Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα μέτρα κατά του covid μειώνουν τα περιστατικά εποχικής γρίπης

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 20.01.2021

Τα μέτρα κατά του covid μειώνουν τα περιστατικά εποχικής γρίπης

Thumbnail

Εκτιμάται ότι η εποχιακή γρίπη θα έχει χαμηλή δραστηριότητα - Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι - Τι δηλώνει στην Offsite ο Παθολόγος & Επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας, δρ Τσιούτης

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Η αλλαγή του καιρού έχει ως αποτέλεσμα την έξαρση εποχικής γρίπης. Η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο

Φέτος όμως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όλα δείχνουν πως η εποχική γρίπη θα έχει χαμηλή δραστηριότητα.

Όπως εξηγεί στην Offsite ο Επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας και Παθολόγος δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, «Υπάρχουν κάποιοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους έχουμε μείωση των περιστατικών γρίπης. Ο πρώτος λόγος είναι επειδή μεγάλος αριθμός ατόμων εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της γρίπης, περισσότεροι από τα προηγούμενα χρόνια». 

Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο δρ Τσιούτης σημειώνει πως «είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν τη νόσηση και κάποιες φορές ίσως και την ασυμπτωματική φορεία -υπάρχει μετάδοση από ασυμπτωματικούς και στη γρίπη-. Κάθε χρόνια έχουμε διαφορετικό εμβόλιο γρίπης, επειδή ο ιός κάνει ανασυνδυασμούς στα αντιγόνα του. Άρα κάθε χρόνο κυκλοφορούν διαφορετικά στελέχη». 

Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο αναμένεται να είναι μειωμένα τα περιστατικά γρίπης, είναι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (μάσκες, αποστάσεις, χέρια, αποφυγή συνωστισμού, απομόνωση συμπτωματικών), τα οποία εφαρμόζουμε και φαίνεται ότι λειτουργούν πολύ καλύτερα, αφού η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από κοντινή απόσταση

«Ήδη έχει φανεί αυτό να λειτουργεί στο Νότιο Ημισφαίριο όπου η περίοδος της γρίπης ξεκινά τον Απρίλιο και εκεί είδαμε ότι η δραστηριότητα της γρίπης είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», επισημαίνει ο δρ Τσιούτης.

Συμπληρώνοντας αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να κρίνουμε για τη δραστηριότητα σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά τα περιστατικά που έχουν ήδη αναφερθεί είναι πολύ λίγα. 

Στον πιο κάτω πίνακα, η Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης (4-10 Ιανουαρίου) στην Ελλάδα

1

Συνεχίζοντας ο δρ Τσιούτης, αναφέρθηκε και σε ένα τρίτο παράγοντα, ο οποίος είναι ο βιολογικός ανταγωνισμός (πιο σωστά: viral interference). 

«Ο βιολογικός ανταγωνισμός, είναι το φαινόμενο που όταν ένας ανθρώπινος οργανισμός (κύτταρο) προσβάλλεται από έναν ιό, αποκτά «αντοχή» σε προσβολή από άλλο ιό. Ουσιαστικά η ανοσολογική απάντηση σε έναν ιό, δημιουργεί “ανοσία” σε άλλον ιό».

Όπως προσθέτει, υπάρχει η υποψία ότι αυτό έχει κάνει ο κορωνοϊός στη γρίπη, δηλαδή, η γρίπη δεν «καταφέρνει» να προσβάλει εύκολα άτομα που νόσησαν με κορωνοϊό

«Όσοι νόσησαν έχουν ήδη κάποια ανοσολογική αντίδραση η οποία για κάποιο διάστημα δημιουργεί “ανοσία” σε άλλες ιώσεις».

Σε ό,τι αφορά τον τέταρτο και τελευταίο πιθανό λόγο, ο δρ Τσιούτης αναφέρθηκε στο επικρατέστερο στέλεχος της γρίπης Α

«Φαίνεται φέτος βάσει στοιχείων, το επικρατέστερο στέλεχος της γρίπης Α είναι το H1N1, το πανδημικό στέλεχος, το οποίο μοιάζει πολύ με το 2009. Κάποιοι οι οποίοι εμβολιάστηκαν εκείνη την περίοδο και κάποιοι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη γρίπη, υπάρχει πιθανότητα να έχουν ακόμα ανοσία». 

Όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνουμε, αναφέρει καταληκτικά ο δρ Τσιούτης, συμβάλλουν και στη μείωση του κοινού κρυολογήματος-συνάχι.

Home