Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο ΥΠΟΙΚ η ΑΗΚ για την καταβολής μερίσματος στο κράτος

Offsite Team -
29.05.2019 - 12:23

Στο ΥΠΟΙΚ η ΑΗΚ για την καταβολής μερίσματος στο κράτος

Thumbnail
Η συνάντηση είναι σήμερα στις 14.00

Συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών θα έχουν σήμερα Διοίκηση και Διεύθυνση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για να συζητήσουν το θέμα επαναφοράς της καταβολής μερίσματος στο κράτος από την ΑΗΚ, το οποίο προέκυψε μετά την κατάθεση από την Κυβέρνηση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη συνάντηση που θα γίνει στις 14.00, από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Γιώργος Παντελής και από πλευράς ΑΗΚ θα συμμετέχουν η Πρόεδρος της Έμιλυ Γιολίτη και ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Παναγιώτης Ολύμπιος.

 

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του κυβερνητικού νομοσχεδίου, με πρόταση νόμου λόγω των γεγονότων στο Μαρί, η ΑΗΚ από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχει καμιά υποχρέωση για καταβολή μερίσματος προς το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

 

Η καταβολή μερίσματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί πρακτική που εφαρμόζεται από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και την Αρχή Λιμένων Κύπρου, πρακτική που μέχρι σήμερα δεν επηρέασε το αναπτυξιακό τους έργο.  

Προστίθεται ότι η εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού δεν επηρεάζει δυσμενώς με οποιονδήποτε τρόπο τον καταναλωτή ή το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς και το πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος διανομής.  

Στο νομοσχέδιο σημειώνεται πως η ΑΗΚ, όπως φαίνεται και στις τελευταίες της ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζει υψηλά πλεονάσματα με αποτέλεσμα το αποθεματικό της να φθάνει το €1,3 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2017 σε σύγκριση με €0,7 δισ. το 2007.  

Σύμφωνα με την ΑΗΚ, οι καταθέσεις της ανέρχονταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 στα €380 εκατομμύρια και τα δάνεια της στα €300 εκ., ενώ το κόστος των αναπτυξιακών έργων ανέρχεται στα €371 εκ.  

Σε επιστολή της προς τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ, η ΑΗΚ εκφράζει την «πλήρη διαφωνία» της με τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών ότι τυχόν καταβολή εκ μέρους της Αρχής δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ΑΗΚ – παραγωγής.  

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι επενδυτικές απαιτήσεις της διεύθυνσης παραγωγής της ΑΗΚ είναι σήμερα αυξημένες όσο ποτέ άλλοτε αφού θα πρέπει οι υφιστάμενες μονάδες παραγωγής στον Ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού να μετατραπούν/αναβαθμιστούν για καύση φυσικού αερίου (ύψος €19 εκ.) και να εγκατασταθούν τα αναγκαία, πολύπλοκα και ψηλού κόστους συστήματα αντιρρυπαντικών τεχνολογιών στις μονάδες παραγωγής του Σταθμού στο Βασιλικό και στην Δεκέλεια (ύψους €76 εκ.) έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τις αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ και να καταστεί δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους.  

Επίσης να αναβαθμιστεί και να αντικατασταθεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός με νέες μονάδες συμβατικής παραγωγής και να προχωρήσει παράλληλα στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και στην επίτευξη των στόχων του κράτους προς την ΕΕ.

Home