Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην Κύπρο & άλλες 7 χώρες για σπουδές οι Κύπριοι μετά το Brexit

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 30.08.2021

Στην Κύπρο & άλλες 7 χώρες για σπουδές οι Κύπριοι μετά το Brexit

Η Κύπρος και οι άλλες χώρες που είναι ψηλά στις προτιμήσεις - Ποιοι κλάδοι σπουδών καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Τις βαλίτσες τους ετοιμάζουν οι νέοι φοιτητές, έτοιμοι να ξεκινήσουν το νέο μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή τους που ονομάζεται «φοιτητική ζωή». Χιλιάδες Κύπριοι προετοιμάστηκαν για το επόμενο τους βήμα μετά το σχολείο. Κάποιοι αποφάσισαν ότι θέλουν να σπουδάσουν Κύπρο, είτε στα κρατικά πανεπιστήμια είτε σε ιδιωτικά και κάποιοι επέλεξαν το εξωτερικό. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Κατά κύριο λόγο η Μεγάλη Βρετανία ήταν πολύ ψηλά στη λίστα προτιμήσεων των Κύπριων φοιτητών. Ωστόσο με την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα δεδομένα άλλαξαν. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 δε θα υπάρχουν πλέον τα χαμηλά δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ οι φοιτητές δε θα δικαιούνται ούτε το δάνειο σπουδών το οποίο ήταν εγγυημένο από την βρετανική κυβέρνηση.

Η Offsite επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων Δρ. Άδωνη Αμερικάνο ο οποίος μας μίλησε για το ενδιαφέρον των Κυπρίων για σπουδές στη Βρετανία, ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ψηλά στην λίστα αλλά και για ποια επαγγέλματα καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον.

Τα δεδομένα με τη Μεγάλη Βρετανία

Όπως μας ανέφερε ο Δρ. Αμερικάνος, τα στατιστικά που υπάρχουν μέχρι στιγμής και αφορούν την ολοκλήρωση των αιτήσεων στις 29 Ιανουαρίου 2021, έδειχναν πως υπήρχε μια πτώση της τάξεως του 40% στο ποσοστό των φοιτητών που επέλεξαν τη Μεγάλη Βρετανία για τις σπουδές τους.

Ωστόσο, λόγω του προγράμματος προεγκατάστασης πολιτών (pre-settled status) Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βρετανία, το ενδιαφέρον των φοιτητών αυξήθηκε

«Μετά από έγκριση που έλαβαν αρκετοί φοιτητές από τις αιτήσεις για το πρόγραμμα εγκατάστασης πολιτών, και ενώ στην αρχή υπήρχε αμφιβολία για τα οφέλη που θα απολάμβαναν, τους επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων πως θα δικαιούνται και τα δίδακτρα των γηγενών φοιτητών αλλά και το φοιτητικό δάνειο της Βρετανίας. Για τη χρονιά 2021-2022 δε θα έχουμε τον ίδιο αριθμό φοιτητών όπως είχαμε πέρυσι αλλά λόγω του προγράμματος προεγκατάστασης πολιτών θα σπουδάσουν αρκετοί Κύπριοι φοιτητές στη Βρετανία και φέτος», δήλωσε ο Δρ. Αμερικάνος. 

Πρόσθεσε πως για τη φετινή χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, εκτός από τους φοιτητές που είχαν εγκριθεί του πρόγραμμα προεγκατάστασης πολιτών (pre-settled status), «υπήρχαν και φοιτητές οι οποίοι δεν είχαν αιτηθεί αυτού του προγράμματος αλλά ικανοποιήθηκαν με κάποια από τα Πανεπιστήμια τα οποία πρόσφεραν είτε εκπτώσεις, είτε υποτροφίες, είτε πρόσφεραν σε όλους τους Ευρωπαίους τα ίδια δίδακτρα που ίσχυαν και πέρυσι και πιο συγκεκριμένα £9250 για πτυχιακές σπουδές». 

Ποιες άλλες χώρες είναι στη λίστα επιλογής;

Την ίδια ώρα ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των Κύπριων φοιτητών είναι κι άλλες χώρες με αγγλόφωνα προγράμματα όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Τσεχία.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία ο κ. Αμερικάνος τόνισε ότι υπάρχει και για αυτές τις χώρες ενδιαφέρον, αλλά σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει και η γλώσσα των προγραμμάτων σπουδών.

«Για παράδειγμα Γερμανία, Γαλλία προσελκύουν αρκετούς φοιτητές για τα προγράμματα που είναι στα γερμανικά και τα γαλλικά. Προσφέρουν όμως και αγγλόφωνα προγράμματα τα οποία σιγά-σιγά ολοένα και αυξάνονται»

Ερωτηθείς ο κ. Αμερικάνος εάν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το πόσοι φοιτητές επέλεξαν να μεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές κατά την περσινή και προπέρσινη χρονιά, μας απάντησε πως «δεν καταγράφεται ο ακριβής αριθμός των φοιτητών ούτε για το εξωτερικό ούτε καν για την Ελλάδα από την Στατιστική Υπηρεσία».

Συνέχισε πως «για τις χώρες του εξωτερικού υπολογίζεται πάνω-κάτω η αύξηση στο ποσοστό από το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι φοιτητές, ωστόσο κανείς δε μπορεί να γνωρίζει πόσοι τελικά θα μεταβούν στις συγκεκριμένες χώρες για σπουδές».

Οι κλάδοι με το αυξημένο ενδιαφέρον

Κατά τον Δρ. Αμερικάνο, υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα. 

«Υπάρχουν οι κλάδοι οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν μεγάλη ζήτηση όπως είναι η λογιστική, η νομική και η μηχανική. Όμως υπάρχουν κλάδοι της ιατρικής και της παραϊατρικής που ανέβηκαν στις προτιμήσεις. Επίσης η βιοχημεία είναι ψηλά στη λίστα και γενικότερα οτιδήποτε έχει να κάνει με βιοτεχνολογίες κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της ανάγκης για καινούργια εμβόλια και καινούργιες τεχνολογίες εμβολίων λ.χ. mRNA», σημείωσε.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η επιλογή της Κύπρου

Καταληκτικά ο Δρ. Αμερικάνος υποστήριξε πως υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους. 

«Πλέον η Κύπρος έχει ανέβει στη λίστα των προτιμήσεων και έχει αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που δοκιμάζουν την τύχη τους για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ. Οι θέσεις για τα πανεπιστήμια αυτά είναι περίπου οι ίδιες, δεν αυξήθηκαν ιδιαίτερα και εμείς προβλέπουμε ότι όσοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση στα κρατικά πανεπιστήμια θα καταλήξουν είτε σε κάποιο από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή κολλέγια της Κύπρου είτε αν έχουν plan b για το εξωτερικό θα το θέσουν σε εφαρμογή. Το σίγουρο πάντως είναι ότι για να είναι οι φοιτητές μας προετοιμασμένοι σε σχέση με τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα (βλέπε Brexit, Covid 19) οι φοιτητές μας θα πρέπει να έχουν πάντα Plan B αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και Plan C για να μην βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να μην εξασφαλίσουν μία θέση σε πανεπιστημιακό ίδρυμα και κλάδο της επιλογής τους», σημείωσε. 

Αυξημένο ενδιαφέρον και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετό ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου τα οποία τα τελευταία χρόνια προχωρούν σε σοβαρές επενδύσεις ενώ παράλληλα τυγχάνουν υψηλής αξιολόγησης από διεθνή ινστιτούτα. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) βρίσκεται στον πίνακα των 1000 καλύτερων πανεπιστημίων του Times Higher Education World University Rankings για το 2021.  

Παράλληλα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου προσελκύουν μεγάλο αριθμό φοιτητών από άλλες χώρες.

Home