Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τελευταία μέρα για άδειες κυκλοφορίας-Από αύριο εξώδικα & πέναλτι

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
11.03.2021

Τελευταία μέρα για άδειες κυκλοφορίας-Από αύριο εξώδικα & πέναλτι

Thumbnail
Πόσοι ανανέωσαν μέχρι το πρωί της Τετάρτης / Η εκτίμηση από την Αστυνομία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Λίγες ώρες απέμειναν για την εκπνοή της προθεσμίας για ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας. Οι κάτοχοι μηχανοκίνητων οχημάτων καλούνται να ανανεώσουν τις άδειές τους μέχρι τις 00:00 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 11 Μαρτίου 2021. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής αναλαμβάνει δράση η Αστυνομία που θα εκδίδει εξώδικα πρόστιμα.

Ο διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Γιάννης Νικολαϊδης μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι μέχρι το πρωί της Τετάρτης ανανέωσαν την άδεια κυκλοφορίας τους συνολικά 623.952 ιδιοκτήτες οχημάτων, ένα νούμερο που παρατηρήθηκε και την περσινή περίοδο χρονιά.

Οι κάτοχοι οχημάτων μπορούν να ανανεώνουν τις άδειες κυκλοφορίας  καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διαδικτυακά, στις Τράπεζες, στα ΚΕΠ, στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ.  Ο κ. Νικολαϊδης κάλεσε το κοινό  να ανανεώνει τις άδειες κυκλοφορίας ηλεκτρονικά, ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός λόγω και της πανδημίας στα κυβερνητικά γραφεία.

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων;

Σημειώνεται ότι:

  • Η τελευταία ημέρα ανανέωσης είναι σήμερα Πέμπτη 11.3.2021.
  • Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννιά και δώδεκα μηνών.
  • Οι άδειες κυκλοφορίας ανανεώνονται μέχρι την Πέμπτη 11.3.2021 χωρίς επιβάρυνση. Για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά την Πέμπτη 11.3.2021, επιβάλλεται, ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.
  • Για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει:
  • Πιστοποιητικό καταλληλότητας
  • Ασφάλεια

Το ΤΟΜ συμβουλεύει όλους, να φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος τους έγκαιρα και να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία.

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους για το έτος 2020 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το έτος 2021 θα πρέπει να υποβάλουν στο ΤΟΜ ειδοποίηση για ακινητοποίηση του οχήματος, με τη συμπλήρωση του εντύπου ΤΟΜ 12Β. Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται. Οχήματα για τα οποία δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους για το έτος 2020 και δεν έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα θα διαγραφούν από το μητρώο του ΤΟΜ εάν δεν καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό για το έτος 2020 και ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας τους μέχρι την Πέμπτη 11.3.2021.

Σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει να υποβληθεί στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98Α) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

 Εξώδικα με τα έξυπνα περιπολικά

Το ύψος των εξωδίκων είναι 85 ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν θα σταλούν ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας. Ο εντοπισμός των παραβατών που δεν θα ανανεώσουν τις άδειες κυκλοφορίας θα γίνει μέσω των «έξυπνων» περιπολικών. Εν ολίγοις, τα εν λόγω περιπολικά έχουν σύστημα καταγραφής του αριθμού πλαισίου των οχημάτων και σε αυτόματη σύνδεση με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα καταγραφεί η παράβαση μη ανανέωσης άδειας κυκλοφορίας. Πάντως, ο υπεύθυνος του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Γιαννάκης Γεωργίου εξήγησε ότι σχεδόν κάθε χρόνο το 80% με 85% ανανεώνουν τις άδειες κυκλοφορίας τους.

 

Home