Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συναντάται η Δικοινοτική Ομάδα για το χαλλούμι

Offsite Team -
22.09.2022 - 16:21

Συναντάται η Δικοινοτική Ομάδα για το χαλλούμι

Συνέρχεται για πρώτη φορά την Παρασκευή στο Σπίτι της Συνεργασίας στην Λευκωσία η Δικοινοτική Ομάδα Εργασίας για το Χαλλούμι, η οποία θα θέσει στο τραπέζι τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την κατοχύρωσή του ως προϊόντος «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ο Μουσταφά Έργκιουβεν, βοηθός γενικός γραμματέας του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου και μέλος της ομάδας είπε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ότι η κατοχύρωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με ιστορικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και ότι αυτή είναι μια περιγραφή και όχι δείκτης ποιότητας.

«Το χαλλούμι που παράγεται στο βόρειο τμήμα του νησιού είναι ποιοτικό», είπε και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δύο εταιρείες από την κατεχόμενη Κύπρο έχουν υποβάλει αίτηση για παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν από την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το χαλλούμι, ο Έργκιουβεν είπε ότι «Προτείναμε να κάνουμε μαζί αυτή την αλλαγή. Θα μπορούσαμε να δουλεύαμε μαζί, δεν έγινε, δεν πήραμε απάντηση. Γιατί να μην μετατρέψουμε την διαδικασία για το χαλλούμι σε ένα σχέδιο ειρήνης; Αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε επισήμως τι είναι οι αλλαγές. Κάναμε την απαραίτητη έκκλησή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω σε αυτό το θέμα».

Σημειώνοντας ότι το Bureau Veritas, που θα ελέγχει την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, ήρθε στο νησί και ενημέρωσε τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς για το πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις ΠΟΠ, ο Έργκιουβεν είπε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και αναφέρθηκε σε τρία σημεία για να γίνεται «ίσος και αμερόληπτος έλεγχος».

ΚΥΠΕ

Home