Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τελειώνει η περίοδος χάριτος στους δρόμους - Ποινές που τσακίζουν

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
07.03.2020 - 06:15

Τελειώνει η περίοδος χάριτος στους δρόμους - Ποινές που τσακίζουν

Thumbnail
Υπ. Δικαιοσύνης: «Δεν πρόκειται να οδηγούν άτομα που δεν είναι κατάλληλα»

To μεγάλο βήμα που θα αλλάξει  τα δεδομένα στους κυπριακούς δρόμους με την αύξηση ποινών στις τροχαίες παραβάσεις θα γίνει αυτό τον μήνα. Μέχρι το τέλος Μαρτίου τα επτά νομοσχέδια που καλύπτουν το ευρύ φάσμα αυτών των ποινών θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για να καταστούν νόμος του Κράτους.

Οι ποινές που σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελούν κατασταλτικό παράγοντα για τα δυστυχήματα και τις οδικες συγκρούσεις αφορούν:

  • Χρήση κινητού Τηλεφώνου: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ.
  • Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ.
  • Mη χρήση προστατευτικού κράνους:  Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 200 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ.
  • Στάθμευση σε χώρο αναπήρων: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300 ευρώ.
  • Στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 100 ευρώ.

Αποφασίστηκε ότι για την παράβαση του ορίου ταχύτητας θα υπάρχουν διατιμήσεις ανάλογα με τα χιλιόμετρα. Ωστόσο, κλείδωσε η παροχή ελαστικότητας για το όριο ταχύτητας μέχρι τα 120 χιλιόμετρα στους υπεραστικούς δρόμους.

Ακολούθως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας θα ποινικοποιείται κλιμακωτά.

Εξάλλου, θα γίνεται ρυμούλκηση οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα, ενώ πολύ αυστηρές θα είναι οι ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών αλλά οι ποινές θα ξεκαθαρίσουν σύντομα.

Οι νέες ποινές θα παρέχουν στους οδηγούς και δεύτερη ευκαιρία, αφού εάν η Τροχαία τους τσακώσει για παράβαση αρχικά.  

Ένταση των μέτρων

Εκτός από την αύξηση των ποινών η Αστυνομία καθ’υπόδειξην του Υπουργείου Δικαιοσύνης αυξάνει την ένταση των μέτρων στους κυπριακούς δρόμους. Χαρακτηριστικά θα υπάρξει:

  • Περαιτέρω αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους και αύξηση ελέγχων νάρκοτεστ και αλκοτέστ,
  • Εκστρατείες διαφώτισης για βελτίωση της οδικής συνείδησης των οδηγών και για ευαισθητοποίηση σε σχέση με τις οδικές παραβάσεις και ειδικότερα τη μη στάθμευση σε πεζοδρόμια και σε χώρους ΑμεΑ.  
  • Τα μέτρα αυτά κωδικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατόπιν οδηγιών του  Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργου Σαββίδη, η Αστυνομία προχωρεί με αύξηση, στο διπλάσιο τουλάχιστον, των ελέγχων νάρκοτεστ που διενεργεί σε οδηγούς, ενώ αύξηση θα υπάρξει και στους ελέγχους για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ταυτόχρονα ο Υπουργός  επεσήμανε πως σκοπός δεν είναι η αύξηση των εσόδων του κράτους αλλά η ασφάλεια των οδηγών στους δρόμους.  «Έδωσα οδηγίες στην Αστυνομία όπως διπλασιαστούν τουλάχιστον, οι έλεγχοι νάρκοτεστ κι έχω λάβει διαβεβαίωση ότι ήδη αυτό προχωρεί. Αύξηση θα υπάρξει και στους ελέγχους αλκοτέστ. Δεν είναι θέμα αύξησης εσόδων του Κράτους. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι είναι θέμα προσπάθειας να εμποδίσουμε να οδηγούν στους δρόμους άτομα τα οποία δεν είναι κατάλληλα να οδηγήσουν.»

>>>>Διαβάστε άλλες ειδήσεις>>>>

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ακόμη ότι σε συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία για έλεγχο των διαφόρων οδικών παραβάσεων, με ειδική έμφαση στο θέμα της στάθμευσης σε πεζοδρόμια και σε χώρους ΑμεΑ. 

Συμβατικά οχήματα στη θέση καμερών

Η Αστυνομία έχει εξασφαλίσει ένα μεγάλο αριθμό συμβατικών οχημάτων για αστυνόμευση του αστικού και υπεραστικού δικτύου, τα οποία μπορούν να ελέγξουν μια σειρά από αδικήματα. Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη έκταση στους δρόμους, οπόταν έστω κι αν καθυστερήσουν για λίγο οι κάμερες, υπάρχουν υπαλλακτικοί τρόποι ελέγχου. 

Σημειώνεται ότι υπάρχουν κι άλλοι σχεδιασμοί που αποσκοπούν στη μείωση των δυστυχημάτων και στη βελτίωση της ποιότητας των οδηγών. Ενδεικτικά αναφέρεται  η Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών, «στην οποία θα παρευρίσκονται οδηγοί των οποίων στερείται το δικαίωμα οδήγησης ή θέλουν να μειώσουν τους βαθμούς ποινής τους. Για τη λειτουργία της Σχολής έγινε έκθεση από εμπειρογνώμονες  και προχωρούν στην αξιολόγηση και τη λήψη μέτρων. 

Πάει Υπουργικό η οδική ασφάλεΙα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης τόνισε ότι «η απόφαση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι ότι όλες οι εισηγήσεις όπως και διάφορα άλλα που συζητήσαμε κατά τη σύσκεψη, θα τεθούν μέσω σημειώματος ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μια από τις επόμενες του συνεδρίες».

 

Home