Τελειώνει το lockdown - Πάμε για παράταση ή χαλαρώσεις;

Τελειώνει το lockdown - Πάμε για παράταση ή χαλαρώσεις;

Αποφασίζει το Υπουργικό για το τι θα γίνει με το lockdown αλλά και τι θα γίνει με την διακίνηση - Μόνο με τεστ ή εμβόλιο σε συγκεκριμένους χώρους - Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Την ερχόμενη Κυριακή 9/5 τελειώνει με βάση όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας το έκτακτο lockdown. Θα τελειώσει όντως ή θα έχουμε παράταση; Τα κρούσματα παρουσίασαν μικρή μείωση ενώ μειώθηκε λίγο και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση, 276 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 66 σε σοβαρή κατάσταση. Η διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα παρθεί η οριστική απόφαση για το τι θα γίνει. Θα επιστρέψουμε στα προηγούμενα μέτρα ή θα πάρει παράταση το lockdown; Ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πάντως το Μεγάλο Σάββατο ότι η απαγόρευση διακίνησης και τα SMS θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη ζωή μας και τον Μάη. 

Ερωτηματικό αποτελεί και το τι θα γίνει με τα σχολεία. Θα δοθεί τελικά μια εβδομάδα παράτασης στις διακοπές του Πάσχα ή θα επιστρέψουν κανονικά την Δευτέρα οι μαθητές;

Από 10/5 σε καφέ, καταστήματα, γυμναστήρια μόνο με test ή εμβόλιο - Προβληματισμός για περίπτερα/φαρμακεία

Επιπλέον αναμένεται να ανακοινωθεί αναλυτικά τι θα γίνει από 10/5 με την διακίνηση. Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας,  σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες.

 

 Η υιοθέτηση της πιο πάνω ρύθμισης θα δώσει την δυνατότητα της πιο εύκολης και ασφαλούς διακίνησης  των συμπολιτών μας και θα επιτρέψει να επανέλθουμε με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες, ανέφερε ο Υπουργός.

Όπως έγραψε χθες η offsite, τις οριστικές αποφάσεις για το πώς θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο και σε ποιους χώρους θα είναι υποχρεωτικά τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, θα πάρει τα επόμενα 24ωρα το Υπουργικό Συμβούλιο. Υπάρχει προβληματισμός για το τι θα γίνει με χώρους που οι πολίτες κάνουν ολιγόλεπτες επισκέψεις όπως περίπτερα και φαρμακεία όπως και το θα γίνει με τις υπεραγορές. 

Εβδομάδα 30άρηδων - Για ποιους και πότε ανοίγει η Πύλη εμβολιασμού

Το πλάνο εμβολιασμού προχωρά και ανεβάζει μάλιστα ρυθμούς. Παράλληλα με τις ηλικιακές ομάδες προχωρούν και οι εμβολιασμοί σε εργαζόμενους σε ουσιώδεις υπηρεσίες ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για εμβολιασμούς από Προσωπικούς Ιατρούς. 

Οι ενδοιασμοί για το AstraZeneca φαίνεται να κάμπτονται αφού τις προηγούμενες μέρες που η Πύλη άνοιξε μόνο με AstraZeneca για τις ηλικίες 61-70, διευθετήθηκαν  8,480 ραντεβού από σύνολο 12,960 που είχαν δοθεί.

Ο στόχος για εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση πέραν του 60% του πληθυσμού, που δύναται να εμβολιαστεί, μέχρι το τέλος Ιουνίου, είναι εφικτός, εάν ληφθούν υπόψη οι προγραμματισμένες παραλαβές από τα αδειοδοτημένα εμβόλια, αλλά και η αυξημένη ανταπόκριση από τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει για τις πιο κάτω ηλικιακές ομάδες, ως ακολούθως:

Ηλικίες

Ημερομηνία προτεραιότητας στην Πύλη Εμβολιασμού

37-38

Τρίτη, 4 Μαΐου, 7:30 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ

35-36

Πέμπτη, 6 Μαΐου, 7:30 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ

33-34

Παρασκευή, 7 Μαΐου, 7:30 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ

 

Home