Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνάντηση ΥΠΕΣ - Ουκρανού Πρέσβη για διαχείριση θεμάτων προσφύγων

Offsite Team -
18.03.2022 - 17:53

Συνάντηση ΥΠΕΣ - Ουκρανού Πρέσβη για διαχείριση θεμάτων προσφύγων

Οι δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών

Συνεργασία Κυβέρνησης και Ουκρανικής Πρεσβείας για υποδοχή προσφύγων χωρίς έγγραφα και για σειρά πρακτικών ζητημάτων

Τη συνεργασία της κυπριακής Κυβέρνησης και της Πρεσβείας της Ουκρανίας για τη διαχείριση πρακτικών θεμάτων, που σχετίζονται με την άφιξη προσφύγων από την Ουκρανία στην Κύπρο, συζήτησαν σε συνάντησή τους σήμερα ο Υπ. Εσωτερικών, Νίκος Νουρής και ο Πρέσβης Ruslan Nimchynskyi.

Η συνάντηση έγινε στο Γραφείο του Υπ. Εσωτερικών, με σκοπό να επεξεργαστούν τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν, για τη φιλοξενία και τη διευκόλυνση όσων εγκαταλείπουν την Ουκρανία, αναζητώντας καταφύγιο από τον πόλεμο στην Κύπρο. Εστίασαν, ιδιαίτερα στο θέμα της εξακρίβωσης του αριθμού των Ουκρανών προσφύγων στην Κύπρο, καθώς και στη διαχείριση περιπτώσεων που φτάνουν στη χώρα χωρίς έγγραφα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπ. Εσωτερικών ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο τρόπο βοήθειας για τους Ουκρανούς πολίτες, ο οποίος θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη. «Έχουμε εγκαθιδρύσει ένα σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ της Πρεσβείας και του Υπ. Εσωτερικών και ιδιαίτερα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, για να υπάρξει αλληλοενημέρωση γύρω από διάφορα προβλήματα, που χρήζουν βοήθειας και προσοχής εκ μέρους της ουκρανικής Πρεσβείας, ιδίως σε ό,τι αφορά ανθρώπους που ενδεχομένως να φτάνουν στη χώρας μας χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά στοιχεία», εξήγησε ο κ. Νουρής.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση, ήταν η εξακρίβωση του αριθμού των Ουκρανών που είναι στην Κύπρο. «Τα αιτήματα προς την Ουκρανική Πρεσβεία είναι πολύ λιγότερα από τους αριθμούς που έχουμε δώσει εμείς, που στηριχθήκαμε στις αφίξεις των Ουκρανών», είπε ο Υπ. Εσωτερικών, αποδίδοντας τη διαφορά αυτή στο γεγονός ότι πολλοί από τους αφιχθέντες διαμένουν σε συγγενικά πρόσωπα, ή έχουν επαγγελματικές σχέσεις με την Κύπρο. Σημείωσε ότι, από αυτή την άποψη, «η συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική, γιατί δόθηκε το μήνυμα ότι τα αιτήματα από την πλευρά της Πρεσβείας φαίνεται να είναι πολύ λιγότερα, επομένως αυτό μας διευκολύνει, όσον αφορά τη διαχείριση».

Είπε ακόμα ότι κάθε Υπουργείο καλείται να διαχειριστεί πρακτικά θέματα που άπτονται τις περιπτώσεις των Ουκρανών προσφύγων και αφορούν στον δικό του τομέα, είτε πρόκειται για θέματα στέγασης, είτε για θέματα σίτισης, επιδοματικής πολιτικής, ιατροφαρμακευτικής πολιτικής ή εκπαίδευσης. «Ήδη ο κ. Πρέσβης είχε συνάντηση με τον Υπ. Παιδείας για τα θέματα των παιδιών και της στήριξης που μπορούν να τύχουν σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, επομένως είμαστε σε ένα δρόμο που έχουμε τροχοδρομήσει τις διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Νουρής.

Κατέληξε, όμως, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το τι θα διαχειριστούμε εμείς στην Κύπρο, αλλά το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. «Εμείς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το διαχειριστούμε και θα το κάνουμε καλά, γιατί είμαστε επίσης ένας δοκιμαζόμενος λαός που ξέρουμε και θα προσφέρουμε στον ουκρανικό λαό τη φιλοξενία μας, για να βρουν τα πόδια τους», είπε. Τέλος, ευχήθηκε να τερματιστεί ο πόλεμος, να μπει ένα τέλος στην ανθρωπιστική κρίση και να επιστρέψουν όλοι σύντομα στην ομαλότητα, εκφράζοντας τη συμπάθεια της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς την Ουκρανία και τον λαό της.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρέσβης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επαναβεβαίωση της στήριξης από την κυπριακή Κυβέρνηση προς τον λαό της Ουκρανίας και τόνισε πόσο σημαντική είναι αυτή, στις δύσκολες ημέρες που διανύει η χώρα του. Όπως είπε, με τον Υπ. Εσωτερικών συζήτησαν τη διαχείριση πρακτικών θεμάτων για την υποδοχή των Ουκρανών που βρίσκουν καταφύγιο στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «θα είμαστε σε στενή συνεργασία και συντονισμό 24/7 με διάφορες υπηρεσίες και αρχές στην Κύπρο, ώστε να μπορούμε άμεσα να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε κατάσταση σε σχέση με Ουκρανούς που θέλουν να μείνουν εδώ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες για τον αριθμό των ατόμων, που μπορεί να φτάσουν στην Κύπρο, όμως εξήγησε ότι οι πρόσφυγες είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, αφού οι άντρες μένουν στη χώρα για να πολεμήσουν. Εξήγησε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Ουκρανών αναζητά καταφύγιο στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία. «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι σχεδόν όλοι, αν όχι όλοι, επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», υπογράμμισε ο κ. Nimchynskyi. Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να προσφέρουν βοήθεια στις κυπριακές αρχές, εφόσον υπάρξουν δείγματα ότι αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Κύπρο από την Ουκρανία, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για βοήθεια προς όσους φιλοξενούνται, καθώς και προς όσους παράσχουν βοήθεια σε αυτούς.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή ότι σύντομα θα προκύψει κάποια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ώστε να σταματήσει και ο βομβαρδισμός των κατοικημένων περιοχών. Με ιδιαίτερη θλίψη αναφέρθηκε στον βομβαρδισμό της Μαριούπολης, όπου καταστράφηκε το 90% των υποδομών της πόλης, όπως είπε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «ο στρατός της χώρας μας κάνει το καλύτερο που μπορεί για να αποδυναμώσει τον αντίπαλο και μόλις νιώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε σοβαρά για την κατάπαυση του πυρός, τότε θα είναι η στιγμή που θα δούμε μία προοπτική στη διευθέτηση της κατάστασης, όσον αφορά τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο». Δεν παρέλειψε να εκφράσει και πάλι την εκτίμησή του στην κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου «για την υποστήριξη και τον θαυμασμό που έχουν δείξει απέναντι στον τόπο που η Ουκρανία αντιμετωπίζει αυτό τον μεγάλο και τραγικό πόλεμο».  

ΚΥΠΕ

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Offsite Team -
03.07.2022 - 15:36

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Thumbnail
Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας τους

Την Αδελφοποίηση μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Αμμοχώστου υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Γιάννης Μώραλης και Σίμος Ιωάννου αντίστοιχα, στο Δημαρχείο Πειραιά, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, τους Δημοτικούς  Συμβούλους Ανδρέα Φλουρέντζου, Μιχάλη Βασιλείου, Γιώργο Τσίσιο και την Δημοτική Γραμματέα Μαριλένα Μανώλη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Πειραιά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

«Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, οι οποίες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητα αν υπάρχει μια παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και παρά το θλιβερό καθεστώς, ο δήμος είναι ζωντανός. Υπάρχουν πολιτιστικά  και αθλητικά  σωματεία, τα οποία λειτουργούν σε άλλες πόλεις. Άρα υπάρχει πεδίο συνεργασίας και μπορούμε να  αναλάβουμε από κοινού πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τις σχέσεις των δύο πόλεων», ανέφερε, κατά την υπογραφή της Αδελφοποίησης ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

«Σημαντικό  ρόλο σε αυτή την αδελφοποίηση και στην ένωση των δύο πόλεων θα διαδραματίσει και η νέα  ακτοπλοϊκή γραμμή, καθώς μετά από 21 χρόνια συνδέθηκε ξανά η Κύπρος με την Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά», επισήμανε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο Δήμος Πειραιά θα συμβάλει, με τις δυνάμεις του, στη μεγαλύτερη επικοινωνία του προβλήματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου επισήμανε ότι η συγκεκριμένη αδελφοποίηση «ήταν μια επιθυμία πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα». 

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή συνεργασία. Έχουμε ανάγκη αυτές οι μεγάλες πόλεις να βοηθήσουν στο ζήτημα της Αμμοχώστου και να κάνουμε έναν μεγάλο, διπλό αγώνα: αφενός να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου σε όλα τα διεθνή fora - και ο Πειραιάς που έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με άλλες πόλεις σίγουρα θα βοηθήσει - αφετέρου να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, όπως είναι τα σωματεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα, το ΕΒΕΑ», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Πειραιά η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας,  η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και  Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζηλάκου Χαραλαμπία και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Χαρουτιούν Μαρκαριάν.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Πειραιά, «η αδελφοποίηση των δύο Δήμων αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων, με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού, καθώς και στην διεύρυνση των ιστορικών δεσμών Πειραιά και Αμμοχώστου».

«Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Μώραλης στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πειραιά, επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου υπέγραψε με τον κ. Ιωάννου Πρωτόκολλο Συνεργασίας», προσθέτει ο Δήμος Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Πειραιά, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου ξεναγήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Θέατρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, από την Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη.

Ο Δήμος Πειραιά είναι αδελφοποιημένη πόλη και με τον Δήμο Λάρνακας από το 1995.

ΚΥΠΕ

Home