Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην Κύπρο το κουνούπι «τίγρης» - Τι να προσέξουμε

Offsite Team
- 26.10.2022

Στην Κύπρο το κουνούπι «τίγρης» - Τι να προσέξουμε

Συνέντευξη της ημέρας στην Offsite – Γιατί είναι επικίνδυνα τα κουνούπια, και πως να προστατευθoύμε

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Διάφορα επικίνδυνα κουνούπια εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο με τα πιο πρόσφατα το κουνούπι Aedes albopictus, αλλιώς «τίγρης» στη Λεμεσό και ένα άλλο είδος που ανήκει στην ίδια οικογένεια το Aedes aegypti, στην περιοχή της Κοινότητας Δρομολαξιάς, σημείωσε στην εκπομπή Offsite On Air o Ηρόδοτος Ηροδότου,  Αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ηροδότου όλα τα κουνούπια είναι επικίνδυνα καθώς μπορούν να διαβιβάσουν ασθένειες στον άνθρωπο. Το θετικό όμως είναι ότι επειδή δεν έχουμε έξαρση συγκεκριμένης ασθένειας στην Κύπρο από αυτές που μπορούν να μεταδώσουν, δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

Την ίδα ώρα όμως ο κ. Ηροδότου συστήνει στου πολίτες τρόπους να αποφύγουν τα κουνούπια και επομένως τα τσιμπήματα, όπως η απομάκρυνση εστιών υγρασίας που γίνονται εύκολα καταφύγια για εκκόλαψη αυγών των κουνουπιών και επικοινωνία με τις Υγεινομικές Υπηρεσίες αν εντοπίσουν το κουνούπι τίγρη.

Επίσης σημείωσε πως έγινε η ενημέρωση και τώρα τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στην περιοχή της Λάρνακας – Δρομολαξιάς για την καταπολέμηση του.

Τέλος σημείωσε πως υπάρχει  η συντονιστική επιτροπή που αποτελείται και από άλλα υπουργεία όπως το τμήμα περιβάλλοντος, τμήμα επιθεώρησης εργασίας, το τμήμα γεωργίας που εγκρίνει τα εντομοκτόνα και τους δήμους και κοινότητες. Η συντονιστική επιτροπή θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα σήμερα (26/10) για το πώς προχωρούμε στις δύο διαφορετικές περιπτώσεις (Λάρνακας και Λεμεσού), σημείωσε.

Δείτε την συνέντευξη του κ. Ηροδότου στην Offsite On Air:

Να αρχίσουμε με το κουνούπι «Τίγρης» όπως είναι πιο γνωστή η ονομασία του, που εντοπίστηκε τις προηγούμενες μέρες στη Λεμεσό. Ποια τα δεδομένα, σε ποια περιοχή εντοπίστηκε και αν για πρώτη φορά εντοπίζεται αυτό το κουνούπι στην Κύπρο.

Μετά από παράπονα πολιτών για τσιμπήματα και από φωτογραφίες που έχουν σταλεί στις Υγειονομικές Υπηρεσίες οι συνεργάτες μας του ΤΕΠΑΚ στην Λεμεσό τοποθέτησαν εντομοπαγίδες σε διάφορες περιοχές και έχουν παγίδευση το κουνούπι Aedes albopictus, αλλιώς «τίγρης» στις περιοχές της Μέσα Γειτονιάς κοντά στην εκκλησία του Απ. Ανδρέα και στην περιοχή Αγ. Ιωάννη στην Λεμεσό. 

Χθες προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου Λεμεσού όπου έγινε ενημέρωση στην παρουσία του ΤΕΠΑΚ και των Υγειονομικών Υπηρεσιών, του Δήμου Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς.

Έγινε η ενημέρωση και τώρα προχωράμε με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, παρόμοιου με αυτό που εφαρμόζεται στην περιοχή της Λάρνακας – Δρομολαξιάς για την καταπολέμηση αυτού του κουνουπιού. Δεν υπάρχουν καταγραφές για τον εντοπισμό του τα προηγούμενα χρόνια. Το συγκεκριμένο κουνούπι βρίσκεται και σε γειτονικά μας κράτη όπως Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία. 

Έχει την δυνατότητα να εγκαθίσταται εύκολα όπου εισβάλει και καταφέρνει να επιζήσει κάτω από πιο χαμηλές θερμοκρασίες και έτσι αναπτύσσεται. 

Είναι ανθρωπόφιλο, δηλαδή του αρέσει να ζει κοντά στα σπίτια ανθρώπων.

Σε ποιες ενέργειες προχωρά η υπηρεσία σας; Έχετε και μια συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ για το θέμα αυτό.

Ο Πρώτος πυλώνας είναι η ενημέρωση του κοινού, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για εγρήγορση του κοινού. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε; Με το να κοιτάξουμε στις αυλές μας και αν εντοπίσουμε οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να κρατήσει νερό όπως πχ το πιατάκι της γλάστρας, κουτάκια ή παιχνίδια παιδιών, θεωρείται εστία που μπορεί το κουνούπι να γεννήσει τα αυγά του, να εκκολαφθεί και αν γίνει τέλειο έντομο. Αυτό έχει την ιδιότητα να τσιμπά κατά την διάρκεια της ημέρας και προκαλεί οχληρία.

Έπειτα ο δεύτερος πυλώνας είναι η ενημέρωση από σπίτι σε σπίτι και καταστροφή των εστιών εκκόλαψης των κουνουπιών και ψεκασμός με προ- νυμφοκτόνα στους οχετούς των όμβριων υδάτων. Μετά θα ακολουθήσει εκεί και όπου χρειάζεται ψεκασμός με εντομοκτόνα και το τελευταίο στάδιο, με την χρήση των αρσενικών κουνουπιών που περνούν μια διαδικασία πρώτα ώστε να γίνουν στείρα και τα αυγά που γεννιούνται από τα θηλυκά να είναι κούφια.

Υπάρχει η συντονιστική επιτροπή που αποτελείται και από άλλα υπουργεία όπως το τμήμα περιβάλλοντος, τμήμα επιθεώρησης εργασίας, το τμήμα γεωργίας που εγκρίνει τα εντομοκτόνα και τους δήμους και κοινότητες. Η συντονιστική επιτροπή θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα. 

Τέτοια συζήτηση θα γίνει σήμερα (26/10) για το πώς προχωρούμε στηις δύο διαφορετικές περιπτώσεις (Λάρνακας και Λεμεσού).

- Γιατί θεωρείται επικίνδυνο; Αν μας τσιμπήσει αυτό το είδος μπορεί να το καταλάβουμε;

Είναι διαβιβαστής, δηλαδή μπορεί να διαβιβάσει διάφορους ιούς από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως ο ταγγής πυρετός και άλλοι που ευτυχώς που δεν ενδημούν στην Κύπρο. Άρα δεν πρέπει να υπάρχει ο πανικός.  Προκαλεί την ίδια οχληρία και δεν είναι κάτι διαφορετικό που μπορούμε να κάνουμε για το εν λόγω κουνούπι. 

- Είναι παρόμοιο με το κουνούπι που εντοπίστηκε σε περιοχές της Λάρνακας;

Είναι της ίδια κατηγορίας, του γένους Aedes. Στην περιοχή Δρομολαξιάς στην Λάρνακα εντοπίστηκε το κουνούπι Aedes aegypti.

- Πώς προέκυψαν τώρα αυτά τα κουνούπια; Πώς βρέθηκαν στην Κύπρο;

Στην Ελλάδα και την Ιταλία υπάρχουν εδώ και χρόνια και σε άλλα γειτονικά κράτη. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου με το εμπόριο διαφόρων ειδών όπως για παράδειγμα με τα λάστιχα αυτοκινήτων ή μπαμπού, έχουν γεννήσει τα συγκεκριμένα κουνούπια τα αυγά τους και τα αυγά επιζήσανε στην ξηρασία και κατά την μεταφορά τους σε άλλο κράτος, με τις πρώτες βροχές κρατήθηκε λίγο νερό μέσα και εκκολάφθηκαν και πέρασαν το στάδιο της προνύμφης, νύφης και μετά τέλειο έντομο.

Με την μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, μέσω λιμανιού, με αεροπλάνα και οδικώς όπως συνδέονται κάποιες πόλεις.

-  Ο κόσμος τι πρέπει να ξέρει, τι πρέπει να κάνει για να προστατευτεί;

Αν δούμε ένα τέτοιο κουνούπι με τις άσπρες γραμμές θα ήταν καλό να επικοινωνήσουμε με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, ώστε να τοποθετηθούν εντομοπαγίδες για να δούμε το είδος και πού έχει φτάσει το συγκεκριμένο. 

- Έχουμε άλλα επικίνδυνα κουνούπια στην Κύπρο;

Όλα τα κουνούπια είναι επικίνδυνα ακόμα και το κοινο Cullex, το οποίο μπορεί να μεταδώσει τον ιό του Δυτικού Νείλου εφόσον υπάρχει στην κοινότητα, το οποί ομπορεί να παρλάβει από τα πτηνά και να τον μεταφέρει στον άνθρωπο. Ε[πίσης υπάρχουν πέραν των 3000 ειδών κουνουπιών κάτω από διαφορετικά γένη.

Δείτε την συνέντευξη του κ. Ηροδότου στην Offsite On Air : 

Home