Συνεχίζεται η κακοκαιρία - Τι κάνουμε σε περίπτωση πλημμύρας

Συνεχίζεται η κακοκαιρία - Τι κάνουμε σε περίπτωση πλημμύρας

vroxes
Προειδοποίηση για επιδείνωση του καιρού και ισχυρές καταιγίδες από το Τμήμα Μετεωρολογίας

Αρκετές ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε αρκετές περιοχές της Κύπρου τα ξημερώματα της Δευτέρας 3/12.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα προβλήματα παραμένουν ανοιχτά, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση πορτοκαλί συναγερμού.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται επί ποδός από τις πρώτες πρωινές ώρες όπου χρειάστηκε να γίνουν διασώσεις ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους, ρυμουλκύθηκαν εγκλωβισμένα αυτοκίνητα ενώ έγιναν και αντλήσεις νερού. 

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι, οι Υπηρεσίες των Επαρχιακών Διοικήσεων, όπως επίσης και συνεργεία της Πολιτικής Άμυνας βρίσκονται από νωρίς στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συνδράμοντας στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Ακολουθούν μερικά μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούμε όλοι σε περίπτωση πλημμύρας.

Απίστευτες εικόνες, χώμα στους δρόμους καταιγίδα

Αν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα με πλημμύρες, σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή σας, βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά. Οι εργαζόμενοι του Δήμου δεν μπορούν να βρίσκονται έξω από κάθε σπίτι.

Κατά την διάρκεια μίας πλημμύρας, θα πρέπει να εγκαταλείψετε υπόγειους χώρους και να μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο και ξεσπάσει κακοκαιρία και έντονη βροχόπτωση μην διασχίσετε χείμαρρο πεζοί ή με αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που το όχημα σας ακινητοποιηθεί, εγκαταλείψτε το όχημα καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

Σε περίπτωση που βρίσκεται σε ορεινές περιοχές, μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, και να βεβαιωθείτε πως δεν βρίσκεται κοντά από ηλεκτροφόρα καλώδια.

Ηλικιωμένη έπεσε σε λάκκο- Το πήγαινε- έλα της Π.Υ. λόγω καιρικών φαινομένων

Μετά την πλημμύρα

Αρκετοί από εμάς όταν κοπάσει η μπόρα πιστεύουμε ότι είμαστε ασφαλείς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σε περίπτωση που βρίσκεται σε ανοικτό χώρο προσπαθήστε να μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.

Είναι πολύ πιθανόν η έντονη βροχόπτωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να έχουν μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.

Είναι σημαντικό επίσης να μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.

Αν σε περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, ακολουθήστε τα εξής:

  • Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
  • Αποφύγετε νερά που ρέουν.
  • Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
  • Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Αποκατάσταση ζημιών

Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, να θυμάστε πως οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές  και να βεβαιωθείτε ότι η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας είναι πλέον ασφαλής και κατόπιν να επιστρέψτε σε αυτήν ειδικά αν έχει προηγηθεί εκκένωση.

Επίσης, παρόλο που ο κίνδυνος φαίνεται να έχει υποχωρήσει, κλείστε την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη κι αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς επίσης και την παροχή νερού, για το ενδεχόμενο βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει φορέστε κλειστά παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος που κρύβουν τα νερά.

Καταληκτικά, προτού κάνετε οτιδήποτε, εξετάστε τους τοίχους, τις πόρτες, τις σκάλες και τα παράθυρα, όπως επίσης και τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης. 

Home