Στον πάγο η δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια στην Κ. Πάφο

Στον πάγο η δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια στην Κ. Πάφο

Θα καθυστερήσει η αναγκαία μελέτη – Τι αναφέρει ο Υπουργός

«Στον πάγο» μπαίνει η πρόταση για δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια στην περιοχή του λιμανιού στην Κάτω Πάφο, καθώς η αναγκαία Μελέτη Επιπτώσεων στην Κληρονομιά – που πρέπει πρώτα να εκπονηθεί – ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη καθυστερεί λόγω αναθεώρησης του Οδηγού για τέτοιου είδους μελέτες.

Το όλο ζήτημα ήρθε στο φως μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών προς τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, σχετικά με την Μελέτη Επιπτώσεων στην Κληρονομιά για το εν λόγω ζήτημα.

Ο κ. Περδίκης ζητούσε όπως ενημερωθεί εάν αυτή η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και ποια είναι τα ευρήματα της.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, σε απαντητική του επιστολή προς τον Γιώργο Περδίκη ανέφερε πως μετά από ενημέρωση που έλαβε από το αρμόδιο Τμήμα, η Μελέτη Επιπτώσεων στην Κληρονομιά βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, όπως αναφέρει ο Υπουργός, αναπόφευκτα θα παρουσιαστεί κάποια καθυστέρηση στην εκπόνηση της καθώς το ICOMOS (International Counsil on Monuments and Sites) βασικός σύμβουλος της UNESCO, προχωρεί στην αναθεώρηση του Οδηγού για Μελέτες Επιπτώσεων στην Κληρονομιά για Περιουσίες Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως σημειώνει ο Υπουργός, στη συνέχεια θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των όρων και στην άμεση εφαρμογή τους σε ανάλογες αξιολογήσεις επιπτώσεων, που ενδεχεται να επηρεάζουν θέσεις Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο κ. Καρούσος τονίζει παράλληλα πως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναγκαίοι οι νέοι όροι, όταν θα ολοκληρωθούν να υιοθετηθούν στη Μελέτη που αφορά στην πρόταση για ανάπτυξη στην Πάφο, ενώ παράλληλα σημειώνει πως είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μέλος της Ομάδας των Ειδικών Επιστημόνων που έχει συγκροτηθεί για τη Μελέτη του λιμανιού της Πάφου, είναι επικεφαλής της αναθεώρησης του εν λόγω Οδηγού, και έτσι διασφαλίζεται – σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό, η υλοποίηση της Μελέτης βάσει των επικαιροποιημένων από την UNESCO στοιχείων.

Aντιδράσεις για το όλο ζήτημα

Να υπενθυμίσουμε πως το όλο ζήτημα προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως με τη δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια στη συγκεκριμένη περιοχή θα αλλοιωθεί ο περιβάλλοντας χώρος επηρεάζοντας ταυτόχρονα και αρχαιότητες. Άλλοι υποστηρίζουν πως η δημιουργία προβλήτας κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη για τουριστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς. 

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως ο χώρος στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου αποτελεί μνημείο της UNESCO, κάτι το οποίο προκαλεί ακόμη περισσότερο «πονοκέφαλο» στους αρμόδιους και τοπικούς φορείς. 

Home