Στο περίμενε πάλι για τις κάμερες -Έγινε νέα προσφυγή

Στο περίμενε πάλι για τις κάμερες -Έγινε νέα προσφυγή

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης στην Κύπρο μοιάζει από το 2007 με το Γιοφύρι της Άρτας

Η καθυστέρηση πάει ασορτί με τις κάμερες της Τροχαίας. Μια προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών  φέρνει ξανά τα πάνω - κάτω στο θέμα και είναι δυνατό να οδηγήσει ακόμα και σε ακύρωση της διαδικασίας. Ουσιαστικά το εγχείρημα σύστημα φωτοεπισήμανσης στην Κύπρο μοιάζει από το 2007 με το Γιοφύρι της Άρτας όταν πρωτοεφαρμόστηκε αλλά η ακύρωση των προσφορών έφερε τη «διάλυση» του συστήματος.

Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών σε συνεδρία της την Πέμπτη επιφύλαξε την απόφασή της. Αυτό δημιουργεί αναστάτωση αφού η τοποθέτηση των πρώτων καμερών της τροχαίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα.

Όταν η Αναθεωρητική Αρχή αποφασίσει έχει δυο επιλογές: Πρώτο: Να αποδεχθεί την προσφυγή κάτι που θα φέρει πίσω όλη τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα ακυρωθούν όλες οι προσφoρές που έγιναν και τα πάντα θα ξαναρχίσουν. Δεύτερο: Να απορρίψει την προσφυγή άρα η διαδικασία να συνεχιστεί κανονικά, κάτι που είναι ευχής έργο.

Σημειώνεται ότι η αρχική ημερομηνία για το  άνοιγμα των προσφορών στον διεθνή διαγωνισμό ήταν η 27η Σεπτεμβρίου 2019. Ωστόσο, δόθηκε παράταση και οι προσφορές άνοιξαν την 15η Νοεμβρίου  2019. Οι αρμόδιες Αρχές έκριναν τότε ότι δικαιολογείτο η παράταση ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα  με τη διαδικασία αξιολόγησης.  

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα κοστίσει 47.500 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος αυτό αφορά την εγκατάσταση του συστήματος τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, στο συμβόλαιο με την Εταιρεία που θα πλειοδοτήσει για την προσφορά προνοείται προαιρετική επέκταση δυο ετών. 

Οι πρώτες κάμερες μπορεί να τοποθετηθούν εφόσον δεν υπάρξουν νέες αναβολές το 2020, αλλά το έργο… θα τραβήξει σε βάθος διετίας και όλες θα τοποθετηθούν μέχρι το 2021 -22. Όπως έγινε γνωστό, θα τοποθετηθούν 110 κάμερες εκ των οποίων οι 90 σταθερές και οι 20 κινητές. Όλες οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε σημεία που κρίνεται ότι είναι αναγκαίο με βάση μελέτη. Σημειώνεται ότι οι κάμερες θα φωτογραφίζουν παραβάσεις οδηγών για υπερβολική ταχύτητα (σ.σ. Αυτό γίνεται μόνο στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή τώρα), για παράβαση κόκκινου σηματοδότη και χρήση κινητού τηλεφώνου).

Είμαστε στην αναμονή αλλά…

Άμεσα ενδιαφερόμενη για τα τεκταινόμενα είναι η Αστυνομία. Ο διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Γιαννάκης Γεωργίου μιλώντας στην Offsite είπε ότι «παρά το γεγονός ότι για εμάς είναι κάτι παραπάνω από άμεση προτεραιότητα η εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο παρά να αναμένουμε». Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Εταιρεία που προσέφυγε προσβάλλει κάποιους όρους της διαδικασίας.

Home