Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στήριξη στον Ουκρανό ομόλογό της εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής

Offsite Team -
04.03.2022 - 15:47

Στήριξη στον Ουκρανό ομόλογό της εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής

Τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουκρανία εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, σε τηλεδιάσκεψη που είχε την Παρασκευή με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και τον Πρόεδρο της Βουλής της Ουκρανίας, Ρουσλάν Στεφαντσούκ. Οι δηλώσεις της κ. Δημητρίου έγιναν στο Δημαρχείο Στροβόλου, όπου συγκεντρώθηκε ανθρωπιστική βοήθεια που θα αποστείλει προσεχώς η Κύπρος στην Ουκρανία.  

Αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη, η κ. Δημητρίου είπε ότι έχει μεταφέρει όλες τις προσπάθειες «που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα η Βουλή των Αντιπροσώπων για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια όσον αφορά τη θέση αρχής την οποία τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βουλή των Αντιπροσώπων».

 

Ερωτηθείσα για το μήνυμα που έστειλε ο Ουκρανός ομόλογός της, η κ. Δημητρίου είπε ότι ήταν «φανερά καταβεβλημένος» λόγω των όσων συμβαίνουν και ενημέρωσε τους συνομιλητές του για επιπρόσθετους βομβαρδισμούς που γίνονται στο έδαφος της Ουκρανίας. «Μας ζήτησε να στείλουμε όποια σημαντική βοήθεια μπορούμε», σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι «όσο μπορούμε θα βοηθήσουμε».

 

Επιπρόσθετα, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι αντάλλαξε εισηγήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό της και είπε ότι θα υπάρξει συνέχεια με μια άλλη ανταπόκριση, ίσως και με φυσική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συζήτηση πολιτικών μέτρων για ενίσχυση. «Εμείς θα είμαστε πάντοτε εκεί για να ενισχύσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Αυτό του μετέφερα προσωπικά όπως και οι άλλοι Πρόεδροι των κοινοβουλίων σε ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε η κ. Δημητρίου.  

Μιλώντας για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποσταλεί στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ως «συγκινητική» την ανταπόκριση του κόσμου και ευχαρίστησε τον Επίτροπο του Πολίτη, Παναγιώτη Σεντώνα, καθώς και το Δημαρχείο Στροβόλου για τη συμβολή τους.  

«Είναι ζήτημα αρχής και μάς αφορά όλες και όλους. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα στέκεται όπως πρέπει σε αυτό το μεγάλο θέμα. Ελπίζουμε ο πόλεμος να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν και να πρυτανεύσει η διπλωματία και η ειρηνική διευθέτηση», κατέληξε η κ. Δημητρίου.  

Με τη σειρά του, ο κ. Σεντώνας, ευχαρίστησε την κ. Δημητρίου, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για την υποστήριξή τους στην προσπάθεια συλλογής ανθρωπιστικού υλικού, η οποία γίνεται σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.  

Το πακέτο βοήθειας που αποστέλλεται «περιλαμβάνει τρόφιμα που ο λαός της Κύπρου προσέφερε, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό που αποστέλλεται μερίμνη του Υπουργείου Υγείας και υλικό πολιτικής προστασίας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και της Πολιτικής Άμυνας», σημείωσε ο κ. Σεντώνας. «Το υλικό αυτό θα ακολουθήσει διαδρομή που θα υποδείξει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, ο οποίος έχει δημιουργήσει στις χώρες πέριξ της Ουκρανίας ειδικά hubs για διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας» ανέφερε, για να προσθέσει ότι η βοήθεια θα πάει μέσω Ελλάδας για να καταλήξει στο hub που θα υποδείξει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός.  

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής και τον Επίτροπο του Πολίτη. «Είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου, είναι κάτι που ειλικρινά δεν περιμέναμε», δήλωσε. «Έχουμε περάσει κι εμείς ως κυπριακός λαός ανάλογες καταστάσεις. Βλέπουμε καθημερινά το τι συμβαίνει, γι΄ αυτό στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό». Ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η συνεργασία με τον Επίτροπο του Πολίτη και θα ενταθούν οι προσπάθειες ούτως ώστε να σταλεί όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια.

ΚΥΠΕ

Home