Τελικές πινελιές στον Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών / Πληροφορίες

Τελικές πινελιές στον Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών / Πληροφορίες

Τρέχουν να προλάβουν - Σήμερα ίσως οι αποφάσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Με αντικειμενικό στόχο να τελειώσει το θέμα του Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών εντός του Ιανουαρίου τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής κάθονται σήμερα σε κλειστή συνεδρία ώστε να βάλουν τις τελικές πινελιές στο όλο θέμα και να το στείλουν το συντομότερο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι βουλευτές θα «τρέξουν» να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) που αφορά οκτώ σημεία  για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σήμερα, οι βουλευτές θα επιχειρήσουν να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

 Ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν θα θεωρείται νομοθεσία, αλλά έστω και έτσι θα παραπεμφθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής,  Όπως εξήγησε στην Offsite o πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, «θέλουμε να στείλουμε το τελικό κείμενο στην Ολομέλεια μέχρι το τέλος του μήνα». Ωστόσο, οι βουλευτές έστω και εάν καταλήξουν δεν μπορούν να θέτουν χρονοδιαγράμματα αφού είναι στη μέση... και ο κορωνοϊός.

Τι προνοεί ο Κώδικας

Ο Κώδικος Δεοντολογίας είναι ιδιαίτερα αυστηρός και ένα από τα βασικότερα στοιχεία που θα περιλαμβάνει είναι η αποτροπή της σύγκρουσης συμφερόντων που σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζεται μεταξύ των βουλευτών, αλλά και των στενών συγγενικών τους προσώπων.  Ο Κώδικας ο οποίος θα τεθεί γραπτώς στα μέλη και το προσωπικό της Βουλής καθορίζει τον τρόπο που θα συμπεριφέρονται οι βουλευτές όταν  προκύπτει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και το πως θα πράττουν σε περιπτώσεις όπου ομάδες πίεσης επηρεάζουν τους βουλευτές. Με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας οι βουλευτές πρέπει να εκπαιδεύονται σε θέματα ηθικής.

«Χέρι» και στα δώρα

 Με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας, οι βουλευτές δεν θα μπορούν να εξασφαλίζουν δώρα αξίας ή εάν το πράττουν, αυτά τα δώρα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τα 150 ευρώ. Οι βουλευτές δεν θα μπορούν να έχουν σχέση με λομπίστες ή άλλες παρεμφερείς ομάδες.  

Όλα στη φόρα

Μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας πρέπει να προκύπτει διαφάνεια και στις αμοιβές. Με δεδομένο ότι πολλοί βουλευτές εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να δημοσιοποιούν το σύνολο των απολαβών τους για να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων κατά το έργο τους στα κοινοβουλευτικά έδρανα.  Στον Κώδικα Δεοντολογίας θα αναφέρεται ότι  πρέπει να δηλώνονται τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών αλλά και των εξαρτώμενων προσώπων τους. Δεν απαιτείται να δημοσιεύονται τα στοιχεία συζύγων και τέκνων, ωστόσο τα συγκεκριμένα στοιχεία θα πρέπει να διέπονται από ανεξάρτητο έλεγχο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι, ο Κώδικας Δεοντολογίας επισύρει μεταξύ άλλων τόσο την προφορική όσο και τη γραπτή επίπληξη σε βουλευτές που θα παραβιάζουν τον Κώδικα. Ο κ. Ζαχαρίου τόνισε ότι ο εν λόγω Κώδικας εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, η Επιτροπή αρχικά περιεργάστηκε κείμενο 150 σελίδων, αλλά στη συνέχεια διαμορφώθηκε ένα κείμενο  12 -13 σελίδων όπως στις άλλες χώρες.  

Η έκθεση Greco

Η έκθεση της Greco αναφέρει ότι παρότι οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής είναι ανοιχτές και το Σώμα δημοσιεύει τις προτεινόμενες νομοθεσίες, δεν υπάρχει ρύθμιση για τη δράση των λόμπι και δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες που να προσδιορίζουν τη σύγκρουση συμφερόντων των βουλευτών, σε θέματα όπως είναι η παροχή δώρων και άλλων ωφελημάτων. Η GRECO ζητεί τη  μείωση της εμβέλειας της ασυλίας των βουλευτών, ώστε να περιορίζεται σε θέματα προστασίας της ελευθερίας του λόγου, της εκφοράς άποψης και της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

 

Home