Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συλλούρης: Kαυτηρίασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Offsite Team -
08.04.2019

Συλλούρης: Kαυτηρίασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Thumbnail
Ο Πρόεδρος της Βουλής καυτηρίασε τις τουρκικές προκλήσεις ενώπιον της διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης καυτηρίασε τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για τις σχέσεις της ΕΕ με τους γείτονές στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που φιλοξενούνται από το  Αυστριακό Κοινοβούλιο.

 

Όπως ανακοίνωσε η Βουλή, ο κ. Συλλούρης υπέδειξε πως οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στην αμφισβήτηση και ματαίωση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση της ΕΕ.

 

Αναφερόμενος στο πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση για την Τουρκία για το 2018 και στην προτροπή που απηύθυνε το Σώμα προς την Τουρκία να σέβεται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία χωρίς την υλοποίηση από τη χώρα αυτή των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου.

 

Αναφερόμενος στη σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων της Ένωσης με τις χώρες στην ευρύτερή της γειτονία, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως ενδεχομένως αυτός να είναι ο πιο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ένωση στη διεθνή πολιτική σκηνή, στοχεύοντας στην επίτευξη της ασφάλειας. της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας.  

Η Κύπρος παραμένει υποστηρικτής των σχετικών στρατηγικών της ΕΕ, αφού η υλοποίηση των στόχων τους προσδίδει προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων, όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η πάταξη της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, καθώς και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου, ανάφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.  

Ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε το σώμα για τις πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας που αναπτύσσει η Κύπρος, ευρισκόμενη στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και διαδραματίζοντας ρόλο γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες αυτές, στοχεύουν να συνεισφέρουν εποικοδομητικά τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης, όσο και σε άλλες δραστηριότητες σε διάφορους άλλους τομείς, μέσω συμφωνιών στο διμερές και στο τριμερές επίπεδο, με συμμετοχή της Ελλάδας, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προωθήσει και συμμετέχει σε τριμερείς συνεργασίες στο επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων, με την Ελλάδα και το Ισραήλ και με την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Ανακοίνωσε δε ότι, αυτό τον μήνα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιορδανίας.  

 Σκοπός αυτών των τριμερών συναντήσεων, ανάφερε ο κ. Συλλούρης, είναι η προώθηση της συνεργασίας σε μόνιμη βάση σε τομείς ήπιας ισχύος, μια πολιτική που οπωσδήποτε εξυπηρετεί τους στόχους που έχει θέσει και η ίδια η ΕΕ για προώθηση της ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Home