Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τέλος για Επιτροπή Σιτηρών - ψήφισε το νομικό πλαίσιο η Βουλή

Offsite Team -
18.03.2021

Τέλος για Επιτροπή Σιτηρών - ψήφισε το νομικό πλαίσιο η Βουλή

Thumbnail
Ο νόμος παρέχει εξουσία στον Υπουργό Οικονομικών να τερματίσει τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες της

Ύστατο χαίρε στην Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου, είπε η Βουλή, ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία τα 3 νομοσχέδια και εγκρίνοντας κανονισμό, με τα οποία δρομολογείται η διάλυση και εκκαθάριση της και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.

 

Συγκεκριμένα, μετά από σχετικά μακρά συζήτηση, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον νόμο, με τον οποίο παρέχεται εξουσία στον Υπουργό Οικονομικών να τερματίσει τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου και να ρυθμίσει τη διαδικασία διάλυσης και εκκαθάρισης της, εκδίδοντας για τον σκοπό αυτό σχετικό διάταγμα. Ο νόμος ψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και εναντίον 17.

 

Με τις ίδιες ψήφους ψηφίστηκε και ο νόμος για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η μεταφορά των θέσεων και του προσωπικού στη Διοίκηση του ίδιου Υπουργείου ή στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, ανάλογα με την περίπτωση.

 

Με υπέρ 30 ψήφους και εναντίον 17 ψηφίστηκε και ο νόμος για τη Διατήρηση Αποθεμάτων Πρώτων Υλών Ζωοτροφών και Σιτηρών για Ανθρώπινη Χρήση, αφού προηγουμένως καταψηφίστηκε τροπολογία, που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ για τροποποίηση της σύνθεσης της συμβουλευτικής επιτροπής, που προέβλεπε το νομοσχέδιο.  

Με 30 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον εγκρίθηκε και ο κανονισμός προς θέσπιση σχεδίου πρόωρης εθελοντικής αφυπηρέτησης των υπαλλήλων της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου, σύμφωνα με το οποίο η Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου δύναται να επιτρέψει την πρόωρη εθελοντική αφυπηρέτηση των υπαλλήλων της, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν σχετικό γραπτό αίτημα.  

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Αντρος Καυκαλιάς, αφού ανέφερε ότι η εμπορία σιτηρών αποτελεί νευραλγικό και κρίσιμο τομέα που επηρεάζει τις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης είπε ότι η Επιτροπή Σιτηρών συνέβαλε στην επάρκεια σιτηρών και πρόσθεσε ότι από το 2013 η Κυβέρνηση Αναστασιάδη άρχισε τη αποψίλωση της Επιτροπής, αφήνοντας την στις ορέξεις του ανταγωνισμού.  

Ανέφερε περαιτέρω ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει την Κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις, για τις συνεχόμενες ζημιές στην Επιτροπή Σιτηρών, για εξανεμισμό τα 20 εκ. ευρώ αποθεματικού που είχε το 2013, και είπε ότι η συμφωνία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού  Λεμεσού έπληξε την Επιτροπή Σιτηρών.  

Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε επίσης ότι η Βουλή μπορούσε να αποτρέψει τη διάλυση της Επιτροπής Σιτηρών και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση η κοινωνία θα πληρώσει βαρύ τίμημα και είπε ότι "τα ολιγοπώλια θα οδηγήσουν την κοινωνία να πει το ψωμί – ψωμάκι".  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά απαντώντας ανέφερε ότι δεν υπήρξε μεθόδευση, αλλά κάποιοι οργανισμοί ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Ο κ Κουλλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια οπτασιαζόταν ότι θα γινόταν βιώσιμο το σφαγείο Κοφίνου και καταλήξαμε σε ιδιωτικό μονοπώλιο, όπως έγινε και με τις Κυπριακές Αερογραμμές. Είπε επίσης ότι τα 20 εκ αποθεματικό τα έκανε όσο είχε μονοπώλιο μέχρι το 2004. Πρόσθεσε πως όταν μπήκε ο ανταγωνισμός άρχισε η κάτω πορεία. Ανέφερε πως είχε δύο κερδοφόρα χρόνια την τελευταία 15ετια επειδή έδωσε ευκολίες για αγορές σιτηρών για τις οποίες δεν έγιναν οι εισπράξεις και η κερδοφορία για τα 2 αυτά έτη, αυτή είναι πλασματική.  Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε, επειδή η τιμή είναι διεθνώς αυξημένη και όχι επειδή θα κλείσει η Επιτροπή Σιτηρών.  

Ο Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ είπε ότι «εμείς οπτασιαζόμαστε κερδοφόρους οργανισμούς, και κυβέρνηση εκστασιάζεται να τους ξεπουλά».  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε πως είναι μια πραγματικότητα τα ολιγοπώλια. Πρόσθεσε πως ήταν τροχιοδρομημένη η πορεία της Επιτροπής Σιτηρών και ανέφερε ότι η Βουλή βρέθηκε ενώπιον εκβιασμού για να ψηφίσει τους νόμους.  Εξέφρασε την άποψη ότι οι τιμές των σιτηρών θα αυξηθούν επειδή, όπως ανέφερε δεν έγινε διαπραγμάτευση με την ΕΕ για να προστατευθεί η ντόπια παραγωγή. Στάθηκε στη δέσμευση του Υπουργού ημερομηνίας 11 Μαρτίου ότι θα διασφαλίσει τη διατήρηση των αποθεμάτων,  λέγοντας ότι θα την υπενθυμίσουμε σε περίπτωση που δεν θα διασφαλιστούν τα αποθέματα.  

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι με τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης δημιουργήθηκε χώρος σε ιδιωτικά συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός αντί για μείωση τιμών επέφερε αύξηση, και εξέφρασε την άποψη ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με το τέλος της Επιτροπής Σιτηρών. Αφού εξέφρασε ανησυχία για περαιτέρω χειραγώγηση των τιμών που θα οδηγήσει σε αυξήσεις. Δήλωσε ότι υπερψηφίζει με βαριά καρδιά.  

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίστηκε την Επιτροπή Σιτηρών, έφερε τη Βουλή στην εκβιαστική και απειλητική κατάσταση. «Μας εκβιάζουν να ψηφίσουμε», είπε δηλώνοντας ότι οι Οικολόγοι καταψηφίζουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home