Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τ. Κολώτας:Ο άνθρωπος που κρατά ζωντανή την ιστορία της Λεμεσού

Άντρη Θρασυβούλου
- 30.12.2019

Τ. Κολώτας:Ο άνθρωπος που κρατά ζωντανή την ιστορία της Λεμεσού

Thumbnail
Μελίνα Μερκούρη, Γιάννης Ρίτσος, Σαββόπουλος είναι μόνο μερικοί από τους ανθρώπους που στιγμάτισαν τη ζωή του

Το όνομα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Λεμεσό και με την ζηλευτή της ιστορία. Είναι ο άνθρωπος που την κρατά μέχρι σήμερα ζωντανή με τα τεράστια αρχεία, φωτογραφικό υλικό και βιβλία που έχει εκδώσει. Δύσκολα θα συναντήσεις Λεμεσιανό που να μην γνωρίζει ποιος είναι ο συγγραφέας, δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής Τίτος Κολώτας. 

Θα μπορούσαμε να σας χαρακτηρίσουμε ως τον άνθρωπο που κρατά την ιστορία της Λεμεσού, ζωντανή. 

Μάλλον «είς εκ των» θα έλεγα, ας μην υπερβάλλουμε. Υπάρχουν ακόμα μερικοί , που ίσως να χαρακτηριστούμε και «γραφικοί», που επιμένουμε να ερευνούμε επίπονα και επίμονα την ιστορία αυτής της πόλης και να συντηρούμε τη μνήμη της. Και πιστέψετε με είναι μια ιστορία που πρέπει να την ζηλεύουν οι άλλες πόλεις, αλλά και να κάνει περήφανο κάθε λεμεσιανό που την μελετά και τη γκαρίζει.

Τι είναι αυτό που θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια και έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη σας;

Είναι βέβαια τόσες πολλές οι παιδικές αναμνήσεις και ανάλογες και με τις διάφορες εποχές αυτού του τόπου που δύσκολα μπορώ να ξεχωρίσω μια. Έζησα τον αγώνα του 1955-59 και σχεδόν παιδί- 12 χρόνων-  έγινα μέλος της ΕΟΚΑ-ΑΝΕ. Όλα αυτά που ζήσαμε λοιπόν σ αυτά τα ταραγμένα μας παιδικά χρόνια μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη μου που καθορίσαν και την μετέπειτα ζωή μου.  

Πώς ήσασταν ως παιδί; 

Όπως όλα τα παιδιά της μικρής τότε κοινωνίας της εποχής. Με τις χαρές και τις μικρό λύπες του, ένα φυσιολογικό παιδί μιας μικροαστικής οικογένειας της Λεμεσού. Όχι και τόσο  επιμελής όσο μεγάλωνα αλλά δραστήριος σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου και κυρίως τις θεατρικές.

Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τη ζωή αλλά και τη νοοτροπία των λεμεσιανών από τότε μέχρι σήμερα;

 

Στη ζωή της Λεμεσού άρα και των λεμεσιανών άλλαξαν (φυσιολογικά) πολλά με το πέρασμα των χρόνων και των συνθήκων διαβίωσης, καθοριστικά κυρίως μετά την εισβολή και τον διπλασιασμό του πληθυσμού της μέσα σε λίγες μέρες,  αλλά θέλω να πιστεύω πολύ λίγα άλλαξαν στη νοοτροπία μας.

Πώς ξεκίνησε το σαράκι στη δημοσιογραφία;

Σχεδόν τυχαία θα έλεγα, όταν ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού μου ζήτησε να βοηθήσω στην δημιουργία της εφημερίδας Ελευθεροτυπία στην οποία έγινα στη συνέχεια και σύμβουλος έκδοσης. 

Σπουδάσατε Νομική στην Αθήνα και Σκηνοθεσία Θεάτρου στο Παρίσι σωστά; Πώς ήταν αυτά τα χρόνια για εσάς;

Στα χρόνια των σπουδών στην Αθήνα μπορώ να ξεχωρίσω την ανάμειξη μου στο φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα των μέσων της δεκαετίας του 1960, κατά τις ταραγμένες δηλαδή εκείνες εποχές των φοιτητικών αγώνων  για «Ψωμί- Παίδευα_- Δημοκρατία» και κυρίως στην ανάδειξή μου ως προέδρου της ΟΕΦΕΚ, που εκπροσωπούσε όλες τις φοιτητικές οργανώσεις των κυπρίων ανά τον κόσμο. 

Στο Παρίσι,  (1971-77) μετά τις σπουδές στη δραματική τέχνη και την  σκηνοθεσία. είχα την τύχη να γινώ μαθητής  και στη συνέχεια βοηθός και συνεργάτης του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη αλλά κυρίως σημαντικού δασκάλου τού θέατρου Γιώργου Σεβαστίκογλου. Μαζί δημιουργήσαμε εκεί την θεατρική ομάδα «Πραξις», επιχορηγουμένη από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού όπου  αναβράζαμε μετρά από πειραματισμούς και ερευνά με την θεατρική μας ομάδα κυρίως αρχαίες τραγωδίες και  κωμωδίες.

Για ποιον λόγο δεν ασχοληθήκατε με τη Νομική;

Καθόλου δεν με ενέπνεε η ιδέα να είμαι ένας δικηγόρος, όσο επιτυχημένος και αν κατόρθωνα να γίνω 

Διονύσης Σαββόπουλος, Mελίνα Μερκούρη και Δημήτρης Δεσποτίδης.Έχω διαβάσει ότι ήταν ορισμένοι από τους ανθρώπους που σας στιγμάτισαν κατά την παραμονή σας στο Παρίσι. Τι θυμάστε απ' αυτούς τους ανθρώπους;

Μελίνα Μερκούρη, Γιώργος Σεβαστίκογλου,  Δημήτρης Δεσποτίδης και ο μεγαλύτερος σύγχρονος ιστορικός Νίκος Σβορώνος. 

Τον Σαββόπουλο τον γνώριζα από πριν αλλά όχι στο Παρίσι. Γίναμε στενοί φίλοι και διατηρούμε μια φιλιά σαράντα και πλέον χρόνια. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που συνδέθηκα με αυτούς τους ανθρώπους. Τον Σεβαστίκογλου που ήταν ο δάσκαλος μου όπως είπα αλλά και τον Δημήτρη Δεσποτίδη που με μύησε στην πολιτική ( όχι κομματική) και την σύγχρονή σκέψη. Πολύ λίγο γνωστός στο ευρύτερο κοινό ήταν ένας σπουδαίος σύγχρονος  φωτισμένος στοχαστής και φιλόσοφος. Αυτοί που τον ξέρουν τον ξέρουν κυρίως ως δημιουργό των σημαντικών εκδόσεων Θεμέλιο. Υπήρξε τόσο για μένα αλλά και για τον Σαββόπουλο ο Μέντορας μας. Με τον Νίκο Σβορώνο κατά τις  ατέλειωτες συζητήσεις μας στις  συναντήσεις μας στο σπίτι του στο Παρίσι  με έκανε να αγαπήσω τόσο πολύ την Ιστορία και την έρευνα σ' αυτήν. 

O Δ. Δεσποτίδης από το αρχείο του Τ. Κολώτα

Mε τον Γ. Ρίτσο

Με ποιους άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες ήλθατε σε επαφή;

Σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών θα έλεγα και όχι μόνο καλλιτέχνες. Μιχάλη  Κακογιάννη , Γιάννη Ρίτσο, Μάνο  Κατράκη , Μανώλη  Ρασούλης, Μάνο Λοΐζο, Μάριο Τόκα, οι ζωγράφοι Γιάννης Γαΐτης, Σπύρος Βασιλείου και Γιάννης Σπυρόπουλος και δεκάδες άλλους. Σημαντική θεωρώ την γνωριμία μου με τον μεγαλύτερο, για μένα, γάλο ποιητή του εικοστού αιώνα Λουί Αραγκόν.

Με τον Γάλλο ποιητή, μυθιστοριογράφο και δημοσιογράφο Λουί Αραγκόν

Mε τον Μ. Κατράκη

Πότε επιστρέψατε στη Λεμεσό και τι κάνατε τότε;

Επέστρεψα το 1977 και δημιούργησα το Πολιτιστικό Κέντρο Γκαλερί Πολύτοπο, οπου φιλοξένησα δεκάδες ελλαδίτες και κυπρίους σύγχρονους ζωγράφους και γλυπτές.

Ασκήσατε το επάγγελμα της δημοσιογραφίας ως Διευθυντής ή Αρχισυντάκτης διαφόρων εφημερίδων και περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας της Κύπρου. Ποια γεύση σας αφήνει η ενασχόληση με τα ΜΜΕ;

Γλυκιά γεύση σίγουρα και με κάποιες βέβαια πικρίες και απογοητεύσεις. 

Θεωρείτε ότι η δημοσιογραφία όπως ασκείται σήμερα στην Κύπρο, υπηρετεί αρχές και αξίες;

Δυστυχώς με ελάχιστες εξαιρέσεις, κατά κανόνα όχι. Οι απαιτήσεις των εκδοτών  στον τύπο ή καναλαρχών στην τηλεόραση κάνουν το επάγγελμα όλο και λιγότερο λειτούργημα και  υπηρέτη αξιών και αρχών και περισσότερο εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

Είχατε ασχοληθεί και με την πολιτική. ‘Την αηδίασα’, είχατε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη σας. Γιατί;

Ίσως ο χαρακτηρισμός αυτός , τώρα που το ξανασκέφτομαι, να ήταν λίγο υπερβολικός, όμως τίποτα θετικό δεν μου έμεινε από την ενασχόληση μου με αυτή  και ουδέποτε το μετάνιωσα που απέχω εδώ και καιρό. Η πολιτική όπως ασκείται σήμερα στην Κύπρο κατάντησε να είναι πολιτική κυνηγιού  συμφερόντων, σκοπιμοτήτων, προσωπικών φιλοδοξιών και άσκησης ρουσφετιού..

Mε την Ντόρα Μπακογιάννη

Με τον Μ. Ακιντζί

Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία ανάπτυξης της Λεμεσού μέχρι σήμερα;

Είναι και παραμένει μια αξιοσημείωτη πορεία και σημαντική η συμβολή της στην όλη ανάπτυξη του τόπου γενικότερα. Παρά τον ακήρυχτο πόλεμο που δέχτηκε και δέχεται ακόμα από τα διάφορα κέντρα εξουσίας.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει ν’ αντιμετωπίσει η Λεμεσός;

Να ελέγξει την αλόγιστη και άναρχη ανάπτυξη της  ώστε να μην της αλλοιώσει τον χαρακτήρα όπως τον ζήσαμε και τον ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Έχετε ένα τεράστιο αρχείο από τις έρευνες που κάνατε για την ιστορία της πόλης. Έχετε εκδώσει κάποια βιβλία και λευκώματα, σωστά; Για ποια απ’ αυτά νιώθετε περήφανος;

Νιώθω περήφανος για όλα αλλά και γι αυτά ( και είναι πολλά) που δεν εξέδωσα ακόμα και ελπίζω μερικά από αυτά να μπορέσω να τα εκδώσω πριν φύγω.

Home