Τα εφημερεύοντα φαρμακεία σήμερα Κυριακή - Rapid test έως €10

Τα εφημερεύοντα φαρμακεία σήμερα Κυριακή - Rapid test έως €10

Οι ομάδες πολιτών που δικαιούνται δωρεάν rapid test - Αναλυτικά τα εφημερεύοντα φαρμακεία

Τέλος από σήμερα τα δωρεάν rapid test για όλο τον πληθυσμό σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 2 Ιουλίου, με αποτέλεσμα από σήμερα στις κινητές μονάδες rapid test  να δύνανται εξυπηρετούνται μόνο οι πιο κάτω κατηγορίες πολιτών:

  • Τα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 17 ετών. Νοείται ότι τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, τα οποία δεν έχουν τη συγκατάθεση των γονέων/νόμιμων κηδεμόνων τους για εμβολιασμό, δύνανται να διενεργούν δωρεάν rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.
  • Τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό με τεκμηρίωση με ιατρικό πιστοποιητικό, και αφού το αίτημά τους εξεταστεί από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας και δοθεί σχετική έγκριση, η οποία πρέπει να παρουσιάζεται στη μονάδα δειγματοληψίας.
  • Οι εγκυμονούσες, οι οποίες δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να υποβληθούν σε εμβολιασμό, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού από τον Γυναικολόγους τους. Διευκρινίζεται ότι από την 1η μέχρι τις 7 Αυγούστου, οι εγκυμονούσες θα μπορούν να προσκομίζουν στις μονάδες δειγματοληψίας ιατρική βεβαίωση από τον Γυναικολόγο τους που να βεβαιώνει ότι δεν συστήνεται ο εμβολιασμός. Από τις 8 Αυγούστου και έπειτα, θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία για εξασφάλιση σχετικής έγκρισης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας.
  • Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου, για την περίοδο των τριών εβδομάδων που οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ ως προϋπόθεση για την έκδοση SafePass. Για σκοπούς επαλήθευσης θα πρέπει να παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
  • Τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
  • Τα άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να παρουσιάζεται το πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Στη βάση ωστόσο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 2 Ιουλίου και 7 Ιουλίου 2021, και με στόχο την αναχαίτηση της διασποράς του ιού SARS-CoV-2, από τις 9 Ιουλίου στους χώρους όπου η πρόσβαση προϋποθέτει την κατοχή SafePass, τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει να πληρούν μια από τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων από τη χορήγηση του εμβολίου.
  • Αποδεικτικό ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες.
  • Πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών.

Έτσι όσοι πολίτες θέλουν να ανανεώσουν το safepass τους επειδή είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε επειδή δεν νόσησαν με covid θα πρέπει να το κάνουν είτε σε φαρμακεία τα οποία διενεργούν rapid test είτε σε κλινικά εργαστήρια rapid test ή pcr test.

Καλεσμένη στην εκπομπή Offsite on air ήταν η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα την περασμένη Τετάρτη ανέφερε ότι οι ίδιοι αναμένουν να αυξηθεί η ζήτηση από φαρμακεία εξαιτίας του τερματισμού των δωρεάν rapid test αναφέροντας ότι σήμερα διενεργουν τεστ πέραν των 350 φαρμακείων. 

Σύμφωνα με την κυρία Πιέρα το σύνηθες ποσό το οποίο θα βρίσκουν τα rapid test οι πολίτες θα είναι στα 10 ευρώ, αναφέροντας ότι σε λίγες μέρες θα συνδεθούν με πλατφόρμα έτσι ώστε να καταχωρούνται τα αποτελέσματα για να μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οι τιμές σε φαρμακεία να είναι πιο μειωμένες και να ξεκινούν από τα 5 ευρώ. 

Τα ωράρια των φαρμακείων

Όσον αφορά τα ωράρια των φαρμακείων για να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα σύμφωνα με την κυρία Πιέρα η ώρα λειτουργίας είναι από τις 08:00 - 13:30 και από τις 16:00 - 19:30 αναφέροντας ότι κατά την μεσημβρινή αργία, το βράδυ αλλά και τις Κυριακές μέχρι και τις 23:00 θα λειτουργούν τα διανυκτερεύοντα και εφημερεύοντα φαρμακεία χωρίς για την ώρα να γίνει κάποια διευθέτηση για να αλλάξει αυτό. 

Δείτε αναλυτικά πιό κάτω τα εφημερεύοντα φαρμακεία στα οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε rapid test:

2

Τέλος να σημειώσουμε ότι πέραν των φαρμακείων όλα τα κλινικά εργαστήρια που το επιθυμούν μπορούν να κάνουν rapid test με την ανώτατη τιμή χρέωσης και σε αυτή την περίπτωση να είναι τα 10 ευρώ.

Home