Τελέστηκε η κατανυκτική ακολουθία των εγκαινίων του νέου Ναού

Τελέστηκε η κατανυκτική ακολουθία των εγκαινίων του νέου Ναού

Ανήμερα της μνήμης του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, Απόστολου Βαρνάβα, τελέστηκε στο νέο Καθεδρικό Ναό που φέρει το όνομά του, η κατανυκτική ακολουθία των εγκαινίων μετά τον όρθρο και πριν την Θεία Λειτουργία, όπως ορίζει το τυπικό της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου.

Ανακοίνωση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή αναφέρει ότι «συλλειτουργοί και συμπροσευχόμενοι είχαν την ευλογία να γίνουν μέτοχοι των πλουσίων δωρεών που επιδαψίλευσε η Θεία Χάρις με την τέλεση του μεγάλου αυτού μυστηρίου των εγκαινίων».

 

Του πολυαρχιερατικού συλλειτούργου προεξήρχαν οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος και Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονος ως εκπροσώπου τού Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, των Μητροπολιτών τής Εκκλησίας Κύπρου, Πάφου κ. Γεωργίου, Κιτίου κ. Νεκταρίου, Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου και Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, των Επισκόπων Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, και κληρικών τής Εκκλησίας Ελλάδος και Κύπρου.

 

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν επίσης οι Μητροπολίτες Κορωνείας κ. Παντελεήμων και Βόστρων κ. Τιμόθεος καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Αρσινόης κ. Παγκράτιος, Χύτρων κ. Λεόντιος και Νιτρίας κ. Νικόδημος.  

Παρόντες κατά την ακολουθία ήταν ανάμεσα σε άλλους ο Πρέσβης τής Ελλάδος στην Κύπρο, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Δήμαρχοι, αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι των πολιτικών και πολιτειακών αρχών τού τόπου και πλήθος προσκυνητών.  

Κατά τη διάρκεια τού Κοινωνικού αναγνώστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρυούλων μήνυμα τού Οικουμενικού Πατριάρχη με την ευκαιρία των εορτασμών των εγκαινίων του Καθεδρικού Ναού.  

Στην απόλυση, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που αισθάνεται με την παρουσία του στο νησί τής Κύπρου, οι δεσμοί του οποίου με την Ελλάδα είναι ισχυροί, άρρηκτοι και μακροχρόνιοι. Στο τέλος, προσέφερε ως δώρο στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ένα αργυρό σταυρό ευλογίας.  

Μετά το πέρας της ακολουθίας, παρατέθηκε επίσημο γεύμα στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων επισήμων.

ΚΥΠΕ

Home