Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα 4+1 “καυτά” θέματα της Παιδείας για το 2019

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 29.12.2019

Τα 4+1 “καυτά” θέματα της Παιδείας για το 2019

Thumbnail
Το 2019 είχε τα πάντα στην Παιδεία της Κύπρου!

Το 2019 είχε τα πάντα στον τομέα της Παιδείας! Ζήσαμε μια χρονιά με ανατροπές, αλλαγές, εντάσεις, αντιδράσεις, δημοψηφίσματα, στάσεις εργασίας, νέα πρόσωπα και διορισμούς. Μια χρονιά που για πολλούς θα μείνει αξέχαστη, καθώς σηματοδότησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είναι εμφανείς σε πολλά επίπεδα της Παιδείας της Κύπρου.

Η Offsite μάζεψε τα 4+1 καυτά θέματα της Παιδείας για το 2019 και σας τα παρουσιάζει αναλυτικά

Εξετάσεις Τετραμήνων

2

Οι εξετάσεις τετραμήνων αναμφισβήτητα αποτελούν το νούμερο ένα θέμα της παιδείας κατά το 2019, αφού είναι και η χρονιά που εφαρμόστηκαν. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτή έφερε τα πάνω-κάτω σε Υπουργείο, μαθητές, καθηγητές και γονείς, καθώς ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων. Και από που να ξεκινήσουμε; Οι πολύωρες συζητήσεις καθηγητών - Υπουργείου κατέληξαν σε αδιέξοδο και τελικά οι εκπαιδευτικοί κατέφυγαν στη βοήθεια του “κοινού”. Η ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει στο δημοψήφισμα της 11ης Νοεμβρίου, όπου οι καθηγητές θα ψήφιζαν αν είναι υπέρ ή όχι διεξαγωγής απεργιών ή στάσης εργασίας κατά την περίοδο των εξετάσεων τετραμήνων τον μήνα Δεκέμβριο. Σύσσωμοι καθηγητές - λοιπόν - είπαν το μεγάλο ΟΧΙ στις απεργίες με 2 718 εκπαιδευτικούς να ψηφίζουν ΔΙΑΦΩΝΩ και το 55% κατά των απεργιών.

w

Παρόλα αυτά, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από τους άμεσα εμπλεκόμενους στο θέμα, τους μαθητές. Οι μαθητές οργάνωσαν όχι μία, αλλά δύο φορές αποχή από τα μαθήματα τους ως αντίδραση στο θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων. Μάλιστα, απείλησαν και με αποχή από τις εξετάσεις. Το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν εκφόβισε το Υπουργείο, αλλά το έβαλε απλά στη διαδικασία να αναφέρει ότι όσοι δεν παραστούν στις εξετάσεις του Δεκεμβρίου θα πάρουν μηδενική βαθμολογία. 

Εξετάσεις GCE στα Δημόσια Πανεπιστήμια 

2

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε για άλλη μια φορά το καλοκαίρι του 2019, καθώς οι πρυτάνεις των δύο δημόσιων Πανεπιστημίων της Κύπρου, Πανεπιστημίου Κύπρου και ΤΕΠΑΚ, θέλησαν να παραχωρήσουν θέσεις σε φοιτητές με τις εξετάσεις GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με το άκουσμα της είδησης για εισδοχή των φοιτητών με τα GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις οργανώθηκαν μαζικά και αντέδρασαν άμεσα, αφού η ενέργεια αυτή τους έβρισκε κάθετα αντίθετους. 

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην Offsite ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστόφίδης, “γίνεται φασαρία για το τίποτα”, καθώς όπως μας είχε πει βρίσκει αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. “Εμείς προσπαθούμε μόνο να διευκολύνουμε τα παιδία και να συνεχίσει η νομοθεσία όπως είναι. Δεν ζητάμε αλλαγή της νομοθεσίας, εφαρμόζουμε μόνο την ως έχει. Η νομοθεσία λέει ότι οι κενές θέσεις εφόσον υπάρχουν μπορούν να διατεθούν με εσωτερικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου. Πρώτη φορά χρησιμοποιείται αυτή η πρόνοια, ενώ η νομοθεσία υπάρχει από το 2006”

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια το θέμα που ξέσπασε για την εισδοχή στα πανεπιστήμια με τις εξετάσεις GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις, έγινε μόνο για τέσσερις θέσεις, δηλαδή συνολικά για μία αίτηση που έγινε δεκτή στο ΤΕΠΑΚ και άλλες τρεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιπλέον, όπως επιβεβαίωσε ο Γενικός Εισαγγελέας στη γνωμάτευση του τα δυο δημόσια Πανεπιστήμια, Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ, έδρασαν νομότυπα και εντός των προβλεπόμενων εξουσιών.

Υγεία και ασφάλεια σε σχολεία

2

Αρκετά ήταν τα περιστατικά το 2019 με άγνωστους να κόβουν βόλτες σε σχολεία της Κύπρου και να αναστατώνουν γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς. Οι άγνωστοι που προσέγγισαν παιδιά σε σχολεία σε αρκετές περιπτώσεις συνομιλούσαν μαζί τους παραπλανόντας τα παιδιά με ψευδείς ισχυρισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν όταν ισχυρίζονταν ότι οι γονείς τους έλεγαν να πάρουν τα παιδιά στο σπίτι. Παρόλα αυτά, δεν προέκυψε κάποιο περιστατικό απαγωγής παιδιού. 

Παράλληλα, τα περιστατικά με τους αγνώστους στα σχολεία έθεσαν σε κινητοποίηση το Υπουργείο το οποίο τοποθέτησε περιφράξεις, θυροτηλέφωνα και φρουρούς ασφαλείας σε αρκετά σχολεία. 

Ρατσιστικό περιστατικό 

3

Το 2019 δεν έλειπαν τα ρατσιστικά περιστατικά και στα σχολεία της Κύπρου. Συγκεκριμένα κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων υπήρξε καταγγελία από μαθήτρια για ρατσιστικό περιστατικό εις βάρος της. Η εν λόγω μαθήτρια που κατάγεται από τη Συρία και είναι μουσουλμάνα, προσήλθε στο σχολείο φορώντας την μαντήλα της, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια. Ο Διευθυντής του Σχολείου όμως φέτος άλλαξε γνώμη και δεν είδε με καλό μάτι το γεγονός ότι η μαθήτρια φορούσε την μαντήλα και την έδιωξε από το σχολείο.

Με το άκουσμα της ρατσιστικής αυτής ενέργειας ξέσπασαν αντιδράσεις και όπως ήταν επόμενο η μετάθεση του διευθυντή του σχολείου στη θέση του διευθύνων των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.

Νέος Υπουργός Παιδείας … ο Πρόδρομος Προδρόμου

2

Και ενώ καθ’όλη τη χρονιά τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Παιδεία και τον Υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη, ένα μήνα πριν μας αποχαιρετήσει το 2019 μας αποχαιρέτησε ο Υπουργός! Ο ανασχηματισμός του Προέδρου Αναστασιάδη στις αρχές Δεκεμβρίου έδωσε την καρέκλα του Υπουργού στον πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και νυν Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου. Και όπως όλα δείχνουν ο κ. Προδρόμου θα έχει πολλά να αντιμετωπίσει και με την νέα χρονία! 

 

Home