Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνέντευξη: Επιλογή ευθύνης η μη ένταξη μας στο προτεινόμενο ΓεΣΥ

Του Στέλιου Στυλιανού -
20.04.2019 - 06:00

Συνέντευξη: Επιλογή ευθύνης η μη ένταξη μας στο προτεινόμενο ΓεΣΥ

Thumbnail
Σάββας Καδής: Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη βιωσιμότητά των Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας

Τους λόγους για τους οποίους ιδιωτικά νοσηλευτήρια επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ αναφέρει σε συνέντευξη του στην Offsite ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Δρ. Σάββας Καδής.

Ο κύριος Καδής επισημαίνει ότι με πιθανή ένταξη τους στο ΓεΣΥ, τίθεται θέμα βιωσιμότητας για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Μάλιστα τονίζει ότι η απόφαση να ενταχθούν στο Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής, έξω από το πλαίσιο του προτεινόμενου ΓεΣΥ είναι επιλογή ευθύνης που προφυλάσσει την  αξιοπιστία της ποιότητας στην υγεία. 

-Ποιοι είναι οι λόγοι που 14 ιδιωτικά νοσηλευτήρια ανακοίνωσαν ότι δεν θα ενταχθουν στο ΓεΣΥ;

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι η Κύπρος είχε ανάγκη από ένα σωστά σχεδιασμένο και λειτουργικά εφαρμόσιμο κρατικό σύστημα υγείας, που διασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. Δυστυχώς το προτεινόμενο ΓεΣΥ είναι βαθιά άρρωστο και δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα και ανησυχία στην κοινωνία στον πιο ευαίσθητο τομέα. Αυτόν της Υγείας.

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, από την πρώτη στιγμή, ζήτησαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας τα απαραίτητα στοιχεία  αναφορικά με τη βιώσιμη συμμετοχή τους στο σύστημα, διασφαλίζοντας το μέγιστο διακύβευμα: τη συνέχιση της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.  Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά δεν έχουν δοθεί μέχρι και σήμερα. 

-Θεωρείτε ότι τίθεται θέμα βιωσιμότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων;

Είναι προφανές πως η βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων απειλείται από τη συμμετοχή τους σε ένα ατελές και αναποτελεσματικό σύστημα υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή, το προσωπικό μας και τη δυνατότητα να επενδύουμε και να αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο, πολύ απαιτητικό, ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό μας. 

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα και με στόχο να διαφυλάξουν τη βιωσιμότητά τους και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας, σημαντικός αριθμός Μελών μας επέλεξαν να ενταχθούν στο Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής, έξω από το πλαίσιο του προτεινόμενου ΓεΣΥ. Αυτή είναι επιλογή ευθύνης που προφυλάσσει την  αξιοπιστία της ποιότητας στην υγεία και το υψηλό επίπεδο φροντίδας στον ασθενή.  

-Πιστεύετε ότι η μη ένταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ θα οδηγήσει σε προβλήματα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απευθύνετε σε αυτούς που ανέλαβαν την ευθύνη υλοποίησης του ΓεΣΥ. Και που συστηματικά εσφαλμένα παραπληροφορούν την κοινή γνώμη για δήθεν ελεύθερη επιλογή οποιουδήποτε νοσηλευτηρίου. Από τη δική μας πλευρά θεωρούμε πως θα υπάρξουν προβλήματα για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εφόσον ενταχθούν στο ΓεΣΥ υπό τις παρούσες συνθήκες. 

Αφενός θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας και αφ’ ετέρου θα υποστούν ένα άνισο ανταγωνισμό από τα δημόσια νοσηλευτήρια των οποίων τα ελλείμματα θα καλύπτονται για τουλάχιστον 5 χρόνια από τον φορολογούμενο. Για εμάς το υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών και εξυπηρέτησης που προσφέρουμε στους ασθενείς, είναι αδιαπραγμάτευτο. Αν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε στους ασθενείς το επίπεδο φροντίδας που αναμένουν και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους, τότε προτιμούμε να μην ενταχθούμε στο ΓεΣΥ.  

Υπάρχουν ενδείξεις για μη είσοδο στο νέο σύστημα υγείας και άλλων μελών σας;

Μάλιστα. Τα δεδομένα είναι πως και άλλα νοσηλευτήρια θα λάβουν αποφάσεις για το μέλλον τους εκτός των πλαισίων του προτεινόμενου ΓεΣΥ.

Υπάρχει περίπτωση ανατροπής του κλίματος και ένταξης ικανοποιητικού αριθμού Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ;

Επιδιώκουμε μια ουσιαστική διαβούλευση με τον ΟΑΥ με στόχο την εξεύρεση κοινώς αποδεκτών λύσεων. Αυτό που δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε είναι να εμπλακούμε σε έναν όψιμο διάλογο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία. Έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία που μας αφορούν άμεσα και τα οποία θα μας επιτρέψουν να προετοιμαστούμε ώστε η συζήτηση με τον ΟΑΥ να έχει νόημα, αρχή και κατάληξη. Διαφορετικά δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλωνόμαστε σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Η Υγεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αντιμετωπίζουν κάποιοι ως πείραμα και παιχνίδι.  

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Offsite Team -
30.06.2022 - 20:48

Πέρασαν οι κανονισμοί για 300 αστυνομικούς Πράσινης Γραμμής

Τα καθήκοντα που θα εκτελούν οι «Πρασινοφρουροί»

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους κανονισμούς για την πρόσληψη των 300 ειδικών συμβασιούχων αστυνομικών για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, μετά και την έγκριση του σχετικού νόμου στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας.

Υπέρ των κανονισμών τάχθηκαν 22 βουλευτές και 12 εναντίον.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρες και αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου.

Ο αριθμός συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών που θα προσληφθούν ανέρχεται στους 300 και η εποπτεία τους θα ανατεθεί σε αστυνομικούς που κατέχουν τον βαθμό του λοχία.

Οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα προσλαμβάνονται για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας 18 μηνών η οποία θα δύναται να ανανεωθεί μια φορά για περαιτέρω χρονική περίοδο δέκα μηνών.

Τα καθήκοντά τους θα περιορίζονται σε θέματα μετανάστευσης, δηλαδή στην επιτήρηση σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, στον έλεγχο παράτυπων μεταναστών και παράνομης εργοδότησης τους, στη μεταφορά και συνοδεία παράτυπων μεταναστών, στην περιφρούρηση και φύλαξη κέντρων υποδοχής ή φιλοξενίας αιτητών ασύλου ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστών και στις διαδικασίες απέλασης παράτυπων μεταναστών.

Τα προσόντα πρόσληψης καθορίστηκαν κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν και εφαρμόζονται στην Εθνική Φρουρά για την πρόσληψη των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ).

Η Βουλή απέρριψε με 12 ψήφους υπέρ και 22 εναντίον τροπολογία του Άριστου Δαμιανού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, που είχε ως σκοπό τη διεύρυνση των προσόντων που πρέπει να κατέχουν οι υποψήφιοι για πρόσληψη ως ειδικοί συμβασιούχοι αστυνομικοί με την προσθήκη της προϋπόθεσης της προηγούμενης επιτυχίας σε ψυχομετρική εξέταση, η οποία θα διεξάγεται στα πρότυπα που διεξάγονται οι ψυχομετρικές εξετάσεις για την πρόσληψη αστυνομικών και ειδικών αστυνομικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τάχθηκε εναντίον της τροπολογίας αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση ζητά να προσλάβει επειγόντως τους ειδικούς αστυνομικούς αφού αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα είπε ότι ζητούν επιτακτικά την αλληλεγγύη της ΕΕ στο πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι επί της ουσία μπορεί να έχει βάση η τροπολογία, ωστόσο στην παρούσα φάση αντιμετωπίζεται ένα επείγον εθνικό πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όσοι δεν θέλουν να γίνονται τα ψυχομετρικά τεστ θα πρέπει να παρακαλούν και να προσεύχονται να μην υπάρξει έστω και ένα ατυχές συμβάν γιατί θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι συμφωνεί ότι οι κανονισμοί είναι γραμμένοι εκβιαστικά, πρόχειροι και αφήνουν κενά, ωστόσο ανέφερε ότι δεν μας παίρνει ο χρόνος, η όλη ιστορία πρέπει να τελειώσει, αφού η Κύπρος έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι οι ειδικοί αστυνομικοί προσλαμβάνονται με τον τρόπο που προσλήφθηκαν οι 3000 ΣΥΟΠ χωρίς ψυχομετρικά τεστ. Ζήτησε γενικά να αφαιρεθούν τα ψυχομετρικά τεστ, αφού όπως είπε αφαιρούμε εργαλεία που δίνουμε στην Αστυνομία και στο τέλος δεν βρίσκουμε άκρη.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι τάσσεται εναντίον της τροπολογίας του ΑΚΕΛ αφού θα επιμηκύνει τη διαδικασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του ΑΚΕΛ και εναντίον των κανονισμών, αναφέροντας ότι η πρόσληψη των αστυνομικών δεν θα κάνει τίποτε για να εμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση, αφού θα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της ΚΔ. Είπε επίσης ότι όσοι τάσσονται υπέρ στο να οπλιστούν κάποιοι και να μπουν στην πράσινη γραμμή χωρίς ψυχομετρικά τεστ θα είναι υπεύθυνοι για όποιο επεισόδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι θα πρέπει «να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ποιους δίνουμε όπλα».

Ο κ. Τορναρίτης αντέτεινε ότι θα υπάρχει ειδική εκπαίδευση πολλών εβδομάδων, ενώ σημείωσε ότι τα 18χρονα παιδιά μας τα στέλνουμε στρατό, οπλοφορούν και έρχονται ενώπιον πολλών κινδύνων.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home