Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην Κύπρο αξιωματούχοι από 63 χώρες για Σύνοδο για Περιβάλλον

Offsite Team
- 04.10.2022

Στην Κύπρο αξιωματούχοι από 63 χώρες για Σύνοδο για Περιβάλλον

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Συντονίστρια Εθνικής Γραμματείας Υπουργικής Συνόδου για Περιβάλλον και Εκπαίδευση

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

63 χώρες, περισσότεροι από 70 υψηλόβαθμους προσκεκλημένους αξιωματούχους από διεθνείς οργανισμούς από τη Μεσόγειο και 1048 συμμετέχοντες θα δώσουν το παρόν τους στην 9η Υπουργική Σύνοδος UNECE για το Περιβάλλον.

Η Συντονίστρια Εθνικής Γραμματείας της Υπουργικής Συνόδου κ. Αραβέλλα Ζαχαρίου, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Offsite on Air.

Η κ. Ζαχαρίου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον σκοπό της συνόδου αλλά και τα οφέλη που θα έχει η Κύπρος από αυτή. 

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη της κ. Ζαχαρίου

- Είμαστε δύο ημέρες πριν από την έναρξη της 9ης Υπουργικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση. Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο σκοπός αυτής της συνόδου. 

Η συγκεκριμένη σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών διεξάγεται κάθε 5 χρόνια με στόχο να καθορίσει τις νέες πολιτικές σε θέματα τα οποία άπτονται του περιβάλλοντος, της αειφόρου ανάπτυξης και της εκπαίδευσης. Είναι μια σύνοδος η οποία καθορίζει συγκεκριμένες γραμμές και πολιτικές οι οποίες συναποφασίζονται και διαμορφώνονται από τις χώρες της UNECE, οι οποίες συμμετέχουν στην εν λόγω επιτροπή. Εδώ στην Κύπρο είναι η καταληκτική πορεία μιας διαδικασίας, προκειμένου να μπορέσουν οι χώρες να δεσμευτούν ότι θα υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τις 3 βασικές θεματικές οι οποίες επιλέγησαν.  

- Η σύνοδος αυτή λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Κύπρο. Ποια είναι τα οφέλη για τη χώρα μας;

Το γεγονός ότι 63 χώρες μας τιμούν, από μόνο του αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην προηγούμενη σύνοδο που έγινε το 2016 ήταν 645 ενώ οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες στο συνέδριο της Κύπρου είναι 1048. Επίσης, δίνεται στην Κύπρο το πλεονέκτημα να μπει στις χώρες που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση των πολιτικών. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μας δίνετε η δυνατότητα ως φιλοξενούσα χώρα να αναδείξουμε τις καλές μας πρακτικές, να δημιουργήσουμε πλαίσιο και επίπεδο επικοινωνίας με άλλες χώρες, να μεταφέρουμε εμπειρογνωμοσύνη και να αξιοποιήσουμε τα καλά παραδείγματα των άλλων χωρών. 

- Οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες έχουν ξεπεράσει τους 1000 ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των υψηλόβαθμων προσκεκλημένων αξιωματούχων. Πείτε μας λίγες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της συνόδου.

Οι εργασίες της συνόδου έχουν ξεκινήσει από την Δευτέρα (3/10) και πραγματοποιήθηκαν οι συνεδρίες των 2 επιτροπών των Ηνωμένων Εθνών. Οι εκπρόσωποι των χωρών συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα κείμενα πολιτικής τα οποία θα παρουσιαστούν στην ολομέλεια για υιοθέτηση. 

Στις 5-7 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι ολομέλειες των Υπουργών. Την Τετάρτη είναι η εναρκτήρια τελετή και στη συνέχεια θα διεξαχθεί μια συνεδρία μέσα από την οποία θα διατυπωθούν δεσμεύσεις των χωρών αναφορικά με το πού θέλουμε να πάμε ως UNECE στα θέματα του περιβάλλοντος. 

Κατά τις ημερομηνίες 5-7 θα πραγματοποιηθούν 4 υπουργικές συναντήσεις, εκ των οποίων οι 2 αφορούν το περιβάλλον και 2 την εκπαίδευση για αειφόρο ανάπτυξη. Επίσης θα γίνει ακόμα μία υψηλού επιπέδου συνάντηση για τη Μεσόγειο. 

Την Παρασκευή θα έχουμε τα συμπεράσματα/επισημάνσεις για το τι έχει προκύψει από τις δύο ημέρες των διαβουλεύσεων, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση της διακήρυξης της Λευκωσίας για το περιβάλλον. 

- Στη σύνοδο αναμένεται να τονιστεί ο ρόλος της εκπαίδευσης για αειφόρο ανάπτυξη. Υπάρχει πλάνο και συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθεί πρακτικά ο στόχος της εκπαίδευσης παιδιών αλλά και ενηλίκων για θέματα αειφόρου ανάπτυξης;

Η συγκεκριμένη σύνοδος έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες συνόδους. Ένας βασικός άξονας πολιτικής ο οποίος θα συζητηθεί είναι ειδικά η εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη. Επίσης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική για την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη 2030, η οποία αποτελεί το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο της στρατηγικής των χωρών της UNECE. Στην Κύπρο καλούνται οι χώρες να δεσμευτούν, ότι ως προς την αναθεώρηση των πολιτικών τους στα θέματα της εκπαίδευσης, θα κινηθούν προς: την ποιοτική εκπαίδευση, την ολιστική προσέγγιση, την ψηφιακή εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα με έμφαση στους νέους. 

Η Κύπρος οφείλει να περηφανεύεται διότι ηγήθηκε της ετοιμασίας αυτού του στρατηγικού πλαισίου της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη. 

- Η ιστορία πίσω από το φιλμάκι με το logo της συνόδου.

Το φιλμάκι αντανακλά την Κύπρο, δίνει το χρώμα και την αύρα της Μεσογείου το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό να περάσουμε σε όλες τις χώρες. Είναι εμπνευσμένο από τα χρώματα της Κύπρου -το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, το πράσινο της ελιάς και το πορτοκαλί του ήλιου-. Καθένα από αυτά τα χρώματα τα οποία διαμορφώνουν την μορφή του πετάλου δίνουν την έννοια ενός λουλουδιού, το οποίο ταυτόχρονα σχηματίζεται και σε πολλά πρόσωπα. 

Το φιλμάκι είναι ιδιαίτερα συμβολικό ως προς το μήνυμα το οποίο θέλουμε να δώσουμε. Αποτυπώνεται στο κέντρο η Κύπρος. Άρα στο σταυροδρόμι άνθρωποι από τις 3 ηπείρους, θα συναντηθούν, θα συνεργαστούν για να επικοινωνήσουν ώστε να μεταφέρουν το μήνυμα: «Αν δεν μετασχηματίσουμε τις πολιτικές μας, δεν μπορούμε να μετασχηματίσουμε τον πλανήτη μας».

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη της Συντονίστριας Εθνικής Γραμματείας Υπουργικής Συνόδου, κ. Αραβέλλα Ζαχαρίου

Home