Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τερματισμός παραχώρησης οικοπέδου ως αντιστάθμισμα σε πρόσφυγες

Offsite Team
- 08.11.2022

Τερματισμός παραχώρησης οικοπέδου ως αντιστάθμισμα σε πρόσφυγες

Που διαμένουν σε τ/κ κατοικίες

Η απόφαση για τερματισμό του σχεδίου παραχώρησης οικοπέδων, ως αντισταθμίσματος, σε δικαιούχους πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ή σε κατοικίες που ανεγέρθηκαν σε τουρκοκυπριακή γη που δεν απαλλοτριώθηκε εξετάστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων την Τρίτη.

Το 2006 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει οικόπεδα σε όσους διέμεναν σε τουρκοκυπριακές περιουσίες ή σε κατοικίες που αναγέρθηκαν σε τουρκοκυπριακή γη. Με βάση αυτή την απόφαση, είχε εγκριθεί η δημιουργία 165 οικοπέδων στην Κοκκινοτριμιθιά και το 2010 άλλων 418 οικοπέδων σε άλλες περιοχές. Τα οικόπεδα θα υπόκεινταν σε διαχωρισμό. 

Ωστόσο, το 2013 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον τερματισμό της παραχώρησης και ο τερματισμός προέβλεπε ότι θα ισχύσει και για όσους είχαν πάρει ήδη παραχωρητήρια έγγραφα.

Εκπρόσωπος της ομάδας προσφύγων που επηρεάστηκαν, είπε στην επιτροπή ότι "είναι προσβολή να μας συμπεριφέρεται έτσι το κράτος". Μίλησε για αδικία, καθώς οι πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες δεν μπορούν να τις υποθηκεύσουν. Σημείωσε ότι περιμένουν εδώ και δέκα χρόνια απαντήσεις, ενώ το 2018 πήραν επιστολή από τον τότε Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ, που τους ενημέρωνε ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν τύχει άλλης ενημέρωσης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς να υπάρχει απόθεμα οικοπέδων. "Ήταν θεωρητική. Αυτή τη στιγμή, με βάση τα δεδομένα, οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 13.512", σημείωσε, ενώ είπε ότι θα χρειαστεί μεγάλη έκταση γης και μεγάλο κόστος για να υλοποιηθεί τέτοια απόφαση. Σημείωσε ότι η απόφαση του 2013 αμφισβητήθηκε στο δικαστήριο και αν αλλάξει η απόφαση από το δικαστήριο θα επανεξεταστεί.

Σημείωσε επίσης ότι είναι βασική αρχή ο κάθε πρόσφυγας δικαιούται μόνο μία βοήθεια. "Αν σπάσει η αρχή, θέλουμε άλλα δύο μνημόνια για να ανταποκριθούμε". Σημείωσε ότι σήμερα, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να αποποιηθεί την τουρκοκυπριακή περιουσία που είχε πάρει για να πάρει τη βοήθεια της Μέριμνας που είναι ελκυστική.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν είπε ότι οι εν λόγω επιστολές στάλθηκαν στους πρόσφυγες, χωρίς να γίνει ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός, αλλά ούτε και σχετική μελέτη κατά πόσο το σχέδιο αυτό θα ήταν βιώσιμο, αφού τη δεδομένη στιγμή δεν υπήρχε απόθεμα κρατικών οικοπέδων κατάλληλο για τον σκοπό αυτό.

"Η απόφαση αφορά 13.512 οικόπεδα, για τα οποία χρειάζεται έκταση 8 εκ. τ.μ. Η αξία της γης υπολογίστηκε στα €321 εκ. Πρόσθεσε ότι, ακόμα και σε περίπτωση που το σχέδιο δεν τερματιζόταν, η εφαρμογή του θα αντιμετώπιζε σημαντικές, πρακτικές δυσκολίες και δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι πρόσφυγες έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης με υποσχέσεις που ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν," είπε.

Απαντώντας για την επιστολή που έστειλε ο τότε ΓΔ του ΥΠΕΣ το 2018, που ενημέρωνε τους δικαιούχους ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο, είπε ότι "προφανώς δεν γνώριζε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2013. Κακώς λήφθηκαν και αυτές οι επιστολές".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home