Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα μισά παιδιά της Κύπρου είναι παχύσαρκα

Offsite Team
- 21.05.2022

Τα μισά παιδιά της Κύπρου είναι παχύσαρκα

Παρέμβαση υπεύθυνης τμήματος Διατροφής Παγκύπρια, του Υπουργείου Υγείας, Ελίζας Μαρκίδου στην Offsite on Air

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Κρούει των κώδωνα κινδύνου σε παιδιά και γονείς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την παιδική παχυσαρκία, καθώς η Κύπρος φαίνεται να έχει την 3η θέση στην ΕΕ με υψηλά ποσοστά τα οποία έχουν αυξητική τάση.

Η Υπεύθυνη τμήματος Διατροφής Παγκύπρια, του Υπουργείου Υγείας, Ελίζα ΜΑρκίδου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή Offsite On Air επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στους παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας είναι η έλλειψη άσκησης των παιδιών στην καθημερινότητα τους, η επιλογή των ταχυφαγείων και η απομάκρυνση από την Μεσογειακή Διατροφή. «Σμφωνα με τα στοιχεία του 2017, η Κύπρος είχε την θλιβερή πρωτιά με τα πιο παχύσαρκα παιδιά, ανάμεσα σε 38 χώρες, με ποσοστό 39%, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία από τα αποτελέσματα του 2020 φέρνουν την Κύπρο σταθερά, στην πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία με ποσοστό 49%, το οποίο είναι αυξανόμενο», σημείωσε

Συστήνει μάλιστα στους γονείς, να αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους ως προς τον τρόπο ζωής τους, επισημαίνοντας την ίδια ώρα τις δράσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας προς αντιμετώπιση του προβλήματος.

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας για τα παιδιά είναι η Παιδική Παχυσαρκία σύμφωνα με το προφίλ υγείας που δημοσίευσε η ΕΕ αρχές του 2022 ανέφερε η κα Μαρκίδου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μόνο για τα παιδιά καθώς είναι οι αυριανοί ενήλικες. Επομένως έχοντας παχύσαρκα παιδιά, στο μέλλον θα έχουμε παχύσαρκους ενήλικες με όλα τα επακόλουθα που αυτό μπορεί να έχει στην υγεία μας, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης που δυστυχώς στην Κύπρο έχουμε τα πρωτία.

Ειδικότερα σημείωσε ότι εδώ και μια πενταετία η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα πρόβλημα στην Κύπρο , το οποίο συνεχώς αυξάνεται. 

Τα μισά παιδιά της Κύπρου είναι παχύσαρκα – Προκαταρκτικά στοιχεία του 2020

Ως Υπουργείο Υγείας, σημείωσε πως λαμβάνουν μέρος στον Πρόγραμμα Παγκόσμιας Υγείας (COSI). Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιτήρησης της παιδικής παχυσαρκίας, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, η Κύπρος είχε την θλιβερή πρωτιά με τα πιο παχύσαρκα παιδιά, ανάμεσα σε 38 χώρες, με ποσοστό 39%. Μέσω του COSI γίνεται συνεχώς επιτήρηση, επομένως τα προκαταρκτικά στοιχεία από τα αποτελέσματα του 2020 φέρνουν την Κύπρο σταθερά, δυστυχώς στην πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία με ποσοστό 49%, το οποίο είναι αυξανόμενο. «Τα μισά μας παιδιά είναι παχύσαρκα», επεσήμανε η κα. Μαρκίδου.

Επιπρόσθετα, η κα Μαρκίδου σημείωσε ότι υπάρχει ανησυχία ότι τα στοιχεία που τώρα δόθηκαν και αφορούν την περίοδο μετά την πανδημία, θα είναι δυστυχώς υψηλότερα.

Επίσης, σημείωσε ότι την δεύτερη θέση έχει η Ελλάδα και την Τρίτη θέση η Ιταλία.  

Επιστροφή στην Μεσογειακή Διατροφή - Επιβάλλεται!

Αυτό που τόνισε η κα. Μαρκίδου είναι ότι έχουμε απομακρυνθεί από την Μεσογειακή Διατροφή η οποία ήταν το χαρακτηριστικό των χωρών αυτών και της Υγείας μας. «Είναι διεθνώς το πιο αποδεκτό μοντέλο υγείας διατροφής, το οποίο αγκαλιάστηκε από την Δύση και διάφορες χώρες και εμείς καταφέραμε να απομακρυνθούμε», σημείωσε.

Οι παράγοντες που ωθούν την παχυσαρκία

Η κα. Μαρκίδου σημείωσε ότι ανάμεσα στους παράγοντες που συμβάλουν στην παχυσαρκία είναι η στροφή μας στα fast-food, σε φαγητά με υψηλά κορεσμένα λιπαρά και η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης και η απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή. «Για παράδειγμα δεν περπατάνε καθόλου για να πάνε πχ. Στο σχολείο – ίσως να μην υπάρχουν οι προδιαγραφές για να το κάνουν – περνάνε πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη, έχουν υιοθετήσει λάθος τρόπο διατροφής επιλέγοντας προϊόντα με υψηλά κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 60% των παιδιών δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, κάτι που φαίνεται και μέσω από ερωτηματολόγια.

Οι δράσεις που προωθούνται για την αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, απαιτείται η συμβολή της τριάδας Σχολείο – Γονείς – Παιδί. «Αν καταφέρουμε να φέρουμε μαζί αυτή την τριάδα ώστε να ενημερωθούν και να  φτιάξουν μαζί δράσεις θα πετύχουμε», σημείωσε.

Όπως σημείωσε πρέπει να ληφθούν υπόψιν αρκετοί παράγοντες, όπως το οικονομικό, καθώς ο γονέας καλείται να ψωνίζει και να μαγειρεύει τις ώρες που το παιδί είναι διαθέσιμο για να φάει και χρειάζεται στήριξη. «Τα τρόφιμα τα οποία θεωρούνται υγιεινά όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και το ψάρι έχουν πλέον ψηλές τιμές ενώ πέφτουν οι τιμές των fast-food και αυτών με υψηλά συντηρητικά», επεξήγησε.     

Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας προωθεί διαδραστικά μέτρα ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά από μικρή ηλικία για τα βασικά συστατικά της υγιεινής διατροφής και να μειωθεί ή να σταματήσει η άνοδος των ποσοστών παχυσαρκίας. Δεύτερο σημείο είναι να επιστρέψουμε στην Μεσογειακή Διατροφή και να νιώσουμε πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή της και με ένα πιο μοντέρνο τρόπο ώστε να είναι ελκυστικό και στους νέους που ενδιαφέρονται για την υγεία και την εμφάνιση τους και να τους μεταδώσουμε τα σωστά μηνύματα.

Ακόμη, την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «Πρεσβευτών Υγείας» στα σχολεία, ένα πρόγραμμα το οποίο λειτούργησε και τον Δεκέμβριο με επιτυχία με την συμμετοχή 1500 μαθητών κα κυρίως από απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου.. Σε αυτή την διαδικτυακή πλατφόρμα θα λάβουν μέρος παιδία, εκπαιδευτικοί και θα προσκληθούν και οι γονείς και θα δοθούν με διαδραστικό τρόπο κάποιες υγιεινές συνταγές και τρόπου να εισάγουν στη ζωή τους την υγιεινή διατροφή.

Ακόμη μια δράση που προωθείται είναι ένα παιχνίδι που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το οποίο είναι για 5 φρούτα και λαχανικά και τα παιδιά παίζοντας το παιχνίδι στην οθόνη τους μαζεύουν τα 5 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά. 

«Στόχος μας είναι να αναχαιτίσουμε την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας γιατί η Ελλάδα για παράδειγμα μετά από 10 χρόνια πρωτείας τα κατάφερε αν αναχαιτίσει τα ποσοστά της, Δεν έχει πάει σε μείωση αλλά τουλάχιστον δεν αυξάνεται η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα», σημείωσε.

Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς και πώς να το αντιμετωπίζουν

Αρχικά σημείωσε, τα παιδιά παρακολουθούντα από τον παιδίατρο ο οποίος βλέπει και τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού και πότε ξεφεύγουν από αυτές. Με την πρώτη στιγμή που ξεφεύγουν τους γίνεται παραπομπή σε ένα κλινικό διαιτολόγο που είναι και μέσα στο ΓΕΣΥ για να πάρουν τις οδηγίες για το πώς να διατηρήσουν τις αναλογίες του παιδιού σε υγιές επίπεδο.

Δεύτερο σημείο είναι οι δάσκαλοι που μπορούν να παρατηρήσουν τα παιδιά στο σχολείο καθώς και οι επισκέπτριες υγείας που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην όλη προσπάθεια του Υπουργείο Υγείας.

Τόνισε ότι ο γονιός πρέπει να χειριστεί με λεπτότητα το θέμα αυτό. « Τα παιδιά έχουν ευαισθησίες και χρειάζεται ωραίος τρόπος για να περάσουν τα μηνύματα τα παιδιά τους. Η κα. Μαρκίδου υπογράμμισε ότι οι γονείς /κηδεμόνες πρέπει να είναι τα μοντέλα, τα πρότυπα για τα παιδιά τους και οπωσδήποτε να έχουν υπομονή.

Από την εμπειρία της ως κλινική διαιτολόγος, σημείωσε ότι είναι σημαντικά να υπάρχει πάντα η σαλάτα και τα λαχανικά στο τραπέζι και ας μην την φάει το παιδί, ώστε να συνηθίσει να τα βλέπει κα μεγαλώνοντας  είναι πιο εύκολό να τα βάλει στην διατροφή του. Στα 14-18 ενδιαφέρονται για την εμφάνιση και υγεία τους

Σημείωσε ακόμη ότι κατά τις ηλικίες 14-18 ετών παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος για την εμφάνιση και την υγείας του σώματος τους, με περιπτώσεις που το παρακάνουν. 

Μάλιστα, σημείωσε ότι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας ημέρας Διατροφής είναι ο εκφοβισμοί της παχυσαρκίας. «Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε το σώμα μας», τόνισε η κα . Μαρκίδου και όχι να επιθυμούμε να είμαστε «μοντέλα» αλλά να έχουμε τα σωστά πλαίσια για να είμαστε υγιείς.

Επεσήμανε ότι χρειάζεται λεπτός χειρισμός και ευαισθησία στην αντιμετώπιση των παιδιών, καθώς είναι μεγάλος ο εκφοβισμός που παρατηρείται κατά των παχύσαρκων παιδιών. «Αντί να τα στηρίξουμε υπάρχει το bulling όχι μόνο από παιδιά αλλά και από ενήλικες», ανέφερε.

Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κας. Ελίζας Μαρκίδου, στην εκπομπή Offsite On Air:

 

Home