Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Test to stay:Αρχίζει σε νηπιαγωγεία, προδημοτική & ειδικά σχολεία

Offsite Team -
21.03.2022 - 07:15

Test to stay:Αρχίζει σε νηπιαγωγεία, προδημοτική & ειδικά σχολεία

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Δευτέρα, 21 Μαρτίου του 2022, το μέτρο "test to stay" σε νηπιαγωγεία, προδημοτική και ειδικά σχολεία, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου Υγείας να παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ασφαλείς και σε λειτουργία.

Σχετική απόφαση είχε ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο σειράς χαλαρώσεων των μέτρων για περιορισμό του κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι τα παιδιά, που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού εντός του σχολικού χώρου, θα μπορούν να προσέρχονται στα προκαθορισμένα σημεία που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 3η, 5η και 7η ημέρα μετά την επαφή.

Τις υπόλοιπες ημέρες (1η, 2η, 4η και 6η) οι γονείς θα πρέπει να διενεργούν self-test στα παιδιά τους. Σημειώνει πως η χρήση του μέτρου είναι προαιρετική.

Για τα Ειδικά Σχολεία, που διαθέτουν νοσηλευτικό προσωπικό, η διενέργεια του τεστ θα γίνεται στην σχολική μονάδα κατά τη άφιξη των παιδιών.

Νοείται ότι τα παιδιά, που δηλώθηκαν ως στενές επαφές, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα σχολικά λεωφορεία για τη μεταφορά τους.

Το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή όσα παιδιά διανύουν από την Δευτέρα 21 Μαρτίου τον αυτοπεριορισμό τους ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού, θα έχουν την επιλογή να κάνουν χρήση του μέτρου "test to stay".

Όσα παιδιά δεν κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για τη διαχείριση των στενών επαφών επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού, δηλαδή θα αυτοπεριορίζονται για την περίοδο 7 ημερών και η αποδέσμευση θα γίνεται με την διενέργεια εξέτασης Rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, οι γονείς θα μπορούν να προμηθευτούν τη συσκευασία self-test από τον/την Υπεύθυνο/η Ιχνηλάτησης της σχολικής μονάδας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η εξέταση θα παραχωρείται δωρεάν.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από σήμερα, 21 Μαρτίου 2022, τίθεται σε ισχύ η άρση απαγόρευσης διανυκτέρευσης εκτός δομής ενοίκων σε γηροκομεία και κλειστές δομές. Κατά την επιστροφή τους οι ένοικοι θα πρέπει να παρουσιάζουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ίδιας ημέρας βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Επίσης από 21 Μαρτίου 2022, τίθεται σε ισχύ η άρση απαγόρευσης σχολικών εκδρομών, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Home