Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην Νομική Υπηρεσία Ν/σ για αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου

Offsite Team
- 11.11.2022

Στην Νομική Υπηρεσία Ν/σ για αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου

«Είναι καιρός να έχουμε ένα πιο σύγχρονο και πιο αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης».  

Την αποστολή στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο δύο νομοσχεδίων για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών στην Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, τονίζοντας πως «είναι καιρός να έχουμε ένα πιο σύγχρονο και πιο αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης».  

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την παραχώρηση χορηγίας σε όλα τα παιδιά της Γ΄ Δημοτικού για την απόκτηση συσκευής τάμπλετ και σε όλα τα παιδιά της Β΄ Γυμνασίου για την απόκτηση προσωπικού φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και χορηγία στα παιδιά που ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες που θα ανέλθει στο 100% του κόστους μιας συσκευής.

Επιπλέον, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την παραχώρηση των 12,2 εκατομμυρίων ευρώ που δίδει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε οικογένειες για να επωφεληθούν στα επόμενα χρόνια τα παιδιά από τη δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών, αλλά και τα 1.500 – 2.000 παιδιά που σήμερα φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία, σε ηλικία κάτω των 4 ετών και 8 μηνών, και πληρώνουν δίδακτρα.

Επίσης, ανακοίνωσε τη μετατροπή κοινοτικών νηπιαγωγείων (των συνδέσμων γονέων) σε δημόσια νηπιαγωγεία και τον σχεδιασμό από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου για αύξηση της χωρητικότητας των δημόσιων νηπιαγωγείων για να ενταχθούν σε αυτά περισσότερα παιδιά.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι μετά από δεκαετίες και σχεδόν 3 χρόνια διεργασιών και διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς και «αφού έχουμε πάρει απόψεις και εισηγήσεις από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, από τις οποίες μερικές έχουν ενσωματωθεί στις προτάσεις μας, έχουμε καταλήξει και αποστέλλονται στη Νομική Υπηρεσία για νομική επεξεργασία δύο νομοσχέδια για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών στην Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση».

«Είναι καιρός να έχουμε ένα πιο σύγχρονο και πιο αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης», τόνισε και πρόσθεσε πως «επιθυμία είναι να το εκσυγχρονίσουμε και να το αναβαθμίσουμε».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι στις προτάσεις προβλέπεται «μια μεταβατική περίοδος που είναι αναγκαία για την προσαρμογή κυρίως ως προς τις επόμενες διαδικασίες προαγωγών ούτως ώστε να ληφθεί υπόψη η νέα αξιολόγηση από την στιγμή που όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν τουλάχιστον μία αξιολόγηση».

Αναφερόμενος στους στόχους που τίθενται για την αναβάθμιση αυτή, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «είναι να υπάρχει ένας συγκροτημένος και συστηματικός σχεδιασμός του Υπουργείου για τη διαμορφωτική αξιολόγηση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών εκεί όπου χρειάζεται» και «δεύτερο να υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση και στην συλλογική αξιολόγηση, δηλαδή εκτός από την αξιολόγηση ενός εκάστου των εκπαιδευτικών, στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου του σχολείου».

Ως τρίτος στόχος, συνέχισε, «είναι να έχουμε ένα σύστημα που να προάγει ουσιαστικά και όχι μόνο τυπικά την αξιοκρατία», εξηγώντας ότι «οι κρίσεις και η σταδιοδρομία των εκπαιδευτικών να εξαρτώνται και από την αξία και την προσπάθεια που καταβάλλουν (απόδοση μέσα στα σχολεία)».

Ανέφερε ότι μία από τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης είναι ότι «δεν επέτρεπε πάντα τη διάκριση και την αξιοκρατία μέχρι τέλους» και πρόσθεσε ότι «το νέο σύστημα, που θα είναι αξιοκρατικότερο θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδυναμίες και να τερματιστεί μια κατάσταση στην οποία η σταδιοδρομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αρχαιότητα, ισοπεδώνοντας κάποτε και τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, αλλά και τα κίνητρα που πρέπει να δίδονται».

Είπε ακόμη ότι τέταρτος στόχος είναι «να υπάρχει και συνεχής ανατροφοδότηση μεταξύ του Υπουργείου και των σχολείων σε σχέση με το τι συμβαίνει στα σχολεία, τα προγράμματα σπουδών, τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στα σχολεία και να διαπιστώνονται με έγκυρο τρόπο και οι ανάγκες προσαρμογών».

Σημείωσε ότι στην ετοιμασία των νομοσχεδίων «έχουμε επωφεληθεί και από το προηγούμενο σχέδιο που έγινε πριν το 2019, από ειδική επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή Κώστα Χρίστου, αλλά και από παλαιότερα σχέδια αξιολόγησης», που έγιναν επί Υπουργίας των αείμνηστων Υπουργών Πεύκιου Γεωργιάδη, Άκη Κλεάνθους και Ουράνιου Ιωαννίδη.

Αναφερόμενος συνοπτικά στις καινοτομίες που υπάρχουν σε αυτές τις προτάσεις, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι αυτές είναι ότι «η αξιολόγηση γίνεται στην βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (πεδίων) ορατών με τα οποία εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια», ενώ «προβλέπεται για πρώτη φορά συμμετοχή της Διεύθυνσης των σχολείων γιατί είναι οι αμέσως προϊστάμενοι των εκπαιδευτικών στο σχολείο, αλλά κυρίως γιατί έχουμε διαρκή καθημερινή επαφή και γνώση των δραστηριοτήτων και του τι συμβαίνει στο σχολείο».  

Ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι «θα γίνεται παράλληλα αξιολόγηση και βαθμολογία από τους επιθεωρητές και τους διευθυντές και θα σταθμίζεται ένας μέσος όρος», και «αρχικά προβλέπεται η βαρύτητα της αξιολόγησης να είναι κατά 2/3 από την επιθεώρηση και κατά 1/3 από τη διεύθυνση».

Σε σχέση με την τρίτη καινοτομία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αναβαθμίζεται η κλίμακα αξιολόγησης στις 100 μονάδες και «έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια και δυνατότητα των αξιολογητών να ασκούν τη διάκριση που επιβάλλεται», ενώ τέταρτη καινοτομία, σύμφωνα με τον Υπουργό, «είναι ότι η διαδικασία δευτεροβάθμιας αξιολόγησης με εξέταση των τυχόν ενστάσεων που θα υπάρχουν, θα γίνεται από διαφορετικά όργανα από την αρχική αξιολόγηση για μεγαλύτερη αμεροληψία».

Ανέφερε επίσης ότι η πέμπτη καινοτομία είναι ότι «θα υπάρχει πάγια, μόνιμη διασύνδεση της διαδικασίας αξιολόγησης με επιμορφωτικές δράσεις που θα οργανώνονται στο παιδαγωγικό ινστιτούτο», στο οποίο προβλέπεται μια σειρά, όπως είπε, «επιμορφωτικών σεμιναρίων που θα απευθύνονται σε μεγάλες ομάδες εκπαιδευτικών αναλόγως των αναγκών που θα συνδέονται με την αξιολόγηση».

Σημείωσε ότι «το ίδιο θα συμβαίνει και συλλογικά για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου».

Χορηγία σε παιδιά Γ΄ Δημοτικού και Β΄ Γυμνασίου

Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κυβέρνησης και της χώρας για ψηφιακό μετασχηματισμό στην εκπαίδευση έχουμε το σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των σχολείων, το οποίο υλοποιείται αλλά και το σχέδιο μετατροπής όλων των αιθουσών διδασκαλίας σε ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίες, το οποίο προχωρεί και θα οριστικοποιηθεί σύντομα με στόχο τη μετατροπή 6.600 αιθουσών διδασκαλίας σε ψηφιακές.

Είπε ακόμη ότι το τρίτο σκέλος είναι ο εμπλουτισμός και η προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων των σχολείων που προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πρόσθεσε πως ο σχεδιασμός αυτός στοχεύει στο «να προσαρμοστούν τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και να ενταχθούν συστηματικότερα οι ψηφιακές δεξιότητες στην εκπαίδευση».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το σχέδιο «Η Κύπρος – το Αύριο» περιλαμβάνει πρόνοια που θα αρχίσει αυτές τις ημέρες να υλοποιείται για όλους τους μαθητές και μαθήτριες ατομικά και αφορά στο «να διαθέτουν πλέον όλα τα παιδιά μας στην εκπαίδευση μία προσωπική ηλεκτρονική συσκευή».

Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι είναι στο στάδιο υλοποίησης για φέτος η παραχώρηση χορηγίας στα παιδιά της Γ΄ τάξης του Δημοτικού για την απόκτηση συσκευής τάμπλετ και παράλληλα σε όλα τα παιδιά της Β΄ Γυμνασίου θα δοθεί χορηγία για την απόκτηση προσωπικού φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

«Αυτό το σχέδιο αφορά περίπου 7.500 παιδιά στη δημοτική εκπαίδευση και 7.500 παιδιά στη Μέση Εκπαίδευση», ανέφερε και πρόσθεσε πως η πρόνοια είναι από την ηλικία των 7-8 ετών να έχουν στα χέρια τους ένα τάμπλετ το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν μέχρι την Α΄ Γυμνασίου και μετά σε ηλικία 13 ετών, στη Β΄ Γυμνασίου, να έχουν τα παιδιά ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.    

Αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα ίσχυε η παραχώρηση χορηγίας σε παιδιά που ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η εμπειρία είναι ότι ορισμένα παιδιά ευάλωτων οικονομικά ομάδων «δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την χορηγία γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσουν λεφτά της οικογένειας» και «για αυτό στο πλαίσιο του σχεδίου που θα εφαρμόσουμε τώρα, η χορηγία για τα παιδιά που ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες  θα είναι αυξημένη για να φτάνει στο 100% του κόστους μιας συσκευής (τάμπλετ για τα παιδιά δημοτικού και υπολογιστή για τα παιδιά του Γυμνασίου)».

«Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα στα σχολεία», σημείωσε.

Δωρεάν εκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στο Υπουργείο Παιδείας έγινε από την προηγούμενη χρονιά προγραμματισμός για την ένταξη στα δημόσια νηπιαγωγεία των παιδιών ηλικίας από 4 ετών και 6 μηνών μέχρι 4 ετών και 8 μηνών την επόμενη σχολική χρονιά τα οποία θα επωφεληθούν από το Σχέδιο «Η Κύπρος – Το Αύριο» και πρόσθεσε ότι «το 2023/24 έχουμε μεριμνήσει ούτως ώστε τα παιδιά αυτά να ενταχθούν σε δημόσια νηπιαγωγεία».

«Παράλληλα σχεδιάστηκε στο Υπουργείο η μετατροπή στον μέγιστο δυνατό βαθμό κοινοτικών νηπιαγωγείων (των συνδέσμων γονέων) σε δημόσια νηπιαγωγεία ούτως ώστε να ενταχθεί ένας σημαντικός αριθμός παιδιών από τα παιδιά που στο εξής θα έχουν δωρεάν προδημοτική».

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως μια πρόσθετη δράση σήμερα είναι ότι «γίνεται σχεδιασμός από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου ούτως ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα των δημόσιων νηπιαγωγείων στα επόμενα χρόνια εκεί που το επιτρέπουν τα κτίρια, ούτως ώστε να μπορούν να ενταχθούν περισσότερα παιδιά».

«Η απόφαση είναι ότι θα συντρέχει τόσο η αξιοποίηση των δημόσιων νηπιαγωγείων με την αύξηση της χωρητικότητας αλλά ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η οικονομική δυνατότητα ύψους 12,2 εκατομμύρια ευρώ που δίδει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «να τα δώσουμε σε οικογένειες για να επωφεληθούν τα παιδιά από την δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών».

Ανέφερε ότι «οι σχεδιασμοί για το 2024/25 και το 2025/26 εκεί όπου επεκτείνεται το σχέδιο θα γίνουν προφανώς στη διάρκεια της επόμενης διακυβέρνησης» και εξέφρασε την ελπίδα πως «δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία» και να εγκριθεί η νομοθετική πρόταση που βρίσκεται στη Βουλή.

Ο κ. Προδρόμου κάλεσε όλους να σκεφθούν «όχι μόνο για τα πέραν των 8.000 παιδιών που θα επωφεληθούν τα επόμενα χρόνια, αλλά ειδικότερα για τα 1.500 – 2.000 παιδιά που αυτή την στιγμή είναι σε δημόσια νηπιαγωγεία σε ηλικία κάτω των 4 ετών και 8 μηνών και πληρώνουν δίδακτρα».

«Με την έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου, από την επόμενη σχολική χρονιά αυτά τα παιδιά θα απαλλαγούν από τα δίδακτρα», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home