ΤΕΠΑΚ: Δωρεάν εξετάσεις για ρευματικές παθήσεις

ΤΕΠΑΚ: Δωρεάν εξετάσεις για ρευματικές παθήσεις

Συγκεκριμένα, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ θα επισκέπτονται κατά τους επόμενους μήνες

Δωρεάν ανιχνευτικό έλεγχο συμπτωμάτων, που σχετίζονται με τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, ξεκινούν  νοσηλεύτριες και νοσηλευτές από το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου , στο πλαίσιο της μελέτης rECORD, η οποία θα καταγράψει τη συχνότητα των συγκεκριμένων παθήσεων στον κυπριακό πληθυσμό και την επιβάρυνση τους στην καθημερινή λειτουργικότητα και στην ποιότητα ζωής.  

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μελέτη γίνεται σε συνεργασία με τη Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τη Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο, και στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού και της κοινωνικής προσφοράς.

 

Συγκεκριμένα, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ θα επισκέπτονται κατά τους επόμενους μήνες επιλεγμένες κοινότητες και γειτονίες, ανά το παγκύπριο, για να διεξάγουν ανιχνευτικό έλεγχο συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, ενώ όπου χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση θα γίνεται παραπομπή για εξέταση, χωρίς κόστος, από ειδικό ρευματολόγο, μέλος της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου.

 

Με σύνθημα, "Μην αργείς. Κατέγραψε τα συμπτώματα σου τώρα", πρώτος σταθμός της μελέτης θα είναι η κοινότητα της Κυπερούντας, το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή ομάδας νοσηλευτών, ιατρών, φοιτητών και εθελοντών από τους τέσσερις φορείς.  

Η μελέτη, προστίθεται, θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ρευματολογικής Εταιρείας και του Αντιρευματικού Συνδέσμου για ευαισθητοποίηση των Κυπρίων πολιτών σχετικά με τις ρευματικές παθήσεις, ενώ τα επιστημονικά ευρήματα της μελέτης θα παρέχουν πολύτιμη πληροφόρηση για την επιβάρυνση αυτών των παθήσεων στο Κυπριακό πληθυσμό και τις ανάγκες των ατόμων με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις.  

Τονίζεται ακόμη πως, η ανταπόκριση των πολιτών στον ανιχνευτικό έλεγχο, είτε οι ίδιοι αντιμετωπίζουν κάποια συμπτώματα είτε όχι, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού από την εθελοντική συμμετοχή όλων εξαρτάται η αντιπροσωπευτικότητα των αποτελεσμάτων.  

 "Η μελέτη rECORD θα επισκεφτεί πολλές γειτονιές και κοινότητες ανά το παγκύπριο, κατά τους επόμενους μήνες, και καλούμε τους πολίτες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να στηρίξουν αυτή τη δράση", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Home