Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα μέτρα για την οπαδική βία στην Ελλάδα ανακοίνωσαν οι υπουργοί

Offsite Team -
21.02.2022 - 14:39

Τα μέτρα για την οπαδική βία στην Ελλάδα ανακοίνωσαν οι υπουργοί

Νομοθερτικές ρυθμίσεις

Τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες αναμένεται να θεσμοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι σε οργανωμένους συνδέσμους οπαδών, εκ των οποίων όσοι δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας θα σφραγίζονται.

Όπως είπε ο ίδιος, οι ΠΑΕ και ΚΑΕ έχουν την ευθύνη να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων, ώστε να εξασφαλίζεται η ταυτοποίηση του κατόχου κάθε εισιτηρίου βάσει συγκεκριμένης θέσης.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι υλοποιείται πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα και ιδίως την εμπειρία της Αγγλίας για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού και της παραβατικότητας των ανηλίκων στα γήπεδα.

Τέλος, σημείωσε ότι αναβαθμίζεται η διαρκής εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι θα αυξηθούν τόσο ως προς τα ελάχιστα όσο και ως προς τα μέγιστα όρια οι ποινές για τα αδικήματα της οπαδικής βίας.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι για τα αδικήματα της κατοχής επικίνδυνων αντικειμένων, της βιαιοπραγίας, της εισόδου σε αγωνιστικό χώρο με σκοπό τη διακοπή, καθώς και των ρατσιστικών εκδηλώσεων, η ποινή φυλάκισης που μέχρι τώρα φτάνει έως τα 2 έτη θα αυξηθεί έως τα 5 έτη.

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, καθιερώνεται ουσιαστικά ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους επιχειρούν με διάφορα μέσα να αποκρύψουν την ταυτοποίηση του προσώπου τους από τις κάμερες εποπτείας, ενώ απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης ποινής για οπαδική βία.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων πανελλαδικά έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Θα επιτρέπεται μία Λέσχη Φιλάθλων ανά ΠΑΕ και ΚΑΕ. Για τη λειτουργία του παραρτήματος λέσχης θα απαιτούνται τουλάχιστον 50 άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ θα απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες οργανωμένων οπαδών.

ΚΥΠΕ

 

Home