Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τεστ Παπανικολάου: Τι ισχύει στην Κύπρο και τι στο εξωτερικό

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 20.11.2019

Τεστ Παπανικολάου: Τι ισχύει στην Κύπρο και τι στο εξωτερικό

Thumbnail
Θέλουν συνάντηση με το Υπουργείο οι γυναικολόγοι - Τι λέει η πρόεδρος στην Offsite

Σάλος ξέσπασε αναφορικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ για την δωρεάν κάλυψη του τεστ Παπανικολάου στις γυναίκες μια φορά κάθε δύο χρόνια, με αρνητικές αντιδράσεις από πολιτικό, ιατρικό αλλά και απλό κόσμο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της Offsite εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται σε ισχύ το σχέδιο του ΓεΣΥ, το οποίο καλύπτει δωρεάν σε όλες τις γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στο σύστημα, την εξέταση τεστ Παπανικολάου μια φορά κάθε δύο χρόνια. 

Παρόλα αυτά, το μέτρο αυτό έφερε αντιδράσεις, καθώς μέχρι τώρα οι γυναικολόγοι της Κύπρου σύστηναν στις γυναίκες το τεστ να γίνεται μια φορά τον χρόνο, γεγονός που ανατρέπεται με τα παρόν δεδομένα στο ΓεΣΥ. 

Σε συνομιλία που είχαμε με την Πρόεδρο της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου, ενημερωθήκαμε ότι η Εταιρεία διαφωνεί με τον ΟΑΥ για αυτό το μέτρο. Όπως δήλωσε η Δρ. Ελισσαίου στην Offsite:  “Εμείς υποστηρίζουμε ότι για την Κύπρια γυναίκα το καλύτερο θα ήταν να γίνεται κάθε χρόνο το τεστ Παπανικολάου, όπως γινόταν και μέχρι τώρα. Επομένως, να μην αλλάξει κάτι, τουλάχιστον μέχρι να έχουμε αποτελέσματα διαφόρων επιδημιολογικών μελετών και το Υπουργείο να βάλει μια στρατηγική. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν και άλλαξε από τώρα. Το επόμενο μας βήμα είναι να προσεγγίσουμε το Υπουργείο Υγείας για να δούμε τι μπορεί να γίνει”.

Τι ισχύει όμως με τη συχνότητα του τεστ Παπανικολάου στην Κύπρο και το εξωτερικό

Ωστόσο, όπως δήλωσε η Δρ. Ελισσαίου δεν υπάρχει κάποιος ευρωπαϊκός περιορισμός αναφορικά με την συχνότητα που πρέπει να γίνεται το τεστ. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στις κατευθυντήριες οδηγίες δίνει την ευελιξία σε κάθε χώρα να κάνει το δικό της πρωτόκολλο, δεν λέει αυστηρά ότι είναι κάθε ένα, δύο ή τρια χρόνια. Έχουμε διακύμανση των δυσπλασιών και του του τραχήλου στις διάφορες χώρες, οπότε δεν είναι αυστηρό κάθε πόσα χρόνια. Άρα κάθε χώρα καθορίζει από μόνη της την εθνική στρατηγική και τα πρωτόκολλα της με βάση τον πληθυσμό της”.

Σύμφωνα με έρευνα της Offsite για το θέμα υπάρχουν χώρες όπως η Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο που καλούν τις γυναίκες να κάνουν το τεστ κάθε τρία ή πέντε χρόνια ανάλογα με την ηλικία. Ενώ αντίθετα χώρες όπως η Γερμανία, Ουκρανία και Αυστρία παροτρύνουν τις γυναίκες να υποβάλλονται στο τεστ κάθε χρόνο όπως και στην Κύπρο. 

Όπως μας ενημέρωσε η Δρ. Ελισσαίου, στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια αποφασίστηκε από τη Γυναικολογική Εταιρεία ότι είναι καλό να γίνεται κάθε χρόνο και με εκστρατείες προωθείται η φιλοσοφία αυτή. “Δεν γίνεται ξαφνικά γιατί σε κάποιο σύστημα υγείας το έχουν κάθε τρία ή πέντε χρόνια, αμέσως να το υιοθετούμε και εμείς. Το μόνο δεδομένο είναι ότι θα εξοικονομίσουν λεφτά, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να λέει ότι η Κύπρια άρρωστη δε θα πάθει καρκίνο του τραχήλου ή δυσπλασίες, εμείς εκεί διαφωνήσαμε. Αλλάζεις κάτι αλλά με βάση κάποιο δεδομένο όχι με βάση τα χρήματα”. Όπως τονίζει η Δρ. Ελισσαίου το σχέδιο αυτό είναι άδικο: “Εμείς οι γυναίκες είναι το μόνο τεστ που έχουμε μαζί με τη μαστογραφία, δεν έχουμε κάτι άλλο προληπτικό και θέλουν να μας το περιορίσουν, που το θεωρούμε άδικο”. 

Παράλληλα όπως επιβεβαίωσε στην Offsite η Δρ. Ελισσαίου σε περίπτωση που ο καρκίνος του τραχήλου διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μέσω του τεστ Παπανικολάου, τότε μπορεί να είναι ιάσιμος, γεγονός που καθιστά την εξέταση ακόμη πιο σημαντική. “Με την εξέταση προλαβαίνεις το περιστατικό. Είναι ένα τεστ που δεν είναι 100% αλλά 85-90%. Έτσι χάνονται κάποια περιστατικά, οπότε υιοθετούμε τη λογική ότι όσο πιο συχνά το κάνεις τόσο πιο λίγα περιστατικά θα χάνονται” .

Σημειώνεται ότι το τεστ Παπανικολάου αφορά όλες τις γυναίκες άνω 18 ετών ή από την ηλικία που η κοπέλα ξεκινήσει να έχει σεξουαλική επαφή (αν είναι πιο νωρίς) μέχρι και την ηλικία των 65. 

Ανοιχτός σε διάλογο ο ΟΑΥ

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας υποστηρίζει την παρούσα εφαρμογή συγκρίνοντας την με τα προηγούμενα δεδομένα, ενώ παράλληλα είναι ανοιχτός σε συζήτηση για το θέμα. 

Όπως ανέδεφερε στην Offsite ο αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου: “Συγκρίνουμε την κατάσταση με το τι είχαμε πριν και το τι έχουμε τώρα. Πριν το ΓεΣΥ κάποιες γυναίκες έκαναν κάθε χρόνο και κάποιες δεν έκαναν καθόλου, γιατί δεν είχαν την οικονομική άνεση να το κάνουν. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα να το κάνεις δωρεάν ανά δύο έτη, αν κρίνει ο γιατρός και το τεκμηριώσει με μια έκθεση μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο και να καλύπτεται. Δεν είναι απαγορευτικό μια γυναίκα να υποβάλλεται στο τεστ στον γιατρό της που είναι στο ΓεΣΥ, κάθε χρόνο απλά θα πρέπει να το πληρώνει η ίδια”.

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή αυτή περιόρισε και το κόστος του τεστ Παπανικολάου, αφού το ΓεΣΥ το κοστολόγησε στα 100 Ευρώ. “Παλαιότερα η γυναίκα σε ορισμένες περιπτώσεις υπερχρέωνόταν για να κάνει το τεστ, τώρα μπορεί να το πάρει δωρεάν, ή να πληρώσει λιγότερα, γιατί καθιερώθηκε στο ΓεΣΥ οι γυναικολόγοι να το χρεώνουν γύρω στα 100 Ευρώ”.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, το ΓεΣΥ θα πρέπει να βρει μια ισορροπία αναφορικά με τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται και αυτό είναι που γίνεται σταδιακά. “Πρέπει να δούμε συνολικά όλα τα τεστ πρόληψης, να ενταχθούν σε μια εθνική στρατηγική και τον κύριο λόγο να έχει το Υπουργείο Υγείας. Παρόλα αυτά, δεν είμαστε απόλυτοι για το τεστ Παπανικολάου,  θα το δούμε στην πράξη. Αν η εθνική στρατηγική επιβάλει να γίνεται κάθε χρόνο, έχουμε την οικονομική δυνατότητα και το κράτος το θέλει, είμαστε οι πρώτοι που θα το επικροτήσουμε".  

Home