Συγκλίσεις Υπ. Παιδείας - μαθητών για το θεσμό των τετραμήνων

Συγκλίσεις Υπ. Παιδείας - μαθητών για το θεσμό των τετραμήνων

Ο Υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε ένας πολύ ζωντανός, ευχάριστος και εποικοδομητικός διάλογος.
Τι ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας.

Συγκλίσεις παρατηρούνται μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και μαθητών αναφορικά με την πρόταση για το θεσμό των τετραμήνων, όπως ανέφεραν με δηλώσεις τους, μετά την πολύωρη συνάντηση τους στο Υπουργείο Παιδείας, ο Υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης , αντιπροσωπεία της ΠΣΕΜ και της Παιδοβουλής.   

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας, από τα 6 σημεία, "τα έχουν βρει στα 5,75".

 

Αναφορικά με την αυριανή προγραμματισθείσα δίωρη αποχή των μαθητών από τα μαθήματα τους, διαμαρτυρόμενοι για τις εξετάσεις τετραμήνων, η Γραμματεία της ΠΣΕΜ θα εκδώσει νέα ανακοίνωση μετά την εξέλιξη,

 

Ο Υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε ένας πολύ ζωντανός, ευχάριστος και εποικοδομητικός διάλογος με τους μαθητές, της ΠΣΕΜ και της Παιδοβουλής.  

«Έκαναν συγκεκριμένες εισηγήσεις, καταγράψαμε κάτω τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς και όπως πολύ σωστά έχει προαναφερθεί, υπάρχουν πάρα πολλές συγκλίσεις. Συγκεκριμένα να αναφέρω ότι από τα 6 σημεία, τα έχουμε βρει στα 5,75», συμπλήρωσε.

 

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι συμφωνούν και στον τρόπο αξιολόγησης των μη εξεταζόμενων μαθημάτων, στον τρόπο αξιολόγησης των εξεταζόμενων μαθημάτων και συζητούν και τον τρόπο με τον οποίο την περίοδο του Δεκεμβρίου θα μπορούσαν να δώσουν αυτό το μεγάλο κοινό διαγώνισμα.

"Δεν μιλούμε για εξέταση με την έννοια όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας και νοιώθω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος», ανέφερε.  

«Είμαστε εδώ να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και να κάνουμε το επόμενο βήμα. Γι’ αυτό το οποίο σίγουρα όλοι συμφωνούμε είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο υφιστάμενος τρόπος αξιολόγησης του μαθητή", ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε πως αυτό που προτείνεται είναι προς όφελος των μαθητών, μειώνονται τα διαγωνίσματα μέχρι το Δεκέμβριο, από 35 μέχρι 40 διαγωνίσματα γίνονται μόνο 8 με 9 διαγωνίσματα και ένα διαγώνισμα σε κάθε μάθημα και αυτό προειδοποιημένο.

Υπάρχουν, συνέχισε, εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης του μαθητή και ο κάθε μαθητής ανάλογα με τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αναπτύσσει, μπορεί να αξιολογηθεί και να αυξηθεί και η αυτοπεποίθηση του και η αυτοεικόνα του και να νοιώσει πιο χαρούμενος και ευτυχισμένος στο σχολείο.

Υπουργός Παιδείας: Μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες

 

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες και ευελπιστεί ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από την ΠΣΕΜ.  

Σε ερώτηση αν τους έχει καλέσει να αναστείλουν την όποια αποχή από τα μαθήματα αύριο, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα αποφασίσει η ίδια η ΠΣΕΜ.  

«Δεν μπορώ εγώ να πάρω θέση. Αυτό, όμως, το οποίο μπορώ να πω είναι ότι έχουμε συμφωνήσει στα 5,75 από τα 6 σημεία. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό και ο διάλογος συνεχίζεται», συμπλήρωσε.  

Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί για πρόταση την οποία προτίθεται να καταθέσουν οι οργανωμένοι γονείς σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί, αλλά, όπως ανέφερε, υπάρχει μια νομοθεσία, υπάρχει ο θεσμός των τετραμήνων και σήμερα λειτουργούν τα τετράμηνα.  

«Οι μαθητές εντός των ημερών θα πάρουν βαθμούς. Πώς είχαν αξιολογηθεί ; Με ποιο τρόπο ; Με τα 40 διαγωνίσματα που έκαναν μέχρι τώρα, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, που είναι γεμάτοι άγχος; Γι’ αυτό να φέρει όποιος θέλει τις προτάσεις του και στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το καλύτερο των παιδιών μας. Δεν θέλουμε αντιπαραθέσεις γιατί δεν ωφελούν κανένα και πόσο μάλλον τα παιδιά μας», ανέφερε.

Πρόεδρος ΠΣΕΜ: Υπήρξε ένας αρκετά εποικοδομητικός διάλογος

 

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Παναγιώτης Γεωργίου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι σήμερα υπήρξε ένας αρκετά εποικοδομητικός διάλογος, εξέφρασαν όλοι οι φορείς τόσο τις ανησυχίες τους, όσο και τους προβληματισμούς τους, «αλλά, επίσης, εκφράσαμε όλοι το πού πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση».  

«Ως ΠΣΕΜ θα ενημερώσουμε την υπόλοιπη Γραμματεία και θα ανακοινωθεί το πως θα συνεχίσουμε», σημείωσε.  

Εκ μέρους της κυπριακής Παιδοβουλής, ο Μιχάλης Τσαγγαρίδης δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση διεξήχθη σε ένα εποικοδομητικό κλίμα.  

«Πρέπει να πούμε πως φάνηκε ξεκάθαρα το περιθώριο για σύγκλιση των εμπλεκομένων αναφορικά με την πρόταση που εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας για την αξιολόγηση του μαθητή. Όπως αναφέραμε στην χθεσινή ανακοίνωση μας, θεωρούμε πως στην παρούσα φάση όπου υπάρχει ένας διάλογος δεν υπάρχει λόγος να καλούμε τους μαθητές για αποχή από τα μαθήματα και θεωρούμε πως ακριβώς θα πρέπει με εποικοδομητική διάθεση να μπούμε σε ένα εντατικό διάλογο για να καταλήξουμε σε επιθυμητό αποτέλεσμα, την βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος προς όφελος όλων των μαθητών», κατέληξε.

Home