Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα Δικαστήρια στην εποχή της τεχνολογίας - Οι αλλαγές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
18.01.2021 - 06:00

Τα Δικαστήρια στην εποχή της τεχνολογίας - Οι αλλαγές

Thumbnail

Τέρμα τα έγγραφα, το χαρτολόϊ και οι καθυστερήσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τέρμα τα έγγραφα, το χαρτολόϊ και οι πολλές ώρες και μέρες καθυστερήσεων στα κυπριακά Δικαστήρια. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί στην απόφαση της ενδιάμεσης ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που στην ουσία φέρνει τα Δικαστήρια σε νέα εποχή, ενώ η  κατάσταση και με την πανδημία τροχιοδρομεί τις εξελίξεις. 

Το νέο σύγχρονο σύστημα είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 ωστόσο, η πρώτη επίσημη θα γινει μετά την πάροδο κάποιων ημερών κατόπιν αιτήματος δικαστών και δικηγόρων.

Το ενδιάμεσο σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης θα χρησιμοποιείται από εσωτερικούς χρήστες (δικαστές,πρωτοκολλητές και εργαζόμενους στα Δικαστήρια) και εξωτερικούς χρήστες (δικηγόρους). Η λειτουργία θα αφορά:

  • Aνταλλαγή, κατάθεση  και επεξεργασία δικογράφων.
  • Ηλεκτρονική επικοινωνία δικαστών / δικηγόρων
  • Ηλεκτρονικό πινάκιο υποθέσεων.
  • Κατάργηση χαρτογράφων και εισαγωγή ηλεκτρονικών τελών.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη μαζί με τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη και θα αναφερθούν σε λεπτομέρειες.

 Όπως πληροφορούμαστε ο πάροχος του συστήματος θα είναι η εταιρεία  Datatech IT Solutions, ενώ την επίβλεψη της διαδικασίας θα έχει  το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.

Σε μεταγενέστερο στάδιο στο ηλεκτρονικό σύστημα θα ενταχθούν η Αστυνομία, θα υπάρχει σύστημα έκδοσης  ενταλμάτων  και το μαρτυρικό υλικό. 

Home