Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο μικροσκόπιο Βουλής η συμφωνία ΟΑΥ με ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
29.09.2022 - 06:00

Στο μικροσκόπιο Βουλής η συμφωνία ΟΑΥ με ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ θέτει το θέμα και ζητεί απαντήσεις - Παπακωνσταντίνου: Άκαιρη η συζήτηση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η πρόθεση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την αναθεώρηση της συμφωνίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) απασχολεί σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Το θέμα συζητείται αυτεπαγγέλτως κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου ο οποίος μιλώντας στην Offsite News χθες Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 ανέφερε ότι «ζητούμε απαντήσεις για πάρα πολλά θέματα».

Ενώπιον της Επιτροπής θα τεθούν από τον κ. Σιζόπουλο τα εξής: Πρώτο: Oι διαφορετικές συμφωνίες που κατέληξε ο ΟΑΥ με διάφορα ιδιωτικα νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα οι τιμές χρέωσης να είναι διαφορετικές. Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι  «μας προβληματίζουν οι χρεώσεις σε Πρώτες Βοήθειες και Εντατικές αφού σε πολλά ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν είναι στο ΓεΣΥ. Θέλουμε πλήρη εικόνα αφού ίσως προκύπτουν σκοπιμότητες. Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι στο ΓεΣΥ άρα υποβόσκει και το  ενδεχόμενο μονοπωλίου».

>>>>Διαβάστε επίσης: «Το Υπ. Υγείας εξυπηρετεί τους ασθενείς γιατί δεν μπορεί ο ΟΑΥ»<<<<

Παράνομη η γνωμάτευση

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και εισηγητής του θέματος ισχυρίστηκε ότι «θεωρώ παράνομη τη γνωμάτευση που δόθηκε στο Υπουργείο Υγείας για συμφωνίες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με ιδιωτικά νοσηλευτήρια αφού έγινε από ιδιώτη δικηγόρο και όχι από τον Γενικό Εισαγγελέα».

Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι «θέλουμε να ενημερωθούμε για τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ». Όπως υπέδειξε ο κ. Σιζόπουλος, υπάρχουν στοιχεία ότι ο προϋπολογισμός από 920 εκ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 950 εκ το δεύτερο χρόνο ανήλθε στο 1 δις 315 εκατομμύρια το πρώτο έτος  και 1 δις 379 εκατομμύρια το δεύτερο έτος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ ένα ΓεΣΥ εκτός προϋπολογισμού θα αυξήσει τις εισφορές και θα μειωθούν οι εισφορές των γιατρών. 

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο παραβιάζεται  η φιλοσοφία του ΓεΣΥ αφού από μονοασφαλιστικό μετατρέπεται σε πολυασφαλιστικό.

Παπακωνσταντίνου: «Άκαιρη η συζήτηση αλλά θα απαντήσουμε»

Η Offsite επικοινώνησε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παποκωνσταντίνου ο οποίος χαρακτήρισε «άκαιρη τη συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής από τη στιγμή ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα αλλάξει η μέθοδος αμοιβής των νιοσηλευτηρίων. Σε ό,τι ρωτηθούμε θα απαντήσουμε».  Στη συνεδρία κλήθηκε να παραστεί και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Home