Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνεργασία Καρούσου με Μητροπόλεις για αναστήλωση μνημείων

Offsite Team -
15.01.2022 - 12:12

Συνεργασία Καρούσου με Μητροπόλεις για αναστήλωση μνημείων

Αρωγός το Υπ. Μεταφορών στα έργα αναστύλωσης ΙΝ Αγ. Αθανασίου Πεντασχοινίτου, δήλωσε ο Γ. Καρούσος

Σχέση συνεργασίας με τις Μητροπόλεις της Κύπρου, με σκοπό τη συντήρηση, προστασία και σωστή προβολή των εκκλησιαστικών μνημείων της χώρας, διατηρεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος διαβεβαιώνει πως το Υπουργείο του θα παραμείνει αρωγός κατά τη διάρκεια των έργων αναστύλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πεντασχοινίτου και θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή έναρξης του έργου συντήρησης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πεντασχοινίτου, ο κ. Καρούσος είπε ότι είναι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και μέσα από μια μακρά διαδικασία διαπραγμάτευσης, που το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενέκρινε τη μελέτη, που εκπονήθηκε από ιδιώτη αρχιτέκτονα, με σκοπό τη συντήρηση, την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του ναού προς όφελος -όχι μόνο της κοινότητας του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας- αλλά για όλους τους πιστούς και την Εκκλησία της Κύπρου.

 

Όπως ανέφερε «οι διεργασίες για τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου ήταν επίπονες, καθώς τα επιστημονικά προβλήματα, που τέθηκαν ήταν πολυσύνθετα και δύσκολα».

Ωστόσο, σημείωσε, σε στενή συνεργασία με τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος και τον ιδιώτη αρχιτέκτονα μελετητή, κατέστη εφικτή η ανάδειξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού εκκλησιαστικού μνημείου της Κύπρου. «Με την ολοκλήρωση δε των εργασιών αναστύλωσης, η χώρα μας θα προσθέσει ακόμα ένα μνημείο στην πλούσια πολιτιστική της περιουσία».

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το κόστος για εργασίες συντήρησης και ανασκαφής ανήλθε στις 109 χιλιάδες ευρώ και καλύφθηκε εξ ημισείας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντης.

Επιπλέον, είπε πως ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που πέρασε μελέτη, για την αποπεράτωση των εργασιών, με το ποσό να εκτιμάται στις 390 χιλιάδες ευρώ και θα καλυφθεί από κονδύλια του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.  

Για το ναό, ο κ. Καρούσος είπε πως ο ναός κτίστηκε στα τέλη του 8ου ή αρχές του 9ου αιώνα μ.Χ. προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου, ενός τοπικού Αγίου της περιοχής του Πεντάσχοινου με παγκύπρια ακτινοβολία, ο οποίος φαίνεται ότι έζησε μεταξύ 620 και 640 μ.Χ..

«Οι ανασκαφές», σημείωσε, «που διεξήγαγε το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 2004 και 2005, έφεραν στο φως τα ερείπια του αρχικού τρίκλιτου ναού και εντόπισαν τις διαφορετικές του φάσεις και κατέδειξαν ότι το μνημείο πιθανόν να ήταν σε χρήση μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα».

(ΚΥΠΕ)

 

Home