Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα 3 αγκάθια του δημογραφικού - Ψάχνουν λύσεις στη Βουλή με Νουρή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
28.06.2022 - 06:00

Τα 3 αγκάθια του δημογραφικού - Ψάχνουν λύσεις στη Βουλή με Νουρή

Υπογεννητικότητα, θνησιμότητα και μεταναστευτικό - Κλήθηκαν και οι Αρχηγοί Αστυνομίας, Ε.Φ.

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Υπογεννητικότητα, θνησιμότητα και μεταναστευτικό. Τρία κεφαλαιώδη ζητήματα που επηρεάζουν σαφέστατα το δημογραφικό και τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού σε μια χώρα.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό συνέρχεται εκ νέου σήμερα στην παρουσία των Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, των Αρχηγών  Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), εκπρόσωπων της Εθνικής Αρχής Ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας, του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας  του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και άλλων  φορέων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί από εκεί που έμεινε την περασμένη φορά ώστε να βγουν σαφή συμπεράσματα.

Όσον αφορά στην υπογεννητικότητα η Ad Hoc Επιτροπή για το δημογραφικό κατέληξε σε 9 προτάσεις που έστειλε ήδη σε 6 Υπουργούς και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας. Όπως πληροφορούμαστε, οι αρμόδιοι Υπουργοί αξιολογούν τις εισηγήσεις, ενώ ετοιμάζεται Σχέδιο Δράσης από το Υπουργείο Εργασίας  το οποίο θα σταλεί στη Βουλή. 

>>>Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό: Κύπρος και Frontex προχωρούν με απελάσεις<<<<

Με την παραλαβή του Σχεδίου,  εντός των επόμενων μηνών, η Επιτροπή θα το εξετάσει και αναλόγως θα καλεί τον κάθε αρμόδιο Υπουργό για να τοποθετείται. Στο Σχέδιο Δράσης υπάρχουν πρόνοιες για επέκταση της άδειας μητρότητας μετ’ απολαβών, σχέδιο για τα δίδακτρα των παιδοκομικών σταθμών και άλλες δράσεις, όπως η τηλεργασία, η οποία θα βοηθήσει κυρίως τις νέες μητέρες

Όσον αφορά στη θνησιμότητα, στην Κύπρο παρουσιάζεται αύξηση κατά 9,7% στη θνησιμότητα το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Παράλληλα, υπάρχει  υπάρχει γενική αύξηση θνησιμότητας κατά 16,5% το 2021 σε σύγκριση με τη μέση θνησιμότητα των προηγούμενων πέντε ετών.

Σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές προκύπτει  επικίνδυνη υβριδική απειλή από την Τουρκία  σε βάρος τόσο της Κύπρου, όσο και της ίδιας της ΕΕ. Αποτέλεσμα η συνάθροιση 50.000 αιτητών ασύλου στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, σχεδόν όλους προερχόμενους από την πράσινη γραμμή.

Παράλληλα, ο μεταναστευτικός διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου ήταν ο τρίτος πιο ενεργός κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Frontex, με σημαντικό μέρος της μεταναστευτικής κίνησης να αφορά την Κύπρο. Οι βουλευτές θα ακούσουν τις απόψεις όλων των φορέων με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων στη βάση κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Home