Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα απαλλάσσονται από εφεδρεία Υπουργοί, Βουλευτές, Κοινοτάρχες

Offsite Team -
21.01.2022 - 06:30

Θα απαλλάσσονται από εφεδρεία Υπουργοί, Βουλευτές, Κοινοτάρχες

Κρατικοί αξιωματούχοι θα απαλλάσσονται πλέον νόμιμα από εφεδρεία - Πώς θα εντοπίζονται όσοι δεν έχουν ΦΑΠ - Τα πρόστιμα

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Για τις αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Άμυνας για το θέμα της εφεδρείας μίλησε στην εκπομπή Offsite On Air την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρήστος Πιερής.

Όπως ανέφερε, μετά και την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προωθούνται κάποιες αλλαγές για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίζονται στο σύστημα της εφεδρείας.  Ο κ. Πιερή επεσήμανε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε ότι αρκετοί έφεδροι δεν παρουσιάζονταν με την δικαιολογία ότι δεν είχαν στην κατοχή του ΦΑΠ, παρά τις επιστολές και ανακοινώσεις που κάνει το ΥΠΑΝ κατά καιρούς ενημερώνοντας ότι είναι προσωπική ευθύνη να παρουσιαστούν.

Υποχρέωση του εφέδρου να ενημερώσει

«Η υποχρέωση να ενημερώνει ο έφεδρος ότι έχει επιστρέψει (σ.σ από τις σπουδές ή από εργασία στο εξωτερικό) είναι ξεκάθαρο στον νόμο στο Άρθρο 45 του περι εθνικής φρουράς νόμου του 2011», σημείωσε.

Ακόμη, το Υπουργείο Άμυνας θα μπορούσε να προχωρήσει σε μήνυση εφέδρου που δεν παρουσιάστηκε ή δεν ενημέρωσε για την επιστροφή του και να παραλάβει το ΦΑΠ, με συνέπεια να του επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 2000 χιλιάδες ευρώ ή ένας χρόνος φυλάκισης, ή και τα δύο μαζί ανάλογα με την απόφαση δικαστηρίου, μια πρακτική που μέχρι τώρα δεν επιχειρείτο.

Όπως ανέφερε, τον Ιανουάριο του 2021 το ΥΠΑΜ έδωσε μια περίοδο χάριτος για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ή για να ενημερώσουν για την αλλαγή κατάστασης τους για να αποφύγουν τις μηνύσεις, με θετικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα 9838 έφεδροι, αυτοβούλως πήγαν και ενημέρωσαν ότι δεν είχαν ΦΑΠ και 5287  άτομα ενδιαφέρθηκαν να απαντήσουν και να ενημερώσουν είτε ότι παραμένουν φοιτητές ή εργάζονται στο εξωτερικό και απέστειλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης εφέδρων

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επεσήμανε στο Υπουργείο Άμυνας ότι εφόσον δεν τηρεί το νόμο, τότε να προβεί στην τήρηση του και να βρει σύστημα παρακολούθησης.

Μάλιστα ο κ. Πιερή σημείωσε ότι, θα αρχίσει να εφαρμόζεται ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης εφέδρων, τόσο στην Αστυνομία, στα στρατολογικά γραφεία και στην πορεία στα αεροδρόμια και λιμάνια της Κύπρου.

Για παράδειγμα, πηγαίνοντας κάποιος σε  γραφείο της αστυνομίας για έκδοση λευκού ποινικού μητρώου, το σύστημα θα εντοπίζει αν δεν έχει ΦΑΠ και αμέσως θα του εκδίδεται, πρόσθεσε.

Επιπλέον,  αν κάποιος επιχειρήσει να ταξιδέψει και στο σύστημα φανεί ότι δεν έχει τακτοποιηθεί έφεδρος, θα ζητηθεί το ΦΑΠ του στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι.

Ακόμη, τα έξυπνα περιπολικά της αστυνομίας έχουν ήδη εφοδιαστεί με το ηλεκτρονικό σύστημα και αν κάποιος σε μια τροχαία παράβαση διαπιστωθεί ότι δεν έχει ΦΑΠ θα πρέπει να ακολουθήσει τον αστυνομικό σε ένα σταθμό για να του επιδοθεί το ΦΑΠ.

Απαλλαγές κρατικών αξιωματούχων από εφεδρεία

Ένα δεύτερο σημείο που εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ότι κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως βουλευτές, Υπουργοί, ο Γενικός Εισαγγελέας, δήμαρχοι, κοινοτάρχες κτλ. ενώ βάσει του νόμου πρέπει να πηγαίνουν έφεδροι, την ίδια ώρα λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και των υποχρεώσεων που έχουν, δεν μπορούσαν να παρουσιάζονται.  «Εμείς παρανομούσαμε, που επιτρέπαμε να μην έρχονται στις παρουσιάσεις», επεσήμανε ο κ. Πιερή.

Με τη νέα τροποποίηση του νόμου θα κλείσει και αυτό το πρόβλημα που υπήρχε όσον αφορά στις απαλλαγές, δηλαδή οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα παίρνουν απαλλαγή, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά θα μπορούν να παρουσιάζονται αν αυτό επιθυμούν.

Όπως ανέφερε, έγινε μια αρχική συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας, λαμβάνοντας την θετική άποψη από όλους τους παραβρισκόμενους βουλευτές, ακολούθως θα προχωρήσουν σε νομοτεχνικό έλεγχο και στην πορεία θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση αυτής της τροποποίησης.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air ο κ. Πιερή:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

 

Ακόμα ένας αισθητός σεισμός στη Λεμεσό (ΧΑΡΤΗΣ)

Offsite Team -
28.06.2022 - 19:06

Ακόμα ένας αισθητός σεισμός στη Λεμεσό (ΧΑΡΤΗΣ)

ΧΑΡΤΗΣ - 2.9 Ρίχτερ ο δεύτερος σεισμός

Νέα σεισμική δόνηση ταρακούνησε για ακόμη μια φορά τη Λεμεσό. 

>>>> Δείτε ΕΔΩ: Τι είναι η σμηνοσειρά σεισμών που ταρακουνεί τη Λεμεσό

Μέσα σε διάστημα περίπου μίας ώρας σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός με επίκεντρο τη Λεμεσό, ενώ πολίτες αναφέρουν πως ήταν πιο αισθητός από τον πρώτο.

Όπως ανακοίνωσε το σεισμολογικό κέντρο Κύπρου η δεύτερη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 2.9 Ρίχτερ.

cyprus-seismological-center

Θυμίζουμε πως ο πρώτος σεισμός 2,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17:57, 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λεμεσού με επίκεντρο την περιοχή της Γερμασόγειας.

 

neos-sismos

neos sismos

Home