά σώματα της ΠΟΕΔ. Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των 100 Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ. Οι συνάδελφοι της Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης θα προσέλθουν στις κάλπες για να υπερψηφίσουν εκείνους τους υποψήφιους που θα τους αντιπροσωπεύουν και που θα του δώσουν φωνή. 

Η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, η μεγαλύτερη παράταξη στην ΠΟΕΔ, κατέρχεται με πλήρεις συνδυασμούς σε όλες τις επαρχίες. Με νέους ανθρώπους στους εκλογικούς συνδυασμούς της, αλλά και υποψηφίους όλων των ηλικιών, η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ φιλοδοξεί και πάλι να δώσει το στίγμα της πρωτοπορίας στην ΠΟΕΔ και να συνεχίσει να δίνει όραμα, ανανέωση και προοπτική στο κλάδο μας.  Ως παράταξη έχουμε μείνει μακριά από αντιπαραθέσεις και προβάλαμε την αξία και ικανότητα των στελεχών μας, τις θέσεις, τις προτάσεις, τις ιδέες και τις απόψεις μας!  

Όπως πράττει με συνέπεια από τον καιρό της ίδρυσής της, η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση της προτίμησης των εκπαιδευτικών. Αυτό, ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο. Ο σαφής προσδιορισμός του εκπαιδευτικού μας λόγου και ρόλου, η συνέπεια θέσεων και στάσεων, η επιτυχής διακυβέρνηση από την ΠΑΔΕΔ του καραβιού της ΠΟΕΔ εδώ και 40 περίπου χρόνια, τα ποικίλα και μετρήσιμα επιτεύγματα (κλίμακες Α8-Α10-Α11, κανονισμοί μεταθέσεων και τοποθετήσεων, επιτυχής αντιμετώπιση κινδύνων, δυναμική αντίδραση όπου χρειάζεται, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μονιμοποιήσεις), έχουν αυξήσει την επαγγελματική ασφάλεια και ευημερία των εκπαιδευτικών και έθεσαν τέρμα σε απαράδεκτες μεθόδους προηγούμενων δεκαετιών. Με την ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ στο πηδάλιο, η ΠΟΕΔ είναι ισχυρή, δυνατή και υπεύθυνη! 

Πλέον, η στελεχιακή δομή της ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ διαρκώς ανανεώνεται. Δεκάδες νέοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες πυκνώνουν συνεχώς το δυναμικό της παράταξής μας και όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του κλάδου και την ευημερία του συνόλου των εκπαιδευτικών: δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικών εκπαιδευτικών. 

Γι’ αυτό και συνεχίζουμε μαζί στο ίδιο μοτίβο: ΕΡΓΑ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΡΑΞΕΙΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ! Έτσι μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια όλους τους συναδέλφους μας και να διεκδικούμε την ψήφο ΟΛΩΝ για να συνεχίσουμε ΜΑΖΙ και ΕΝΩΜΕΝΟΙ την πορεία μας για μια δυνατή ΠΟΕΔ!

 

Home