Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συμπληρώματα Διατροφής - Τι είναι και σε τί βοηθούν τον οργανισμό

Της Θεοδώρας Παπαδημήτρη
- 26.08.2019

Συμπληρώματα Διατροφής - Τι είναι και σε τί βοηθούν τον οργανισμό

Thumbnail
Χρειαζόµαστε τα συµπληρώµατα;

Τα διατροφικά συμπληρώματα και οι φυτικές ουσίες λαμβάνονται σήμερα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού - εκτός των ασθενών - πολλές φορές χωρίς ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους. 

Στον γενικό όρο διατροφικά συμπληρώματα περιλαμβάνονται οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τα οξειδωτικά υπολείμματα του μεταβολισμού, εμπεριέχονται σε διάφορες τροφές ή φυτά και χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση της διατροφής. Μερικά παραδείγματα μέσα από έρευνες είναι ότι τα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν πολλές φορές να θεραπέψουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τον καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλισης της ωχράς.

Αρκετοί ερευνητές θεωρούν ότι η αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής προκαλεί αρκετά νοσήματα στους αθλητές. 

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Hepatology, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη Νοσημάτων Ήπατος, τα συμπληρώματα διατροφής όπως τα βότανα και οι βιταμίνες είναι πιθανότερο να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο συκώτι σε σχέση με τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής για μποντιμπίλντινγκ τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ίκτερο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα σκευάσματα αυτά δεν υποβάλλονται στις δοκιμές ασφάλειας που απαιτούνται για τα φάρμακα.

Image result for συμπληρωματα διατροφης μυθοι και αληθειες

Μερικά κριτήρια για την αξιολόγηση των συμπληρωμάτων διατροφής αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα πρέπει να συμμορφώνονται με τις νομοθεσίες και δεν πρέπει να περιέχουν  απαγορευμένες ουσίες, το κόστος τους πρέπει να ελέγχετε ανάλογα με την αγορά, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των συμπληρωμάτων πρέπει να είναι μέγιστης καθαρότητας και ποιότητας και οι αθλητές πρέπει να ενημερώνονται αντικειμενικά και με σοβαρότητα πριν από την χρήση τους από ειδικά άτομα που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα όπως οι διατροφολόγοι.  

Ταυτόχρονα μια βασική αρχή της αθλητικής διατροφής προϋποθέτει ότι ο σωστός χειρισμός της δίαιτας με κατάλληλη κατανομή θερμίδων και χημικών συστατικών, συνδυασμένη με έξυπνη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής αποτελούν τη βάση αυτού που ονομάζουμε «φυσικό αναβολικό σύστημα» Επίσης είναι απαραίτητο να θυμάται κανείς ότι η μέγιστη επίδοση εξαρτάται από τον συνδυασμό τριών παραγόντων, της αντοχής, της τεχνικής και της διατροφής.

Image result for συμπληρωματα διατροφης μυθοι και αληθειες

Παράλληλα μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι αρκετή λόγο της σύγχρονης τεχνολογίας επεξεργασίας τροφίμων η οποία εξαλείφει τα θρεπτικά συστατικά, έτσι αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αθλητές να χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα διατροφικών συμπληρωμάτων για να καλύπτουν την διατροφική ανεπάρκεια. 

Τα  διατροφικά συμπληρώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα "κοινά" ή "συνήθη" συμπληρώματα που μπορούν, χρησιμοποιηθούν από όλους όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα βότανα, τα αμινοξέα, οι  διατροφικές ουσίες πχ σόγια, φύκια, τα οποία αυξάνουν τη συνολική θερμιδική πρόσληψη, καθώς και κάθε μίγμα ή συνδυασμός των παραπάνω συστατικών. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει συμπληρώματα κι ειδικά βοηθήματα τα οποία απευθύνονται μόνον σε αθλητές κι όσους ασκούνται συστηματικά κι έντονα για παράδειγμα ενισχυμένες φόρμουλες πρωτεϊνών, βιταμινών και μεταλλικών  στοιχείων τα οποία στοχεύουν στην γρήγορη αποκατάσταση.

Μερικά παραδείγματα διατροφικών συμπληρωμάτων που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και υπάρχουν στην αγορά είναι οι πρωτεΐνες η εφεδρίνη, η κρεατίνη η ταυρίνη και τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία είναι για συγκεκριμένες εφαρμογές ( Bodybuilding) 

Image result for συμπληρωματα διατροφης μυθοι και αληθειες

Μύθοι για τα συπληρώματα διατροφής

Ένας από τους πιο πολυσυζητημένους μύθους για τα συμπληρώματα διατροφής είναι ότι τα συμπληρώματα διατροφής δίνουν περισσότερη ενέργεια στους αθλητές. Αν και οι βιταμίνες και τα μέταλλα μπορεί να βοηθήσουν κάποιο αθλητή ο οποίος έχει έλλειψη σε εκείνο το συγκεκριμένο στοιχείο ή να συμπληρώσουν την διατροφή αν δεν είναι επαρκής. Δεν δίνουν όμως περισσότερη ενέργεια. Κατ΄ ακρίβεια δεν δίνουν καθόλου ενέργεια αφού έχουν 0 θερμίδες.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι τα υγρά χρειάζονται μόνο για αθλήματα που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι το νερό ή τα αθλητικά ροφήματα (πλούσια σε ιχνοστοιχεία και ζάχαρη για αναπλήρωση) είναι πολύ βοηθητικά και για αθλήματα που διαρκούν λιγότερο από μια ώρα ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Με την κατανάλωση υγρών κατά την διάρκεια της προπόνησης αποφεύγεται η αφυδάτωση η οποία είναι μια από τις χειρότερες συνέπειες για την αθλητική απόδοση.  

Image result for συμπληρωματα διατροφης μυθοι και αληθειες

Home