Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο τραπέζι... το κλείσιμο των Δικαστηρίων (Φωτό)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
16.03.2020 - 06:00

Στο τραπέζι... το κλείσιμο των Δικαστηρίων (Φωτό)

Thumbnail
Κρίσιμη σύσκεψη - Δηλώσεις Υπ. Δικαιοσύνης

Σε ρυθμούς κορωνοϊού μπήκαν oι πάντες στην Κύπρο. Τα σώματα ασφαλείας και η Δικαιοσύνη δεν μπορούσαν να μείνει ανεπηρέαστα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της οδού Αθαλάσσης βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σήμερα Δευτέρα  στις 09:00 και μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου χθες Κυριακή, συγκλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο σύσκεψη με τη συμμετοχή: Του Γενικού Εισαγγελέα Κ. Κληρίδη, του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη, του Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρου Ιωαννίδη και του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η εφαρμογή στα Δικαστήρια των μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση για περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

 

 

Σε «καραντίνα» Αστυνομία - Κεντρικές Φυλακές

Πέραν των Δικαστηρίων και τα άλλα Τμήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης έλαβαν μέτρα κατά του κορωνοϊού. Η Αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι: Μέτρα που περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις όπου το κοινό επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και ρυθμίζουν μεταξύ άλλων τις επισκέψεις των κρατουμένων σε αστυνομικά κρατητήρια, την έκδοση πιστοποιητικού λευκού ποινικού μητρώου και την εγγραφή/ μεταβίβαση όπλων.

 

Όπως έχει αποφασιστεί, για σκοπούς προστασίας, οι επισκέψεις των κρατουμένων, απαγορεύονται, εκτός μόνο εξαιρετικών περιπτώσεων. Ως αντιστάθμισμα και για σκοπούς αποφυγής αχρείαστων επισκέψεων, θα διευκολύνεται περαιτέρω η τηλεφωνική επικοινωνία των κρατουμένων.

Στα γραφεία Εξυπηρέτησης των Αστυνομικών Διευθύνσεων, η έκδοση πιστοποιητικών λευκού ποινικού μητρώου και άλλων, θα περιοριστεί στις επείγουσες και εξαιρετικές περιπτώσεις. Για σκοπούς έκδοσης των πιστοποιητικών αυτών, στα αρμόδια επαρχιακά γραφεία, θα τοποθετηθούν κιβώτια παραλαβής και διεκπεραίωσης τέτοιων αιτημάτων, ώστε να αποφεύγεται η επαφή του κοινού, με τα μέλη της Αστυνομίας. Η παροχή υπηρεσιών που αφορούν εγγραφή, ή/ και μεταβίβαση όπλων αναστέλλεται.

Επιπρόσθετα, η Αστυνομία καλεί το κοινό να περιορίσει τις άσκοπες επισκέψεις σε Αστυνομικούς Σταθμούς ή Γραφεία για σκοπούς εξυπηρέτησης του. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αφορούν συνήθη τρέχοντα θέματα, για τα οποία ζητά ενημέρωση ή πληροφόρηση, αυτό μπορεί να γίνεται τηλεφωνικώς. 

Μέτρα και στις Φυλακές

Μέτρα κατά του κορωνοϊού λήφθησαν και στις Φυλακές.Tα μέτρα αφορούν:

Τους κρατούμενους, τους νεοεισερχόμενους κρατούμενους, το σωφρονιστικό προσωπικό, το πολιτικό προσωπικό, το προσωπικό άλλων υπηρεσιών που βρίσκεται και εργάζεται στο Τμήμα Φυλακών, τους επισκέπτες κρατουμένων, τους δικηγόρους, τους προμηθευτές,  καθώς και για οποιοδήποτε πρόσωπο προσέρχεται στο Τμήμα για εργασία. 

Στα ίδια πλαίσια προτρέπονται όλοι οι επισκέπτες να μειώσουν τις επισκέψεις τους στο ελάχιστο και στον άκρως απαραίτητο αριθμό επισκέψεων από μέλη των οικογενειών τους. 

Όλοι οι επισκέπτες που πρόκειται να επισκεφθούν το Τμήμα Φυλακών και

  • Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική  δυσχέρεια) ή και
  • Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή και
  • Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος

καλούνται να αναβάλουν τα ραντεβού τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους απαγορευτεί η είσοδος για σκοπούς πρόληψης μετάδοσης του ιού σε οποιοδήποτε πρόσωπο (κρατούμενο ή προσωπικό).

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι την περασμένη Πέμπτη είχε σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς και αναλόγως των εξελίξεων τα μέτρα θα αξιολογούνται.

Ο κ. Σαββίδης ο οποίος συμμετέχει στη Διυπουργική Επιτροπή που συστάθηκε για τον κορωνοϊό ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεδριάζει κάθε ημέρα και λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

Ικανοποίηση για τα μέτρα

Ο Υπουργός μιλώντας στην Offsite σχολίασε και τα μέτρα της Αστυνομίας για την εφαρμογή του  Νόμου Περί Λοιμοκάθαρσης που εφαρμόζεται μετά το Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Μια σχεδόν εβδομάδα μετά την εφαρμογή του Διατάγματος, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι προέκυψαν δυο καταγγελίες ζητώντας από τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν.

 

Home