Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία & έκτακτη σύσκεψη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
21.10.2020

Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία & έκτακτη σύσκεψη

Thumbnail
Ζητούν λύσεις οι εκπαιδευτικές οργανώσεις - Θέλουν αλλαγές στο πρωτόκολλο οι γονείς

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Συναγερμό σήμαναν τα αυξημένα κρούσματα Covid19 που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε σχολεία σε όλες τις επαρχίες. Το Υπουργείο Παιδείας  κατόπιν «πιέσεων» από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020.  Στη σύσκεψη θα είναι παρόντες εκπρόσωποι της ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ΟΕΛΜΕΚ, αλλά και οι οργανωμένοι γονείς. Παράλληλα, σε αναμονή βρίσκεται και η συμβουλευτική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για θέματα Covid19. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί διεξοδικά και το θέμα της τηλεκπαίδευσης.

Αδειάζουν τα σχολεία από καθηγητές

Ο νέος πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου μιλώντας στην Offsite, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για τα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία, λέγοντας ότι σε διάφορα σχολεία κυρίως της Λεμεσού είναι σε απομόνωση τουλάχιστον 15-20 καθηγητές». 

Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενιαία πολιτική αντιμετώπισης των κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία. Τα σχολεία ενεργούν αυτόνομα. Την Πέμπτη θα ζητήσουμε από το Υπουργείο μια διέξοδο και μια εγκύκλιο που θα αφορά όλα τα σχολεία».

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στο προαύλιο των σχολείων λέγοντας ότι «οι μαθητές δεν τηρούν το βασικό μέτρο αντιμετώπισης του ιού που είναι η αποστασιοποίηση». Επιπλέον ο κ. Πολυβίου τόνισε ότι «πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν με ποιον τρόπο θα γίνεται η εξ αποστάσεως μάθηση».

Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου τόνισε ότι «μας ανησυχούν τα κρούσματα στα σχολεία. Έστω και εάν είναι εκτός σχολείου η διασπορά του ιού, προκαλεί προβλήματα, αφού οι μαθητές που είτε είναι κρούσματα, είτε επαφές απομονώνονται  και χάνουν μαθήματα. Ο κ. Λυσάνδρου τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η διά ζώσης παρουσία των μαθητών στις τάξεις. Όπως και να έχει η τηλεκπαίδευση δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με τη φυσική παρουσία».

Εκ μέρους της ΠΟΕΔ ο Χάρης Χαραλάμπους τόνισε ότι «ζητήσαμε από το Υπουργείο τη συνάντηση, αφού τα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία είναι αρκετά και ελπίζουμε να βρεθούν οι λύσεις. Ως ΠΟΕΔ στείλαμε σχετική επιστολή σε Υπουργείο Παιδείας και Υγείας».

Πάνε με εισηγήσεις οι γονείς

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου τόνισε ότι το πρόβλημα με τον κορωνοϊό ταλαιπωρεί τα σχολεία. Ο κ. Διονυσίου μιλώντας στην Offsite είπε ότι οι γονείς προβληματίζονται για δυο σημεία: Πρώτο: Πώς αντιμετωπίζονται οι μαθητές - επαφές θετικού κρούσματος. Δεύτερο: Τη χρήση μασκών. 

Όπως εξήγησε, «εάν σε μια τάξη 25 ατόμων υπάρχει ένα κρούσμα, δεν χρειάζεται οι υπόλοιποι  24 μαθητές να μείνουν σε καραντίνα 14 ημέρες και να χάνουν μαθήματα. Εφόσον οι μαθητές - επαφές, εντός 7 ημερών έχουν δυο αρνητικά τεστ πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για μαθητές - επαφές κρουσμάτων εκτός σχολικής κοινότητας».

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας, ο κ. Διονυσίου υποστήριξε ότι  οι μαθητές θα μπορούσαν να φορούν μάσκες στο προαύλιο των σχολείων και όχι εντός των σχολικών αιθουσών.

 

Home