Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνέντευξη: Επιλογή ευθύνης η μη ένταξη μας στο προτεινόμενο ΓεΣΥ

Του Στέλιου Στυλιανού -
20.04.2019

Συνέντευξη: Επιλογή ευθύνης η μη ένταξη μας στο προτεινόμενο ΓεΣΥ

Thumbnail
Σάββας Καδής: Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη βιωσιμότητά των Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας

Τους λόγους για τους οποίους ιδιωτικά νοσηλευτήρια επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ αναφέρει σε συνέντευξη του στην Offsite ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Δρ. Σάββας Καδής.

Ο κύριος Καδής επισημαίνει ότι με πιθανή ένταξη τους στο ΓεΣΥ, τίθεται θέμα βιωσιμότητας για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Μάλιστα τονίζει ότι η απόφαση να ενταχθούν στο Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής, έξω από το πλαίσιο του προτεινόμενου ΓεΣΥ είναι επιλογή ευθύνης που προφυλάσσει την  αξιοπιστία της ποιότητας στην υγεία. 

-Ποιοι είναι οι λόγοι που 14 ιδιωτικά νοσηλευτήρια ανακοίνωσαν ότι δεν θα ενταχθουν στο ΓεΣΥ;

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι η Κύπρος είχε ανάγκη από ένα σωστά σχεδιασμένο και λειτουργικά εφαρμόσιμο κρατικό σύστημα υγείας, που διασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. Δυστυχώς το προτεινόμενο ΓεΣΥ είναι βαθιά άρρωστο και δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία στην κοινωνία στον πιο ευαίσθητο τομέα. Αυτόν της Υγείας.

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, από την πρώτη στιγμή, ζήτησαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας τα απαραίτητα στοιχεία  αναφορικά με τη βιώσιμη συμμετοχή τους στο σύστημα, διασφαλίζοντας το μέγιστο διακύβευμα: τη συνέχιση της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.  Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά δεν έχουν δοθεί μέχρι και σήμερα. 

-Θεωρείτε ότι τίθεται θέμα βιωσιμότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων;

Είναι προφανές πως η βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων απειλείται από τη συμμετοχή τους σε ένα ατελές και αναποτελεσματικό σύστημα υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή, το προσωπικό μας και τη δυνατότητα να επενδύουμε και να αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο, πολύ απαιτητικό, ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό μας. 

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα και με στόχο να διαφυλάξουν τη βιωσιμότητά τους και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας, σημαντικός αριθμός Μελών μας επέλεξαν να ενταχθούν στο Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής, έξω από το πλαίσιο του προτεινόμενου ΓεΣΥ. Αυτή είναι επιλογή ευθύνης που προφυλάσσει την  αξιοπιστία της ποιότητας στην υγεία και το υψηλό επίπεδο φροντίδας στον ασθενή.  

-Πιστεύετε ότι η μη ένταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ θα οδηγήσει σε προβλήματα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απευθύνετε σε αυτούς που ανέλαβαν την ευθύνη υλοποίησης του ΓεΣΥ. Και που συστηματικά εσφαλμένα παραπληροφορούν την κοινή γνώμη για δήθεν ελεύθερη επιλογή οποιουδήποτε νοσηλευτηρίου. Από τη δική μας πλευρά θεωρούμε πως θα υπάρξουν προβλήματα για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εφόσον ενταχθούν στο ΓεΣΥ υπό τις παρούσες συνθήκες. 

Αφενός θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας και αφ’ ετέρου θα υποστούν ένα άνισο ανταγωνισμό από τα δημόσια νοσηλευτήρια των οποίων τα ελλείμματα θα καλύπτονται για τουλάχιστον 5 χρόνια από τον φορολογούμενο. Για εμάς το υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών και εξυπηρέτησης που προσφέρουμε στους ασθενείς, είναι αδιαπραγμάτευτο. Αν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε στους ασθενείς το επίπεδο φροντίδας που αναμένουν και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους, τότε προτιμούμε να μην ενταχθούμε στο ΓεΣΥ.  

Υπάρχουν ενδείξεις για μη είσοδο στο νέο σύστημα υγείας και άλλων μελών σας;

Μάλιστα. Τα δεδομένα είναι πως και άλλα νοσηλευτήρια θα λάβουν αποφάσεις για το μέλλον τους εκτός των πλαισίων του προτεινόμενου ΓεΣΥ.

Υπάρχει περίπτωση ανατροπής του κλίματος και ένταξης ικανοποιητικού αριθμού Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ;

Επιδιώκουμε μια ουσιαστική διαβούλευση με τον ΟΑΥ με στόχο την εξεύρεση κοινώς αποδεκτών λύσεων. Αυτό που δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε είναι να εμπλακούμε σε έναν όψιμο διάλογο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία. Έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία που μας αφορούν άμεσα και τα οποία θα μας επιτρέψουν να προετοιμαστούμε ώστε η συζήτηση με τον ΟΑΥ να έχει νόημα, αρχή και κατάληξη. Διαφορετικά δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλωνόμαστε σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Η Υγεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αντιμετωπίζουν κάποιοι ως πείραμα και παιχνίδι.  

Home