Τα 3 θέματα που θα εισηγηθεί το ΔΗΚΟ για την μεταρρύθμιση της ΤΑ

Τα 3 θέματα που θα εισηγηθεί το ΔΗΚΟ για την μεταρρύθμιση της ΤΑ

Κρίσιμες οι επόμενες 2 συναντήσεις της Επ. Εσωτερικών για ΤΑ, σημειώνει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Στα βαθιά μπήκε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ουσιαστικά εντός δύο εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών ώστε η μεταρρύθμιση να μπορεί να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, με το ΔΗΚΟ να έχει ετοιμάσει και κάποια άλλα ζητήματα για να τα αναδείξει στην Επιτροπή.

Καλεσμένος ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου στην εκπομπή Offsite On Air την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, επεσήμανε τις θέσεις του ΔΗΚΟ όχι μόνο για το δημοψήφισμα που ενδεχομένως να γίνει σχετικά με τις συνενώσεις των Δήμων αλλά και τα τρία θέματα τα οποία θα προωθήσουν στην Επιτροπή προς συζήτηση.

Το ΔΗΚΟ, τόνισε ό κ. Λεωνίδου αποφάσισε όπως στηρίξει την μεταρρύθμιση της ΤΑ, όμως έχει θέσει και τα δικά του όρια σε κάποια ζητήματα τα οποία τις επόμενες ημέρες θα αναδείξει και θα θέσει ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών και μέσα από ένα υγιή και δημοκρατικό διάλογο, να βρεθεί η λύση.

Τα τρία θέματα που θα θέσει το ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα, σημείωσε ο κ. Λεωνίδου, έχει ακόμα τρία θέματα τα οποία θα αναδείξει στην Επιτροπή Εσωτερικών σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρώτον, σημείωσε, θα εισηγηθεί την σύσταση Ανεξάρτητου οργάνου για τα θέματα προσωπικού (προσλήψεις, προαγωγές, μετακινήσεων κ.α), στο πλαίσιο της καλλιέργειας και εμπέδωσης διαφάνειας και περιορισμού της υπερεξουσίας  των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Δεν αφορά τις τοπικές αρχές, αλλά το πώς γενικότερα λειτουργεί το Δημόσιο». Αυτό είναι ένα θέμα που φαίνεται να έχει αποδοχή και από άλλα κόμματα αλλά θα το δούμε στη συνέχεια, σημείωσε.

Το δεύτερο, αφορά το θέμα των αντιδημάρχων και σε σχέση με τις εξουσίες των κοινοτικών αρχών ή των ανθρώπων που μετέχουν σε διαμερίσματα που ανήκουν σε κοινότητες. Για παράδειγμα σημείωσε, ο Ύψωνας θα περιλαμβάνονται περίπου 10 κοινότητες οι οποίες θα μετονομαστούν σε Διαμερίσματα, όπως το χωριό  Ερήμη που θα ήταν καλό να έχουν 2-3 αντιπροσώπους στο Δήμο Ύψωνα αφού το δικό τους Κοινοτικό Συμβούλιο θα καταργηθεί. Με αυτό τον τρόπο αυτοί οι άνθρωποι θα μεταφέρουν τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους ως Διαμέρισμα πλέον στον Δήμο που θα υπάγονται για να μην καταργηθεί η Τοπική Διοίκηση και έτσι δίνεται κίνητρο στους ανθρώπους αυτούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Το τρίτο σημείωσε, αφορά, την πρόταση για να γίνει Διαμέρισμα η Αγία Φύλα η πόλη του κ. Λεωνίδου,  μια κοινότητα, ανέφερε, η οποία έχει ενταχθεί στον Δήμο Λεμεσού και εκ τότε μένει παραμελημένη καθώς φαίνεται ότι η προτεραιότητα δίνεται σε περισσότερο παραλιακές κοινότητες, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται πολεοδομικά, πολιτιστικά και από όλες τις απόψεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Λεωνίδου, το ΔΗΚΟ έχει υιοθετήσει αυτή την πρόταση της ομάδας Πρωτοβουλίας της Αγ. Φύλας καθώς πρόκειται για μια αδικία που θέλουν με την ευκαιρία της μεταρρύθμισης να αποκατασταθεί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι είναι κι άλλα θέματα που θα συζητηθούν στην Επιτροπή όπως η εκλογή αντιδημάρχων, το θέμα των κοιμητηρίων, η ύδρευση κοινοτήτων, κ.α.

Όχι περισσότερους από 20 Δήμους

Αναφορικά με τη θέση του ΔΗΚΟ ως προς την μείωση των Δήμων, ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι, στο πλαίσιο αυτό πρέπει να περιοριστούν οι δήμοι, «χωρίς όμως να πνίξουμε την φωνή δήμων και κοινοτήτων».

Όπως σημείωσε ο κ. Λεωνίδου, μετά από συζητήσεις που είχε το ΔΗΚΟ με τους ειδικούς που ετοίμασαν τις μελέτες για την μεταρρύθμιση της ΤΑ ενώπιον της επιτροπής, ο αριθμός των 20 Δήμων δεν είναι αποτρεπτικός της βιωσιμότητας τους. Αριθμητικά, πρόσθεσε, έχει τεθεί ένα αριθμητικό πλαίσιο να μην είναι πέραν των 20 Δήμων, αλλά δεν είναι ο αριθμός που ενδιαφέρει πρώτιστα.

Υπερ του Τοπικού Δημοψηφίσματος το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ έχει τεθεί υπέρ του δημοψηφίσματος όταν συζητείτο για Παγκύπριο δημοψήφισμα και το είχαμε καταψηφίσει προτείνοντας τοπικά δημοψηφίσματα.

Η κυβέρνηση γνώριζε τις θέσεις των κομμάτων και όφειλε, κατά το ΔΗΚΟ, με την αποτύπωση των αιτημάτων, να δημιουργήσει τις προοπτικές διεξαγωγής δημοψηφίσματος πριν την ψήφιση των νομοσχεδίων. Εντούτοις σημειώνει ο κ. Λεωνίδου, «η πρώτη έγνοια της κυβέρνησης ήταν να αναβληθούν οι εκλογές και τώρα οι εκλεγμένοι απολαμβάνουν άλλα 2μιση χρόνια χωρίς εκλογές». Το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, ενόψει των νέων δεδομένων στηρίζει την μεταρρύθμιση της ΤΑ αλλά και το πώς πρέπει να λειτουργήσει η Δημοκρατία και παράλληλα να ακουστεί η κοινωνία και το δημοψήφισμα να μην αποτελέσει εμπόδιο στην εφαρμογή μεταρρύθμισης.

Εμείς θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες όλα τα ζητήματα και θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις.

Θα είναι σχήμα προτιστερο αν προχωρήσουμε σε ψήφιση της μεταρρύθμισης και μετά να πάμε σε δημοψήφισμα που μπορεί να αναίρεση την μεταρρύθμιση.

Ο σύγχρονος τρόπος διοίκησης

«Στόχος είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο της ΤΑ και να δώσουμε την δυνατότητα να υπάρξει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ώστε οι Τοπικές Αρχές να διοικούν της τοπικές υποθέσεις. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος διοίκησης πλέον των σύγχρονων κρατών. Σημασία πρέπει να δοθεί στις αρμοδιότητες, εξουσίες και λειτουργικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης Δήμων και Κοινοτήτων.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν έχει την λύση του, ο στόχος μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και η εξυπηρέτηση του καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί τις υπηρεσίες που είναι κοντά του»

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε ο κ. Λεωνίδου στην εκπομπή Οffsite On Air:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home