Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στον Τόνι Κουζαρίδη απονεμήθηκε το Βραβείο «Νέμιτσας 2021»

Offsite Team -
04.11.2021 - 21:07

Στον Τόνι Κουζαρίδη απονεμήθηκε το Βραβείο «Νέμιτσας 2021»

"Η φετινή βράβευση αποτελεί σταθμό ιδιαίτερης σημασίας".

Στον καθηγητή Τόνι Κουζαρίδη απονεμήθηκε το Βραβείο «Νέμιτσας 2021», που διοργάνωσε για 9η χρονιά το Ίδρυμα «Τάκης και Λούκης Νέμιτσας».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε χαιρετισμό του τελετή που έγινε την Πέμπτη το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι σκοπός των βραβείων είναι η επιβράβευση της αριστείας και της σημαίνουσας δράσης που ανέπτυξαν καταξιωμένοι Κύπριοι επιστήμονες προς όφελος της πατρίδας, της κοινωνίας και του πολιτισμού και αφετέρου η αναγνώριση της εν λόγω δράσης ως κινήτρου για ενθάρρυνση της νέας γενιάς, προκειμένου να αναπτύξει πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.

Πρόσθεσε ότι η φετινή βράβευση αποτελεί σταθμό ιδιαίτερης σημασίας, αφού διοργανώνεται για πρώτη φορά με συμμετοχή της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, αφού πλέον το Ίδρυμα Νέμιτσα, ως η επιθυμία των ιδρυτών του, έχει ενταχθεί στην Ακαδημία.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Αναφερόμενος στον καθηγητή Κουζαρίδη, είπε ότι με ένα βιογραφικό πλούσιων σπουδών και της εντατικής ενασχόλησής του με το πεδίο της έρευνας, πέτυχε να διαγράψει μία διακεκριμένη πορεία στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξέλιξη της ιατρικής και των συναφών με αυτήν επιστημών. Μια πορεία, όπως είπε, άρρηκτα συνδεδεμένη με το όραμά του για την αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου.

«Ο καθηγητής Κουζαρίδης, θέτοντας στο επίκεντρο των στοχευμένων ερευνητικών του κατευθύνσεων τις επιγενετικές τροποποιήσεις και τον ρόλο τους στον καρκίνο συνέδεσε το όνομά του με την εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων, σχετικά με συγκεκριμένες μορφές της ασθένειας», ανέφερε.  

Πρόσθεσε ότι οι σημαντικές ανακαλύψεις από τις ερευνητικές του προσπάθειες, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό επιστημονικών του άρθρων και δημοσιεύσεων αποτέλεσαν το έναυσμα για τη  δημιουργία της σύγχρονης εποχής της Επιγενετικής, διανοίγοντας, παράλληλα, νέους ορίζοντες στις προσπάθειες για εξεύρεση νέων φαρμάκων.

Εξίσου σημαντική, είπε, αποδεικνύεται και η ανιδιοτελής του προσφορά, διακριτή στη φιλανθρωπική δράση με στόχο τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον καρκίνο.  

«Στο πλαίσιο αυτό, τα εξαιρετικά επιστημονικά του επιτεύγματα και η ουσιαστική δράση του όσον αφορά την επωφελή για την ανθρωπότητα εξέλιξη του αντικειμένου που διαπραγματεύεται, δικαιολογούν απόλυτα την απόφαση των κριτών», ανέφερε.  

Παράλληλα ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας στο Ίδρυμα Τάκη και Λούκης Νέμιτσας.

«Αναντίλεκτα, το Ίδρυμα μέσα από το έργο που επιτελεί και την πορεία που έχει χαράξει στέκεται πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Πολιτεία.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι υπό την Προεδρία του Καθηγητή Σωτήρη Καλογήρου και υπό τη Διοίκηση πλέον της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, η πορεία αυτή θα είναι στη συνέχεια ακόμη πιο δυναμική», είπε.  

Ευχαρίστησε επίσης τη Διεθνή Επιτροπή Κριτών για το ομολογουμένως δύσκολο έργο της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων των οποίων η διακεκριμένη διαδρομή που ακολουθούν αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της πατρίδας μας.

Τέλος συνεχάρη για ακόμη μία φορά τον καθηγητή Τόνι Κουζαρίδη, ο οποίος δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ηγέτης  στον τομέα της τροποποίησης της χρωματίνης και του ρόλου της στον μεταγραφικό έλεγχο και τον καρκίνο.  

Ο κ. Κουζαρίδης δεν παρέστη στην εκδήλωση λόγω λόγω προσβολής του από τον κορωνοϊό.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home