Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην τελευταία του κατοικία ο Σωκράτης Χάσικος (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Offsite Team -
11.04.2021 - 12:39

Στην τελευταία του κατοικία ο Σωκράτης Χάσικος (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ύστατο χαίρε στον Σωκράτη Χάσικο

Το ύστατο χαίρε στον πρώην Υπουργό Άμυνας και Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, σε ηλικία 64 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, απηύθυνε την Κυριακή σύσσωμος ο πολιτικός και πολιτειακός κόσμος της Κύπρου, συγγενείς και φίλοι.

Η κηδεία τελέστηκε σε βαρύ κλίμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο χωριό Επισκοπειό, όπου αποδόθηκαν τιμές στον πρώην Υπουργό. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β`, ενώ επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σήμερα, ημέρα της εξόδιου ακολουθίας, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια.

Εντός του ιερού ναού επιτράπηκε η είσοδος μόνο σε μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αδάμο Αδάμου, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι υπόλοιποι κρατικοί αξιωματούχοι που παρευρέθηκαν παρακολουθήσαν την εξόδιο ακολουθία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο προαύλιο του Ιερού Ναού.  

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου παρευρέθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του, Άντρη Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, πρώην και νυν Υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχηγοί κομμάτων, Βουλευτές, μέλη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, εκπρόσωποι Συνδέσμων και Οργανώσεων, καθώς και λοιποί συγγενείς και φίλοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας κατέθεσαν στεφάνια.

Στο τέλος της εξόδιου ακολουθίας εψάλη ο Εθνικός Ύμνος, ενώ στη συνέχεια ο Σωκράτης Χάσικος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, σε παρακείμενο κοιμητήριο του Επισκοπειού, συνοδεία αγήματος και φιλαρμονικής ορχήστρας.

«Ο Σ. Χάσικος υπήρξε σταθερός και αμετάθετα ταγμένος στην ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης»

Στον  επικήδειο λόγο του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φανερά συγκινημένος είπε πως αυτή την ώρα θέλει να εκφράσει αυτό που δικαιωματικά αξίζει στον Σωκράτη Χάσικο, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση από την καθολική αναγνώριση του έργου που επιτέλεσε, αλλά και της χαρισματικής προσωπικότητας που τον προίκισε ο Θεός.

Μιας προσωπικότητας, είπε, «που τη διέκρινε η ανιδιοτέλεια, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, το ασυμβίβαστο και το μαχητικό σου πνεύμα. Η παρρησία της γνώμης σου, η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια σου».

Συνέχισε λέγοντας πως «αυτά τα χαρίσματα είναι που οδηγούν στην ανεκτίμητη προσφορά σου από όλα τα πολιτειακά αξιώματα που κλήθηκες να υπηρετήσεις», σημειώνοντας πως είναι τα ίδια χαρίσματα που ανέδειξαν τον Σωκράτη Χάσικο «σε έναν άδολο πατριώτη που πίστευε και αγωνιζόταν για τη δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, μακριά από συναισθηματικές εξάρσεις ή αμφιλεγόμενες θέσεις».

Ανέφερε ακόμα ο Σωκράτης Χάσικος υπήρξε σταθερός και αμετάθετα ταγμένος στην ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης, που θα απέτρεπε την παγίωση των τετελεσμένων, αλλά και θα οδηγούσε στην επανένωση της Κύπρου, σε συνθήκες που θα επέτρεπαν την ειρηνική συμβίωση και ευημερία και των δύο κοινοτήτων.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «τα όσα αναφέρω δεν είναι η δική μου μόνο μαρτυρία, αλλά είναι τα αναρίθμητα αφιερώματα, άρθρα και σχόλια που έχουν γραφτεί από την ημέρα της αγγελίας του θανάτου σου, όχι μόνο από φίλους, αλλά και πολιτικούς και πολίτες όλων των ιδεολογικών τάσεων».

«Και τούτο φίλε μου αποτελεί για σένα την απόλυτη δικαίωση, αλλά και για τους φίλους σου βάλσαμο παρηγοριάς και περηφάνιας. Είναι για τούτο, αγαπητέ μου Σωκράτη, που είπα πως ο ίδιος μπορεί να χάνω έναν πολύτιμο φίλο και συνεργάτη, μα θλιβερότερο είναι πως η Κύπρος χάνει έναν έντιμο, θαρραλέο και χαρισματικό πολιτικό και άνθρωπο», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «είναι χάρις σε αυτές τις αρετές που φίλοι, οπαδοί της παράταξης, αλλά και ο λαός ευρύτερα, σου έδωσαν την εντολή να τον εκπροσωπήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1991, το 1996 και το 2006, είναι τα ίδια χαρακτηριστικά που δεν άφησαν άλλη επιλογή τόσο στον πολιτικό μας πατέρα Γλαύκο Κληρίδη, όσο και σε εμένα, παρά να σου εμπιστευθούμε χωρίς κανένα ενδοιασμό, τα ζωτικής σημασίας χαρτοφυλάκια, αρχικά εκείνο του Υπουργείου Άμυνας και, επί των ημερών μου, του Υπουργείου Εσωτερικών».

«Μια επιλογή, Σωκράτη μου, που ήταν βασισμένη στο αίσθημα βεβαιότητας και ασφάλειας που ενέπνεες, αλλά και στην ισχυρή σου προσωπικότητα που επέτρεπε να τολμάς, να παίρνεις αποφάσεις και να επωμίζεσαι ευθύνες. Να είσαι πρακτικός και αποτελεσματικός.

Να δίνεις λύσεις και να συνδέεις, μακριά από λαϊκισμούς και σκοπιμότητες, τις όποιες αποφάσεις σου», πρόσθεσε.

«Δυσβάστακτο το αντίο σε έναν άνθρωπο με σπάνιο ήθος»

Στο μεταξύ, επικήδειο λόγο εκφώνησε και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος είπε πως «είναι δυσβάστακτο να πεις αντίο σε ένα τόσο ξεχωριστό άνθρωπο, με σπάνιο ήθος, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά», για να προσθέσει πως είναι δυσβάστακτο να αποχαιρετάς ένα «μοναδικό φίλο, που με την ηγετική του φυσιογνωμία, την μαγκιά, το σπάνιο χαμόγελο και το έξυπνο χιούμορ, τον λιτό και ευθύ λόγο, τίμησε την φιλία και την αγάπη μας, με εκτίμηση και ειλικρίνεια, όσο πολύ λίγοι ξέρουν».

Ο κ. Νικολάου είπε πως ο πολιτικός κόσμος έγινε φτωχότερος και ευχαρίστησε τον εκλιπόντα για όλα όσα τους έχει διδάξει και για την αγάπη που τους πρόσφερε.

«Παρέμεινες ανυπότακτος και έφυγες βιαστικός για την αγκαλιά της ουράνιας αγάπης, εκεί που θα συναντήσεις το αστέρι της ζωής σου, τη μονάκριβη σου Έλλη. Μεγάλος ο πόνος και βαριά η θλίψη για όλους εμάς, τους αληθινούς σου φίλους, γιατί είχες το χάρισμα των ξεχωριστών ανθρώπων που έχουν αποφασίσει ότι η ζωή αξίζει όταν δημιουργείς, όταν αισθάνεσαι, όταν αγωνίζεσαι και όταν προσφέρεις», είπε ο Ιωνάς Νικολάου.

«Ο ήρωας μου υπέκυψε σε μια άνιση και εξουθενωτική μάχη»

Συγκινητικός ήταν και ο λόγος της θυγατέρας του εκλιπόντος, Άννας Μαρίας, η οποία είπε πως ο ήρωας της τελικά υπέκυψε σε μια άνιση μάχη και εξουθενωτική.

«Το ξέρεις. Δεν ήσουν απλά πατέρας μου. Με πήρες από το χέρι και με περπάτησες στα δύσβατα μονοπάτια του μυαλού. Στης ζωής μου τα άσχημα πότε δεν με άφησες. Τι και αν τα δύσκολα μας βρήκαν και μας νικήσαν αλλού. Μα δεν μου έμαθες μονάχα αυτό. Πως να  ζω χωρίς εσένα, πως να μην σου λέω καλημέρα, πως να προσαρμόσω ξανά καινούργιο εαυτό», είπε η θυγατέρα του Σωκράτη Χάσικου.

Η Άννα Μαρία είπε ότι η ίδια και τα αδέρφια της έχασαν τους δύο πιο θερμούς υποστηριχτές μας, αυτούς που τους έδιναν ανιδιοτελή αγάπη.

Υπόσχεση τιμής από τον πεθερό του Σ. Χάσικου

Ο πεθερός του Σωκράτη Χάσικου, Φρίξος Κουλέρμος, έδωσε υπόσχεση τιμής κατά το λόγο που εκφώνησε εκ μέρους του η Ελένη Κυριακίδου, πως όσες δυνάμεις και χρόνια του χαρίσει ο Θεός θα τα αφιερώσει για να στηρίξει τα παιδιά του, την Άννα Μαρία, τον Ιωάννη και τον Φρίξο.

Ποιος ήταν ο Σ. Χάσικος

Ο Σωκράτης Χάσικος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, σε ηλικία 64 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιατρικό κέντρο στη Γερμανία. Το 2019 ο Σωκράτης Χάσικος, βίωσε την απώλεια της συζύγου του, Έλλης Κουλέρμου, σε ηλικία 54 ετών, λόγω της ασθένειας του καρκίνου.

Ο Σωκράτης Χάσικος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Απριλίου του 1956. Μεγάλωσε στο Κάτω Δίκωμο και σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ήταν επιχειρηματίας, ενώ από το 2003 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της AlfaMediaGroup. 

Υπήρξε ιδιοκτήτης της εφημερίδας Αλήθειας, του ραδιοφωνικού σταθμού Sport-Fm και μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Omega.

Ήταν νυμφευμένος με την Έλλη Κουλέρμου και είχε δύο υιούς και μία κόρη.

ωζδωδζ β

 

βφσβσφζ

βδσζβζδ

βεβεβ

Home