Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα σχολεία βγάζουν στο φως σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη -
24.10.2021 - 06:00

Τα σχολεία βγάζουν στο φως σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

360 αναφορές - Η Αστυνομία θα ανακοινώσει αύξηση καταγγελιών / Έντονη κινητοποίηση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Xτύπημα στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αποτελεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε το «Ηope for Children». Η πρωτοβουλία «Σπάσε τη σιωπή - Είναι στο χέρι σου»  κρίθηκε αναγκαία, αφού οι αριθμοί τρομάζουν. Εντός του 2021 στο Σπίτι του Παιδιού έγιναν 360 αναφορές για  κακοποίηση ή βία σε βάρος παιδιών.  Με βάση  τα οποία αποκαλύφθηκαν την περασμένη Τετάρτη ποσοστό της τάξης του 30% των αναφορών που γίνονται για τέτοια περιστατικά στην Αστυνομία και σε άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες, προωθούνται από τα σχολεία. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Οι αριθμοί αυτοί ισως είναι πλασματικοί, αφού ενδεχομένως κάποια παιδιά η μαθητές να βιώνουν ή να βίωσαν σεξουαλική κακοποίηση οπουδήποτε. 

Σημειώνεται ότι η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών γίνεται κυρίως από θύτες που είναι άτομα εμπιστοσύνης και από το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών.  Ωστόσο, όπως προκύπτει πολλές άγνωστες υποθέσεις αναδεικνύονται μέσα από το σχολείο αφού πολλοί μαθητές εκμυστηρεύονται τα πάντα στους εκπαιδευτικούς.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Ο κανόνας των Εσωρούχων»

Όπως λέχθηκε σε διάσκεψη Τύπου την περασμένη Τετάρτη, στην Παγκύπρια Δράση πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, βασικός κανόνας που θα διδαχθεί στα παιδιά  είναι ο «ο Κανόνας των Εσωρούχων», ο οποίος συμβάλλει στην ενδυνάμωση και προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με τον κανόνα, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί σε εκείνα τα σημεία του σώματός του, τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από τα εσώρουχά του. Και αντίστοιχα, ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίζουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία.

Έτσι θα δράσουμε

Η διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τομέα  του Hope for Children Άντρια Νεοκλέους ανέφερε στην Offsite ότι «εστιάζομαι στα σχολεία αφού είναι το μέσο που θα προσεγγίσουμε μεγάλο αριθμό παιδιών. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι παντού, αφου μπορούμε να το εντοπίσουμε σε όλους τους χώρους». Η κα Νικολάου τόνισε ότι μέσα από τις δράσεις μας δίνουμε έμφαση στην πρόληψη.

Αστυνομία: Αύξηση υποθέσεων

Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι σημαντικός. Προ 15νθημέρου ανακοινώθηκε ότι έγιναν 208 καταγγελίες στην Αστυνομία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Η  Βοηθός Διευθύντρια Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος και Διευθύντρια Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείου της Αστυνομίας, Κυριακή Λαμπριανίδου, ανέφερε ότι οι υποθέσεις αυτές αυξήθηκαν όμως θα δοθούν στοιχεία στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου. Όπως είπε στις υποθέσεις αυτές δεν υπολογίζεται η παιδική πορνογραφία.

Η κα Λαμπριανίδου είπε ότι τα μετρήσιμα στοιχεία στο Σπίτι του Παιδιού και στην Αστυνομία διαφέρουν, αφού «εμείς ως Αστυνομία καταγράφουμε υποθέσεις και το Σπίτι του Παιδιού πρόσωπα. Όπως ειπε, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μπορεί να  συμβεί  σε όλους τους χώρους».. Η  Βοηθός Διευθύντρια Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος και Διευθύντρια Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείου της Αστυνομίας, τόνισε ότι: «Είμαστε σε συνεργασία με το Σπίτι του Παιδιού αφού προωθούμε τις καταγγελίες που λαμβάνουμε, ενώ στο χώρο αυτό λαμβάνουμε κατάθεση από τα παιδιά». 

 

Home