Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συναντήθηκε με την ηγεσία της Πυροσβεστικής η Επιτροπή Νομικών

Offsite Team -
19.12.2022

Συναντήθηκε με την ηγεσία της Πυροσβεστικής η Επιτροπή Νομικών

Συζητήθηκαν θέματα του πυροσβεστικού σώματος

Θέματα που απασχολούν το πυροσβεστικό σώμα, μετά και την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, συζήτησαν σήμερα (19/12) μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Συγκεκριμένα, εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών συμμετείχαν οι Νίκος Τορναρίτης, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην ανέγερση νέων πυροσβεστικών σταθμών και επαρκούς στελέχωσής προκειμένου η υπηρεσία να καταστεί πιο ευέλικτη και να δρα άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο κ. Τορναρίτης δήλωσε ότι η Επιτροπή Νομικών, τον τελευταίο χρόνο, έφερε σημαντικότατα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων της, και μάλιστα σε ένα πολύ δύσκολο χρόνο, λόγω και της πανδημίας. Η ανταλλαγή απόψεων, σημείωσε, μεταξύ της Επιτροπής Νομικών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού πρόκειται για μια κρίσιμη υπηρεσία. Η κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε, και το τι συμβαίνει πλέον στον πλανήτη γη, το θέμα φωτιά και η υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, έναντι αυτής της πολύ μεγάλης απειλής που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη του κόσμου, είναι πολύ σημαντική. Δήλωσε ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό αυξήθηκαν και οι θέσεις των πυροσβεστών, ενώ ψηφίστηκε και ο νόμος για τους εθελοντές δασοπυροσβέστες.

Ο κ. Πασουρτίδης ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση για μεταρρυθμίσεις στο πυροσβεστικό σώμα και ειδικά για την αυτονόμηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η οποία ήταν πολύ σημαντική. Ουδέποτε η πυροσβεστική δεν υπήρξε απαξιωμένη, σημείωσε και αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά οφείλεται στους πυροσβέστες και στην ηγεσία της Πυροσβεστικής. «Θέλουμε να μας βλέπετε σαν συνεργάτες σας», είπε ο κ. Πασιουρτίδης.

Ο κ. Λεωνίδου δήλωσε ότι οι προτάσεις των πυροσβεστών ήταν θέματα που οδηγούσαν τα πράγματα να πάνε μπροστά και δεν μπορούσε να ήταν διαφορετική η στάση των βουλευτών. «Ψηφίστηκαν σημαντικά νομοθετήματα που αφορούσαν την πυροσβεστική», ανέφερε.   

Ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πολύβιος Χατζηβασιλείου, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Επιτροπή Νομικών βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην αυτονόμηση της Πυροσβεστικής σε ένα νέο ανεξάρτητο ευέλικτο και σύγχρονο σώμα. Μέσω της αυτονόμησης, συνέχισε, που έγινε πριν ενάμιση χρόνο, έγινε δουλειά και σημειώθηκαν άλματα. Ο κ. Χατζηβασιλείου προέβη σε εκτενή παρουσίαση των στόχων και των δράσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ έγινε και προβολή δύο βίντεο που αφορούσαν την ιστορική αναδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου και το έργο των Πυροσβεστών.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηβασιλείου στην παρουσίασή του δήλωσε ότι την Πυροσβεστική Υπηρεσία στελεχώνουν 641 μόνιμοι Πυροσβέστες, οι οποίοι κατανέμονται σε επτά επαρχίες και τμήματα. Ανέφερε ακόμη, ότι την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνδράμουν και 177 ωρομίσθιοι εργάτες πυρόσβεσης, οι οποίοι κατανέμονται σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, αναλόγως των αναγκών. Επιπροσθέτως, ο κ. Χατζηβασιλείου ανακοίνωσε ότι εντός του 2023 θα προκηρυχθούν 239 νέες θέσεις εργασίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι η αδιάκοπη ενίσχυση των προσπαθειών για καθιέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου ως σύγχρονης, αξιόμαχης και αποτελεσματικής δύναμης με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, ενδυναμώνει το αίσθημα ασφαλείας στον πολίτη, διασφαλίζει περαιτέρω την κοινωνική ασφάλεια και κατ’ επέκταση καθιστά καλύτερη και αποδοτικότερη την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.  

Τέλος, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ευχαρίστησαν τον κ. Χατζηβασιλείου και τα μέλη της Πυροσβεστικής για την ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, υπογραμμίζοντας πως είναι σύμμαχοι σε όλα τα επίπεδα, και ότι στόχος της Επιτροπής είναι να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον νόμο και την τάξη που έχουν άμεση σχέση με την ύπαρξη του πυροσβεστικού σώματος.

ΚΥΠΕ

Home