Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τετράμηνα: Τι αλλάζει,τι ζητά η ΟΕΛΜΕΚ - Νέος γύρος αντιπαράθεσης

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
24.06.2022 - 06:30

Τετράμηνα: Τι αλλάζει,τι ζητά η ΟΕΛΜΕΚ - Νέος γύρος αντιπαράθεσης

Προδρόμου στην OffsiteNews: Οι αλλαγές έγιναν μετά από εισηγήσεις Βουλευτών

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Θερμό αναμένεται να είναι και αυτό το καλοκαίρι για την Παιδεία, με τα νερά να παραμένουν ταραγμένα και να προμηνύουν φουρτούνα. Αφορμή για ακόμα μια φορά οι εξετάσεις τετραμήνων αφού φαίνεται ότι ούτε οι αλλαγές που προωθεί με σχετικό νομοσχέδιο το Υπουργείο Παιδείας δεν ικανοποιούν τους εκπαιδευτικούς.

Ο Υπουργός Παιδείας έχει εξαγγείλει την κατάθεση, εκτάκτως και με τη μορφή του κατ’ επειγόντως, νομοσχεδίου για τις εξετάσεις τετραμήνων, το οποίο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη 29/6.

Ήδη πάντως η ΟΕΛΜΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιδρά γενικότερα για τον θεσμό. Μεταξύ άλλων ζητά κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων στη Γ' Λυκείου, ζητά να μην καταργηθούν οι Παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης ενώ ζητά επίσης να μην επεκταθεί ο θεσμός στα Γυμνάσια. Προειδοποιεί παράλληλα με δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που το Υπουργείο προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις.

Προδρόμου: Οι αλλαγές έγιναν μετά από εισηγήσεις Βουλευτών

Σε δηλώσεις του στην OffsiteNews ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε μετά από συζητήσεις που έγιναν με Βουλευτές. «Πήραμε ένα αριθμό προτάσεων και ετοιμάσαμε την πρόταση για τροποποίηση». 

Πρόσθεσε πως «λάβαμε τις εισηγήσεις των Βουλευτών για περιορισμό του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων και θα γίνεται μόνο ένα διαγώνισμα το τετράμηνο».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό και πλέον βρίσκεται ενώπιον της Βουλής. 

Η OffsiteNews εξασφάλισε το νομοσχέδιο και παρουσιάζει τα όσα προνοεί. 

ΓΥΜΝΑΣΙΑ

- Θυμίζουμε αρχικά ότι από τη νέα χρονιά οι εξετάσεις τετραμήνων θα εφαρμοστούν και στα Γυμνάσια. Τα εξεταζόμενα μαθήματα και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου θα είναι δύο. Τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά. 

ΛΥΚΕΙΑ

- Τα εξεταζόμενα μαθήματα στην Α’ τάξη Λυκείου θα είναι τα Νέα Ελληνικά και δύο μαθήματα της κάθε Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού.

Δηλαδή οι μαθητές της Α’ τάξης Λυκείου θα γράφουν εξετάσεις για 3 μαθήματα συνολικά. 

- Τα εξεταζόμενα μαθήματα στην Β’ τάξη Λυκείου θα είναι τα Νέα Ελληνικά και δύο υποχρεωτικά μαθήματα της κατεύθυνσης επιλογής του μαθητή ως εξής:

  • 1η κατεύθυνση: Αρχαία και Ιστορία
  • 2η κατεύθυνση: Αγγλικά και Γαλλικά
  • 3η κατεύθυνση: Μαθηματικά και Φυσική
  • 4η κατεύθυνση: Μαθηματικά και Οικονομικά
  • 5η κατεύθυνση: Οικονομικά και Αγγλικά
  • 6η κατεύθυνση: Θέματα Τέχνης και Θέατρο

Και στη Β’ τάξη Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται σε 3 μαθήματα συνολικά. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για τη μεταβατική σχολική χρονιά 2022-2023 στη Β’ τάξη Λυκείου εξεταζόμενα μαθήματα της 2η κατεύθυνσης θα είναι τα Νέα Ελληνικά, τα Αγγλικά και η Ιστορία.

- Τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ’ τάξη Λυκείου θα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης. Tα τρία ή τα δύο υποχρεωτικά και το ένα ή τα δύο επιλεγόμενα μαθήματα ανάλογα με την κατεύθυνση επιλογής.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ' τάξη Λυκείου θα είναι πέντε

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

- Τα εξεταζόμενα μαθήματα για τους κλάδους θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης της Α’ και Β’ τάξης των Τεχνικών Σχολών (πλην του κλάδου των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών) θα είναι τα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά και ένα από τα τεχνολογικά μαθήματα του κλάδου/ειδικότητας όπως καθορίζονται με εγκύκλιο του υπουργείου.

- Τα εξεταζόμενα μαθήματα για τον κλάδο των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών της Α’ και Β’ τάξης των Τεχνικών Σχολών θα είναι τα Νέα Ελληνικά, τα Αγγλικά και ένα από τα τεχνολογικά μαθήματα του κλάδου/ειδικότητας όπως καθορίζονται με εγκύκλιο του υπουργείου.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ρυθμίζεται επίσης αυστηρότερα η αξιολόγηση του μαθητή. Θα προσμετράται η συμμετοχή στην τάξη ή και στο εργαστήριο, η κατ’ οίκον εργασία ενώ θα γίνεται μόνο ένα διαγώνισμα ανά τετράμηνο για κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Θα υπάρχει επίσης έκθεση ιδεών για τα Νέα Ελληνικά και τις ξένες γλώσσες καθώς και μια ατομική ή ομαδική εργασία για κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Περιλαμβάνονται επίσης δραστηριότητες διάκρισης ή/και εθελοντική εργασία.

Τα ΟΧΙ της ΟΕΛΜΕΚ

Προ ημερών και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου, το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε παρουσιάστηκε στην ΟΕΛΜΕΚ.

Με ανακοίνωσή της στις 22 Ιουνίου η ΟΕΛΜΕΚ έκανε λόγο για δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που το υπουργείο «προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΕΛΜΕΚ: Προειδοποιεί με δυναμικά μέτρα για Εξετάσεις Τετραμήνων

Παράλληλα, η ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε την διαφωνία της για τις αλλαγές που προωθούνται. Ταυτόχρονα ζήτησε όπως καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων στη Γ’ Λυκείου, να μην καταργηθούν οι Παγκύπριες και να μην επεκταθεί ο θεσμός των τετραμήνων στα Γυμνάσια. 

Η ΟΕΛΜΕΚ κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να μην προχωρήσει στην προώθηση του νομοσχεδίου γιατί «θα είναι πηγή νέων προβλημάτων και εντάσεων στη Μέση Εκπαίδευση».

Πλέον το σκηνικό μεταφέρεται στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη όπου θα διαφανεί πώς θα προχωρήσει το θέμα. 

Home