Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Στόχος κάθε παιδί στην Κύπρο απολαμβάνει ουσιαστικά δικαιώματα"

Offsite Team
- 20.11.2019

"Στόχος κάθε παιδί στην Κύπρο απολαμβάνει ουσιαστικά δικαιώματα"

Thumbnail
Τι αναφέρει η Επίτροπος Δικαιωμάτων Παιδιού

Θα πρέπει να θέσουμε ως κοινό στόχο κάθε παιδί που ζει στην Κύπρο να απολαμβάνει ουσιαστικά τα δικαιώματά του, χωρίς καμιά διάκριση και χωρίς αποκλεισμούς, ανέφερε η Επίτροπος  Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,  Δέσπω Μιχαηλίδου, σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού που γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου, μέρα που τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. 

 

«Μόνο όταν αλλάξουν στάσεις και  συμπεριφορές σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο θα υπάρξει και πραγματική αλλαγή. Πρέπει να συνεχίσουμε με υπομονή και επιμονή και να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού. Γι’ αυτό θα πρέπει να θέσουμε ως κοινό στόχο πως κάθε παιδί που ζει στην Κύπρο θα πρέπει να απολαμβάνει ουσιαστικά τα δικαιώματά του, χωρίς καμιά διάκριση και χωρίς αποκλεισμούς», αναφέρει.

Όπως σημειώνει, θα πρέπει να θεωρήσουμε τα παιδιά ως πολίτες του σήμερα και να διαμορφώσουμε μαζί τους το μέλλον με βάση τις δικές τους προσδοκίες, ανησυχίες και όνειρα.

 

«Να δώσουμε στα παιδιά τον χώρο και τη δυνατότητα να ακουστούν, να οραματιστούν, να τολμήσουν, να δημιουργήσουν και να διακινήσουν νέες ιδέες και απόψεις. Εμείς θα πρέπει να τους σταθούμε συμπαραστάτες και σύμμαχοι στην κάθε προσπάθειά τους για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και σε κάθε απόφαση που τα επηρεάζει και τα αφορά», συμπληρώνει.

 

Η Επίτροπος αναφέρει επίσης ότι παγκοσμίως, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ένα στα δώδεκα παιδιά ζουν σε χώρες όπου οι προοπτικές τους είναι σήμερα χειρότερες από αυτές των γονιών τους.  180.000.000 παιδιά σε 37 χώρες βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, βρίσκονται εκτός σχολικής εκπαίδευσης ή χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων ή βίαιων αναταραχών.

«Τα παιδιά ανησυχούν βαθύτατα για παγκόσμια ζητήματα που τα επηρεάζουν, συμπεριλαμβανομένης της βίας, της τρομοκρατίας, των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής, της άδικης μεταχείρισης των προσφύγων και μεταναστών και της φτώχειας», σημειώνει.  

Προσθέτει ότι  το κράτος το οποίο ενδιαφέρεται για την ευημερία των παιδιών, οφείλει να ακούσει τη φωνή των παιδιών και να στραφεί να διορθώσει τις όποιες παραλήψεις, πλημμέλειες και παθογένειες που επικρατούν.  

«Η Σύμβαση, που αποτελεί παγκοσμίως το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από μόνη της δεν αρκεί.  Θα πρέπει να περάσουμε στην πράξη. Η Σύμβαση υπάρχει για να εφαρμόζεται, το πνεύμα της Σύμβασης πρέπει να προάγεται, οι κατευθυντήριες γραμμές της πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής», σημειώνει ακόμα.

ΚΥΠΕ

Home