Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στον «αέρα» η νέα σύμβαση για τα λεωφορεία - Όλες οι εξελίξεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
05.12.2019

Στον «αέρα» η νέα σύμβαση για τα λεωφορεία - Όλες οι εξελίξεις

Thumbnail
Η μια μετά την άλλη οι Εταιρίες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη - Η θέση του Υπουργείου

Από «συμπληγάδες» περνά η νέα σύμβαση για τα λεωφορεία. Η συμφωνία του Υπουργείου Μεταφορών με την κοινοπραξία Malta Lines -Kapnos Airport Shuttle βρίσκεται στον αέρα. Ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της συμφωνίας Κυβέρνησης - κοινοπραξίας, ενώ το ίδιο θα πράττουν και οι άλλες εταιρείες. 

Ο ΟΣΕΛ εξασφάλισε απαγορευτικό διάταγμα ώστε να ανασταλεί προσωρινά η διαδικασία συμφωνίας του Υπουργείου Μεταφορών με την κοινοπραξία που αποτελεί τον εκλεκτό της Κυβέρνησης και στον οποίο  προτίθεται να αναθέσει τη νέα σύμβαση. Τα πάντα θα κριθούν την  ερχόμενη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 όταν το Υπουργείο Μεταφορών θα κληθεί να βάλει την υπεράσπισή του. Ωστόσο, ο δικηγόρος και πρόεδρος του  ΟΣΕΛ Νίκος Παπαευσταθίου μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταστεί μόνιμο το διάταγμα, μεταξύ, των οποίων και η μη δικαιοπραξία των Malta Airlines - Κapnos Airport Shuttle. Ο κ. Παπαευσταθίου ανέφερε ακόμα ότι το Δικαστήριο μπορεί επίσης να ορίσει τη διαδικασία για εξέταση της ουσίας της υπόθεσης, άρα η συμφωνία μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι παγοποιημένη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου εάν η συμφωνία κατακυρωθεί: 

Θα επέλθει ανεπανόρθωτη ζημιά στους μετόχους και πιθανόν σε μέρος των εργαζομένων του ΟΣΕΛ.

Παρατηρήθηκε έκδηλη παρανομία από πλευράς του υπουργείου Μεταφορών. Λόγω  δικαιοπρακτικών  λόγων, για τους οποίους υπάρχει νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου  η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί. Ο κ. Παπαευσταθίου ανέφερε «ότι η κοινοπραξία . παραβίασε  ουσιώδεις όρους του διαγωνισμού».

Έτοιμοι και οι άλλοι

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν όμως τόσο η Εταιρεία «Ζήνων», όσο και ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά και η Εταιρία υπεραστικών διαδρομών Intersity Buses. 

O πρόεδρος της Εταιρίας «Ζήνων» Παντελής Παντελίδης ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υποβληθεί προσφυγή κατά του Υπουργείου. Όπως ανέφερε, η συμφωνία ήταν ετεροβαρής σε βάρος μας αφού το Υπουργείο έκρινε ότι για τεχνικούς λόγους δεν είχαμε τις δυνατότητες να αναλάβουμε τη σύμβαση». 

 

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Μαζί προσέφυγαν χθες Τετάρτη στη Δικαιοσύνη ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Αμμοχώστου και η εταιρεία Intersity. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Παντελή ανέφερε στην Offsite ότι υπάρχει κοινή πλεύση με τις άλλες εταιρίες. «Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη κατά της συμφωνίας Υπουργείου και κοινοπραξίας και αναμένουμε να δικαιωθούμε. Θεωρούμε άκυρη τη συμφωνία».

Σημειώνεται ότι για τις συμβάσεις των Εταιριών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) και Πάφου (ΟΣΥΠΑ) δεν έγινε κατακύρωση προσφορών για λόγους που αφορούν σε μη εγκυρότητα των προσφορών ή υπέρβαση του αριθμού των συμβάσεων.

 

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

«Θα αναμένουμε»

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μχαήλ μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Επιλέχθηκε μια κοινοπραξία και με βάση τη δικαστική απόφαση ανεστάλη η ισχύς.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Δικαστηρίου».

Στην  κοινοπραξία (Malta Lines kapnos Airport – MLKP)  συμμετέχει η εταιρεία λεωφορείων της Μάλτας. Η μαλτέζικη εταιρεία που λειτουργεί με ισπανικά κεφάλαια δραστηριοποιείται σε Αγγλία αλλά και Κίνα. Η Εταιρεία Kapnos Αirport Shuttle διενεργεί τα δρομολόγια από τις πόλεις προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Η ίδια εταιρεία εκτελεί εδώ και χρόνια και μαθητικές διαδρομές.  

Home