Σύνδρομο Post-covid: Τα συμπτώματα που μένουν μετά τον κορωνοϊό

Τις 116,621 έχουν φτάσει τα κρούσματα στην Κύπρο από την αρχή τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και χθες Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου. 

Χιλιάδες συμπολίτες μας νόσησαν, άλλοι βαριά και άλλοι πιο ήπια. Κάποιοι χρειάστηκαν να νοσηλευτούν και μερικοί εξ αυτών να διασωληνωθούν. Υπάρχουν και αυτοί που δεν τα κατάφεραν, νικήθηκαν από τον κορωνοϊό. Συνολικά 513 άτομα απεβίωσαν.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ωστόσο, η νόσος covid-19 μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα για μήνες ή και χρόνια μετά τη νόσηση από κορωνοϊό.

Οι long-covid ή post-covid ασθενείς, είναι τα πρόσωπα τα οποία νόσησαν με κορωνοϊό, στην συνέχεια αρνητικοποιήθηκαν αλλά ακόμα παρουσιάζουν προβλήματα με την υγεία τους. Μάλιστα σε καθημερινή βάση το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει πόσοι post-covid ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τα πιστεύω των Κυπρίων για τον εμβολιασμό, στο μικροσκόπιο των ειδικών μπαίνουν οι post-covid ασθενείς.

>>> Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Για ποιο λόγο δεν εμβολιάζονται οι Κύπριοι (πίνακες)

Θα διενεργηθεί μελέτη από μέλη της ομάδας ειδικών-συνεργατών της ΟΣΑΚ και συγκεκριμένα από τον καθηγητή δρ Κωνσταντίνο Φελλά, τον δρ Κωνσταντίνο Τσιούτη και τον Αναπληρωτή καθηγητή δρ Χρίστο Πέτρου και θα αφορά όλο το φάσμα των μακροχρόνιων επιπτώσεων του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και στην ψυχολογία, αφού όπως διαπιστώνεται διεθνώς αλλά και στην Κύπρο, η μόλυνση από τον ιό προκαλεί στο 30% των ανθρώπων που μολύνονται μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία, αλλά και στην ποιότητα ζωής τους. 

Όπως δήλωσε ο δρ Τσιούτης, «περίπου 30% αυτών που περνάνε από τον κορωνοϊό, θα καταλήξουν να έχουν στη συνέχεια χρόνια συμπτώματα. Κάποιος μετά την αποδέσμευσή του, από την απομόνωση και με την πάροδο τριών-τεσσάρων εβδομάδων, θεωρείται ότι παρουσιάζει το post-covid σύνδρομο, το οποίο παρατηρείται και στα παιδιά». 

Τα πιο συχνά συμπτώματα που μένουν μετά την νόσηση

Σύμφωνα με τον δρ Τσιούτη, η βαρύτητα του συνδρόμου long-covid δεν έχει να κάνει με το πόσο βαριά πέρασαν την νόσο αρχικά οι ασθενείς. Για την ακρίβεια, μερικοί έχουν σοβαρότερα συμπτώματα μετά, σε σύγκριση με αυτά που είχαν όταν νόσησαν.

Συγκεκριμένα, τα πιο συχνά συμπτώματα είναι «η δύσπνοια σαν βάρος στο στήθος ειδικά το βράδυ, οι ταχυκαρδίες που μπαίνουν απότομα, η εύκολη κούραση σαν να κόβονται τα πόδια, η μειωμένη όρεξη, η συνεχής ανησυχία. Επίσης οι περισσότεροι, μέχρι να φτάσει απόγευμα, νιώθουν πολύ κουρασμένοι και δεν μπορούν να σκεφτούν καθαρά. Αυτό που δεν μπορούν να σκεφτούν καθαρά, το περιγράφουν σαν σύγχυση, σαν ομίχλη, και δυστυχώς, κρατά αρκετό καιρό». 

Υπάρχουν και ασυνήθιστα συμπτώματα όπως τα εξανθήματα, η βραχνάδα, η τριχόπτωση, και οι πόνοι στις αρθρώσεις. Την ίδια ώρα στις γυναίκες παρατηρείται και διαταραχή του κύκλου τους κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία και ορμονικές διαταραχές. Στους άνδρες, δεν υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει, εκτός από του ότι η επάνοδος τους είναι πιο αργή και τους παίρνει περισσότερο χρόνο να επανέλθουν. 

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο δρ Τσιούτης, «κάποιοι ασθενείς το περνάνε και επανέρχονται χωρίς πρόβλημα, ενώ άλλοι, συνήθως νέοι ενήλικες στην ηλικία των 40-60 ταλαιπωρούνται για μήνες και επανέρχονται αργά».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Έρχονται δομές για τους post-covid ασθενείς

Το Yπουργείο Υγείας, αναμένεται να προχωρήσει στο σχεδιασμό και τη λειτουργία δομών για τους post-covid ασθενείς, ωστόσο πρώτα θα αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνα που θα διεξαχθεί. 

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, «όταν οι ειδικοί μας έχουν αυτή την έρευνα θα την αξιοποιήσουμε, επειδή ήδη στο υπουργείο κάνουμε σκέψεις για να προσφέρουμε τις απαραίτητες επιπρόσθετες υπηρεσίες σε αυτούς τους ασθενείς. Είναι μια σκέψη την οποία θα εφαρμόσουμε όταν είμαστε έτοιμοι και στη βάση των ευρημάτων της έρευνας, αλλά και των εισηγήσεων που θα μας κάνουν οι ειδικοί μας».